Νέες εστίες 3.000 κλινών στην Κρήτη

Κρήτη
Νέες εστίες 3.000 κλινών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στον Οκτώβριο δημοπρατείται το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μια σημαντική... “ανάσα” στο μέτωπο της φοιτητικής στέγης εν μέσω “γόρδιου δεσμού” τα τελευταία χρόνια - λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του φαινομένου της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης σπιτιών στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης - για φοιτητές και γονείς έρχεται να δώσει το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στο νησί μας, που αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 3.000 κλινών στις πανεπιστημιουπόλεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου, που περιλαμβάνει επίσης την αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρου στον Γάλλο Ρεθύμνου, αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της φοιτητικής στέγης και το μεγαλύτερο κτηριακό έργο ΣΔΙΤ που προωθείται στη χώρα μας.

Προ ημερών, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης για την α' διαγωνιστική φάση, στην οποία θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ όπως έκανε γνωστό στη Βουλή ο Χανιώτης υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, η δημοπράτηση της α' φάσης θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο...

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το «ενδιαφέρον μας είναι για έργα κοινωνικών υποδομών με ρήτρες διαθεσιμότητας, ώστε υπόλογοι να είναι η Πολιτεία και τα Πανεπιστήμια».

Προεπιλογή υποψηφίων

Σε διαγωνιστικό επίπεδο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ως φορέας του έργου έχει επιλέξει την ίδια “φόρμουλα” που έχουμε δει στην περίπτωση του έργου του νέου ΒΟΑΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή έναν διαγωνισμό με εκδήλωση ενδιαφέροντος, προεπιλογή υποψηφίων και κατόπιν υποβολή δεσμευτικών προσφορών στη β' πια φάση του διαγωνισμού. Οι όμιλοι, δηλαδή, που θα περάσουν το πρώτο στάδιο θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Απ’ ό,τι έχει γίνει γνωστόν, κατά την πρώτη διαγωνιστική φάση, που θα προκηρυχθεί εντός του Οκτωβρίου, γίνεται η επιλογή κατ’ ανώτερο 6 εταιρειών που θα μπορούν να συμμετέχουν στη δεύτερη φάση, που είναι δεσμευτική. Το έργο θα προχωρήσει με ταυτόχρονη διαδικασία μελέτης-κατασκευής από τον ανάδοχο που θα προκύψει μέσω του διαγωνισμού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ανάδοχος που θα πάρει το εν λόγω έργο ΣΔΙΤ με σύμβαση 30ετούς διάρκειας δε θα κληθεί απλώς να κατασκευάσει τις νέες φοιτητές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και να τις παραδώσει στο Πανεπιστήμιο. Θα έχει παράλληλα και την ευθύνη διαχείρισης-συντήρησης και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών για 27 χρόνια, δεδομένου ότι ο κατασκευαστικός χρόνος ορίζεται στα 3 χρόνια.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες και οι πτυχές του σχεδιασμού, είναι προφανές ότι, βάσει των όρων που θα συμφωνηθούν στη σύμβαση, ο ιδιώτης ανάδοχος θα πληρώνεται σε προγραμματισμένη βάση (πιθανότατα ανά έτος) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την προϋπόθεση φυσικά ότι ο ιδιώτης θα τηρεί τα συμφωνηθέντα σε επίπεδο κατασκευής και συντήρησης των κτηριακών εγκαταστάσεων...

180 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

Το προς δημοπράτηση έργο είναι συγκεκριμένα το έργο μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης των 2.000 φοιτητικών κλινών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, και 1.000 κλινών στο Ηράκλειο, καθώς και της μελέτης κατασκευής του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Γάλλο Ρεθύμνου, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για εγχείρημα- “πιλότο”, καθώς είναι πρώτο πανεπιστημιακό έργο που προωθείται με τη συγκεκριμένη μέθοδο χρηματοδότησης.

Θυμίζουμε ότι το μεγάλο έργο των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα τον περασμένο Μάιο.

Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εγκριθεί το έργο ΣΔΙΤ από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες είναι 336 άτομα, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και υπ. διδακτόρων ξεπερνά τις 21.000. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αδυναμία ως προς την επαρκή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών στέγασης.

Τότε είχε επισημανθεί χαρακτηριστικά πως οι σύγχρονες υποδομές στέγασης έρχονται να λειτουργήσουν αθροιστικά και στην αξία του εκπαιδευτικού Ιδρύματος και στη διεθνή αναγνωρισιμότητά του, καθιστώντας δυνατή την εξασφάλιση της στέγασης φοιτητών προερχόμενων εντός και εκτός Κρήτης, αλλά και από το εξωτερικό, καθώς και επιστημονικών συνεργατών-συμμετεχόντων σε παράλληλες επιστημονικές διοργανώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News