Στο σκαμνί η 11μελής σπείρα που μετέφερε ψυχές από την Αίγυπτο στην Κρήτη

Κρήτη
Στο σκαμνί η 11μελής σπείρα που μετέφερε ψυχές από την Αίγυπτο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης

Με την πρόταση του εισαγγελέως της Έδρας συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης για την παράνομη μεταφορά των 50 προσφύγων και μεταναστών που είχαν εντοπιστεί τον Μάιο του 2018, στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, να παλεύουν με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Μετά τη διακοπή εκείνης της ημέρας, η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται σήμερα, από νωρίς το πρωί.

Τον Μάιο του 2018, μετά τη διάσωση των δεκάδων αλλοδαπών (Κούρδοι, Ιρανοί, Πακιστανοί, Αφγανοί και από το Μπαγκλαντές), οι Αρχές ξεκίνησαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, φτάνοντας τελικά στην εξάρθρωση κυκλώματος που φέρεται να μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, αλλά και από την Κρήτη στην Ιταλία.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 11 άνδρες. Πρόκειται για 7 αλλοδαπούς και 4 Κρητικούς. Οι 5 εκ των αλλοδαπών είναι Αιγύπτιοι, ενώ κατηγορούμενοι είναι ακόμη ένας Πακιστανός κι ένας Ιρακινός, κάτοικος Ηρακλείου. Εξάλλου, στην υπόθεση εμπλέκονται και 4 Κρητικοί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι “11”, μαζί με άλλα άγνωστα στις Αρχές άτομα, συμμετείχαν σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο σε Κρήτη, Αίγυπτο και Ιταλία. Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, το κύκλωμα μετέφερε παράνομα αλλοδαπούς από την Αίγυπτο στη χώρα μας, μέσω Κρήτης. Εξάλλου, φέρεται να γινόταν και μεταφορά μεταναστών από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη, και από το νησί μας να προωθούνταν στην Ιταλία.

Η οργάνωση φέρεται να διέθετε συνολικά τρεις “πυρήνες”: έναν στην Αίγυπτο, έναν στην Κρήτη κι έναν τρίτο στην Ιταλία. Στον “πυρήνα” της Κρήτης μετείχαν οι τέσσερις Κρητικοί, ο Ιρακινός κι ένας Αιγύπτιος, μαζί με άλλα άγνωστα άτομα. Τα μέλη του κρητικού “πυρήνα” είχαν επιφορτιστεί με τον ρόλο της εύρεσης των κατάλληλων σημείων στην ακτογραμμή της νότιας Κρήτης, ούτως ώστε τα πλοιάρια από την Αίγυπτο να προσεγγίζουν με ασφάλεια το νησί μας.

Εξάλλου, φέρονται να είχαν και τον ρόλο της εύρεσης οχημάτων για τη μεταφορά των μεταναστών και των καταλυμάτων για την προσωρινή τους διαμονή, μέχρις ότου να γίνει η καταβολή του χρηματικού αντιτίμου από τους οικείους τους. Κατόπιν, σύμφωνα με τις Αρχές, ο “πυρήνας” της Κρήτης κατάρτιζε πλαστά διαβατήρια για τους αλλοδαπούς και εξέδιδε για λογαριασμό τους ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου να προωθηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Πειραιά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο “πυρήνας” της Κρήτης οργάνωνε και την προώθηση μεταναστών από την Κρήτη στην Ιταλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News