Αρχαία Ελεύθερνα: Νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις με εκκλησίες και ψηφιδωτά

Κρήτη
Αρχαία Ελεύθερνα: Νέες εντυπωσιακές ανακαλύψεις με εκκλησίες και ψηφιδωτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νικόλαος Σταμπολίδης μιλάει για τα νέα ευρήματα στην Αρχαία Ελεύθερνα

Για τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στην Αρχαία Ελεύθερνα_ μιλάει ο καθηγητής, Νικόλαος Σταμπολίδης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για δυο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, που βρέθηκαν θέσεις «Αγία Ειρήνη» και «Άγιος Μάρκος», στην ανατολική πλευρά του λόφου της αρχαίας Ελεύθερνας.

Υπενθυμίζεται ότι στα δυτικά του ίδιου λόφου βρίσκεται η περίφημη «ομηρική» νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, την οποία έχει ανασκάψει ο ίδιος, με σπουδαία ευρήματα που στεγάζονται στο Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές (στη μία βρέθηκε και επιγραφή που μαρτυρεί την ονομασία της, η Αγία Ειρήνη του Θεού), οικοδομημένες με πλήθος αρχιτεκτονικών μελών από αρχαιότερα κτίρια (spolia) -ακόμα και των κλασικών χρόνων-, αλλά και αρχαϊκών επιγραφών με νόμους, μερικές από τις οποίες είναι αρχαιότερες από εκείνες της Γόρτυνας, της βασίλισσας των επιγραφών.

Ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολόγίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ανασκαφέας - επί 35 ολόκληρα χρίνια - της αρχαίας Ελεύθερνας, δημιουργός του μουσείου της, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, μέλος του ΚΑΣ και, εδώ και λίγες μέρες, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, κ. Νικόλαος Σταμπολίδης δηλώνει χαρούμενος, αφού αυτό που πάντα τον ενδιέφερε ερευνητικά γίνεται πραγματικότητα.

Σκοπός του κ. Σταμπολίδη είναι να ρίξει «φως στο σκοτάδι. Δηλαδή σε περιόδους και περιοχές που δεν γνωρίζουμε καλά, όπως το πέρασμα από τον παγανισμό στον χριστιανισμό».

Η συνέντευξη του κ. Σταμπολίδη για τα νέα ευρήματα:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News