Νέα κινητοποίηση κατά του πολυνομοσχεδίου

Κρήτη
Νέα κινητοποίηση κατά του πολυνομοσχεδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απεργία για τις 2 Οκτωβρίου προκήρυξε η ΓΣΣΕ - Συμμετέχει και το ΠΑΜΕ

Μπορεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις της περασμένης Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου η ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης αλλά και κάποια από την υπόλοιπη Ελλάδα να μην ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, όμως στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης 2 Οκτωβρίου το ΠΑΜΕ θα λάβει μέρος, και μάλιστα έχει ξεκινήσει το κάλεσμα προς τα σωματεία-μέλη του, τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή, έχοντας και μια σειρά αιτημάτων που βάζει στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, καλώντας την κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο αλλά να το πάρει πίσω.

«Όλοι στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:30 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο “αναπτυξιακός” νόμος που έφερε η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους “επενδυτές” με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει “στον γύψο” το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τρία μνημόνια, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους».

Παρακάτω ασκεί και πάλι έντονη κριτική στη... «συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ», όπως υποστηρίζει, ενώ προσθέτει για την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης ότι «η επιτυχία της απεργίας στο Ηράκλειο και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί και απάντηση στην πανελλαδική προσπάθεια μιας δράκας ξετσίπωτων συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ-φερέφωνων της κυβέρνησης, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ανακόψουν το απεργιακό μέτωπο, μπερδεύοντας τους εργαζόμενους με άλλες ημερομηνίες...».

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου.

Το ΕΚΗ καλεί σε ξεσηκωμό

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου καλεί τα σωματεία της δύναμής του σε σύσκεψη διοικήσεων για μεθαύριο Δευτέρα, στις 6:30 το απόγευμα, στο ΕΚΗ και απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης, επίσης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Παρακάτω, αναφέρει τα εξής αιτήματα:

* «Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης/κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ. Στη θέση αυτή συμφωνούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις, αφού το μέτρο επέκτασης προστατεύει τις επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις ίδιες από τη συρρίκνωση στην οποία οδηγεί την αποχώρηση μελών τους.

* Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.

* Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ, ικανότητα και δυνατότητα που τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα μείωσης μισθών.

* Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ, που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

* Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ με την πάροδο 6μήνου.

* Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις του άρθρου 21 του Ν. 1876/1990 και να προβλέπεται ότι ο εργοδότης ή εκπρόσωπος αυτού, που παραβιάζουν όρους ισχύουσας ΣΣΕ ή Δ.Α. ή Υ.Α., τιμωρούνται εκτός από τη χρηματική ποινή και με ποινή φυλάκισης. Ακόμη, η ποινική προστασία να επεκτείνεται και σε περίπτωση παραβίασης ΚΥΑ που εκδίδονται σε περιπτώσεις που είναι ανέφικτη η σύναψη ΣΣΕ, λόγω έλλειψης εργοδοτικής οργάνωσης (άρθρο μόνο του Ν. 435/1968).

* Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας, που μας έφερε πίσω σε ένα σύστημα που προσομοιάζει με το μεταγενέστερο του Ν. 1876/1990 καθεστώς, με την καθιέρωση ενός νέου σταδίου κρίσης, από όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν ανώτατοι δικαστές και σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

* Να καταργηθεί η υποχρέωση αναφοράς στη διαιτητική απόφαση του περιεχόμενου των κανονιστικών όρων άλλων συλλογικών συμβάσεων που διατηρούν σε ισχύ, γιατί με τον τρόπο αυτό τίθενται ανυπέρβλητα προσκόμματα στη διατύπωση των «διατηρητικών ρητρών», που στερεότυπα αναφέρονται στις συλλογικές ρυθμίσεις, βάσει των οποίων τα μέρη της συλλογικής διαφοράς “χτίζουν” στους ήδη διαμορφωμένους όρους εργασίας και όχι σε κενό και από μηδενική βάση.

* Να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας, όπως αυτά ορίστηκαν με τον Ν. 4303/2014, όπως ενδεικτικά: η πρόοδος στη μείωση του κενού ανταγωνιστικότητας και στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική κατάσταση των ασθενέστερων επιχειρήσεων της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για κατάλογο στοιχείων που χαρακτηρίζονται από απόλυτη μονομέρεια υπέρ της εργοδοτικής πλευράς.

* Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στον χώρο των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, που επλήγησαν βάναυσα με τα μνημονικά νομοθετήματα των προηγούμενων ετών».

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ

Ως αντίδραση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προκηρύξει στάση εργασίας για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου. Καλεί, μάλιστα, τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλα σωματεία, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News