Απεργία: «Παραλύει» σήμερα και η Κρήτη

Κρήτη
Απεργία: «Παραλύει» σήμερα και η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατεβάζει «ρολά» Ιδιωτικός και Δημόσιος τομέας, λόγω του πολυνομοσχεδίου

Μηνύματα για μαζική συμμετοχή του κόσμου στις σημερινές κινητοποιήσεις κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, αλλά με συγκεντρώσεις που φαίνεται πως θα γίνουν σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου, εξέδωσαν χθες το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, από τη μια, και το ΠΑΜΕ από την άλλη, με το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών να καλεί τα μέλη του κάτω από το άγαλμα Βενιζέλου. Συγκεκριμένα, το ΕΚΗ οργανώνει τη συγκέντρωσή του στις 10:30 το πρωί έξω από τα γραφεία του στη λεωφόρο Δημοκρατίας και το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε ολόκληρη την Κρήτη, εξάλλου, θα πραγματοποιηθούν σήμερα συγκεντρώσεις και πορείες, λόγω της 24ης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΓΣΕΕ με τη συνεργασία και τη συμμετοχή δεκάδων Εργατικών Κέντρων, μεταξύ των οποίων και των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα συμμετοχής που έρχονται στο ΕΚΗ από τα σωματεία της δύναμής του και όχι μόνο.

Απεργία και στις τράπεζες

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της και προχωρά σε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και σε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα τοπικά ΜΜΕ για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητάει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, «για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει...

Από την πλευρά της, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως η απεργία αυτή «έρχεται ως κλιμάκωση της προηγούμενης επιτυχημένης απεργίας της 24ης Σεπτεμβρίου, μιας απεργίας που πολεμήθηκε και υπονομεύτηκε με λύσσα από την κυβέρνηση της Ν.Δ., την εργοδοσία και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του όλο αυτό το διάστημα για να μην κινείται φύλλο στους χώρους δουλειάς.

Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά και για την αυριανή (σ.σ. σημερινή) απεργία, αφού η πλειοψηφία του ΕΚΗ δεν έχει κάνει τίποτα για την επιτυχία της. Η δουλειά που έχουν κάνει για την απεργία εξαντλείται στον τηλεοπτικό χρόνο που τους δόθηκε, αφού στην πράξη δεν έχουν πάει σε ένα χώρο δουλειάς, ενώ σωματεία στα οποία πλειοψηφούν οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν καν ενημερώσει για την απεργία. Ήδη πολλοί εκλεγμένοι συνδικαλιστές τους έχουν δηλώσει ότι δε θα απεργήσουν για να... μη χάσουν το μεροκάματο. Να τους χαίρονται!

Για τα μάτια του κόσμου το ΕΚΗ συγκάλεσε χθες (σ.σ. προχθές) σύσκεψη των διοικήσεων των σωματείων. Και εκεί φάνηκε η “γύμνια” τους! Παρά τη φιλότιμη προσπάθειά τους να μαζέψουν κόσμο, τελικά κατάφεραν να φέρουν μια χούφτα συνδικαλιστών της πλειοψηφίας. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι ούτε τους εαυτούς τους δεν πείθουν. Είναι τέτοια η απαξίωση στην οποία έχουν οδηγήσει το ΕΚΗ...

Εκεί όμως που φάνηκε η λαθροχειρία τους ήταν στην ανακοίνωση που έβγαλε η πλειοψηφία του ΕΚΗ, που εμφάνιζε σωματεία και φορείς που καλούσαν στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Κανενός σωματείου, αν όχι ελαχίστων, δε συνεδρίασε το Διοικητικό του Συμβούλιο για να πάρει απόφαση, ενώ σε άλλα σωματεία ρωτήθηκαν οι πρόεδροι τηλεφωνικά αν απεργούν και βρέθηκαν... να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΗ! Άλλο παράδειγμα αποτελεί το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το οποίο βρίσκεται εκτός θητείας και δε λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, αλλά βρίσκεται στο απεργιακό κάλεσμα του ΕΚΗ!

Αντίθετα, στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) σύσκεψη, μαζική ήταν η παρουσία των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Αρκετοί συνδικαλιστές πήραν τον λόγο και ανέδειξαν το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο της απεργίας, έφεραν πείρα για την οργάνωση της απεργίας, ενώ μίλησαν για την ανάγκη τα σωματεία να πάρουν πάνω τους την ευθύνη που τους αναλογεί για την οργάνωση της πάλης στον χώρο ευθύνης τους. Στηλίτευαν τη στάση της πλειοψηφίας που επιδιώκει να οικειοποιηθεί και να κάνει λαθροχειρίες με τα σωματεία και τις αποφάσεις τους, ενώ καταδίκασαν τη γραμμή υπονόμευσης των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει η πλειοψηφία που στοιχίζεται πίσω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

“Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων”

Από την πλευρά της η “Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων” στο ΕΚΗ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «ένα χρόνο μετά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των όρων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νέο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα πίσω ολοταχώς, στην περίοδο 2010-2014, όταν οι ίδιοι καταργούσαν τις βασικές αρχές των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Μετά την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και της συνευθύνης αρχικού εργοδότη-εργολάβου, η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις προτάσεις ΣΕΒ-ΔΝΤ, κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα:

- Δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και να υπερισχύει η επιχειρησιακή ακόμα και αν έχει δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους. Συγχρόνως, με την υπογραφή τοπικών συμβάσεων θα μπορούν να μειώνονται τοπικά οι μισθοί των εθνικών κλαδικών συμβάσεων.

- Περιορίζει τη δυνατότητα επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων θέτοντας όρους και προϋποθέσεις που την καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη.

- Κάνει ουσιαστικά αδύνατη τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία, στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δε συμφωνούν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

- Παράλληλα, υποσκάπτει τον ρόλο των συνδικάτων με την αποψίλωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίζει την αυτονομία τους, δίνοντας τη δυνατότητα στον υπουργό Εργασίας να καθορίζει τις διαδικασίες συμμετοχής και λήψης αποφάσεων στα συνδικάτα.

Ο κόσμος της εργασίας και συνολικά η κοινωνία δε θα επιτρέψουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων.

Με ενότητα και αγώνα θα υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και θα παλέψουν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας για όλες και όλους.

Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού μας να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις συγκεντρώσεις μαζικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News