Κρήτη

Πανεργατική απεργία: «Λουκέτο» την Τετάρτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Πυρετός» στα συνδικάτα για το πολυνομοσχέδιο

Ένα πραγματικό «μπλακ-άουτ» θα προκαλέσει η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία αύριο Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης που - όπως υποστηρίζει - «πλήττουν σημαντικά εργατικά δικαιώματα».

«Λουκέτο» βάζει ο ιδιωτικός τομέας, ενώ και ο δημόσιος τομέας θα υπολειτουργήσει, καθώς από τις 11 το πρωί κατεβάζει ρολά, με εργαζόμενους σε Δήμους, εφορίες και Πολεοδομίες, νοσοκομειακούς γιατρούς, δάσκαλους και καθηγητές να συμμετέχουν σε αυτήν.

Μεγάλη είναι και η συμμετοχή των εργαζομένων και από την Κρήτη στην απεργία. Συγκεκριμένα, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα συμμετοχής που έρχονται στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου από τα σωματεία της δύναμής του, και όχι μόνο, για στήριξη και συμμετοχή στην κινητοποίηση, με τη διοίκηση του ΕΚΗ να καλεί όλους τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, στις 10:30 π.μ., στα γραφεία του ΕΚΗ και με σύνθημα “Ώρα απόφασης, ώρα ευθύνης, για συλλογικές συμβάσεις και συνδικάτα”.

Αναλυτικά συμμετέχουν και στηρίζουν την απεργία της 2ας Οκτωβρίου τα παρακάτω σωματεία: Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΠΑΣΕ/ΟΤΕ, λιμενεργατών, μαγείρων, εργαζομένων Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Αστικών ΚΤΕΛ, ηλεκτροτεχνιτών, Επισιτισμού-Τουρισμού, ελαιοχρωματιστών, οικοδόμων Κρουσώνα, οικοδόμων ν. Ηρακλείου-παράταξη ΔΗΣΥΕ, Σταθμού Παραγωγής ΔΕΗ, φαρμακοϋπαλλήλων, τεχνικών υπαλλήλων Ελλάδος, Δομικής Κρήτης, “ΑΓΕΤ Ηρακλής”, εργαζομένων S/M “Φαιστός”, Φιλαρμονικής, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, συνεταιριστικών υπαλλήλων Αν. Κρήτης, πρακτικών μηχανικών, εργαζομένων Ένωσης Πεζών, εργαζομένων στην Κοινωνική Φροντίδα Ευπαθών Ομάδων, εργαζομένων Ασκληπιείου Νοσοκομείου, φορτοεκφορτωτών Κεντρικής Λαχαναγοράς, ΔΕΥΑΗ, εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, εργαζομένων Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, οδηγών δικύκλων, ρεγαζομένων ΕΛ.ΤΑ., εργαζομένων Ένωσης Ηρακλείου, χειριστών μηχανημάτων, καθαριστριών, εργαζομένων στο εργοστάσιο COCA COLA, εμποροϋπαλλήλων, εργαζομένων S/M “Σκλαβενίτης”, ξεναγών, εργαζομένων ξενοδοχείου “Capsis”, οδηγών ΤΑΞΙ, λεμβούχων Λιμανιού Ηρακλείου, τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης, Έτοιμου Σκυροδέματος, Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, εργαζομένων στη Eurobank, εργαζομένων στην Alpha Bank, εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, ΠΟΕ/ΟΤΑ-Εργαζομένων στην Καθαριότητα, εργαζομένων στην “Βότομος”, πυροσβεστών Ν. Ηρακλείου Κρήτης, Ασφαλείας και Συστημάτων Ασφαλείας, υπαλλήλων γραφείων και πρακτορείων “Μινωικών Γραμμών”, και ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ-ΟΑΕΔ Ηρακλείου.

Επίσης συμμετέχουν και οι Επιτροπές Εργαζομένων: Χημικής Βιομηχανίας, Πολυϊατρείων, Βιομηχανικής Περιοχής ΒΙ.ΠΕ. και η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή ΠΑΣΕ ΟΤΕ Ν. Ηρακλείου-Λασιθίου, που στηρίζει την απόφαση της ΟΜΕ ΟΤΕ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση: «Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι αντιδρούμε μαζικά και πρέπει να δώσουμε δυναμικό “παρών” στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου την Τετάρτη 2 του Οκτώβρη (σ.σ. αύριο), στις 10:30 π.μ.!».

 

Κατεβάζει ρολά και η ΔΕΗ

Συνεπής στη συνδικαλιστική της δράση και σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα, η ΕΤΕ Ομίλου ΔΕΗ συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ-ΚΗΕ, σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Αντιστεκόμαστε στο αντεργατικό (αναπτυξιακό) πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπου πλήττονται καίρια θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η καταστρατήγηση και υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με σκοπό να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές και ευέλικτες σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων. Παράλληλα, κύριος σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων και να περιοριστεί το δικαίωμα στην απεργία, μιας και αναμένεται άμεσα μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛ.ΠΕ., ΛΑΡΚΟ κ.λπ.».

 

Κλειστές οι τράπεζες

Νέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την ίδια μέρα προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση «να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις ΣΣΕ και τη Διαιτησία. Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία, και να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους».

 

Τι θα ισχύσει με τα σχολεία

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ αύριο Τετάρτη, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, η ΟΛΜΕ κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας από 11 π.μ. έως 2 μ.μ. για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο, διαμαρτυρόμενη «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας».

Η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει κύκλο έκτακτων γενικών συνελεύσεων μέχρι και τις 18/10/2019, με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου. Η ΔΟΕ και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν την ίδια μέρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

 

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

Εκφράζοντας την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τα μέλη του ΠΑΜΕ Ηρακλείου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, οργανώνουν συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 2 Οκτώβρη, στις 10:30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, λέγοντας έτσι «όχι πολυνομοσχέδιο- “σκούπα” σε μισθούς και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια