Κυνήγι: 20 - 25 ευρώ ο λαγός και… μένει απούλητος

Κρήτη
Κυνήγι: 20 - 25 ευρώ ο λαγός και… μένει απούλητος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομική κρίση επηρέασε μέχρι και το... παράνομο κυνήγι

Ακόμη και με τη ζωή τους έχουν πληρώσει στη χώρα μας τη μάχη με τους λαθροθήρες οι θηροφύλακες που βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με τους παράνομους κυνηγούς, και οι οποίοι στην Κρήτη κυριολεκτικά, λόγω του μικρού τους αριθμού, «τρέχουν και δε φτάνουν».

Ο γενικός γραμματέας του 1ου Κυνηγετικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Μανόλης Γραμματικάκης, έδωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» πληροφορίες και στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει και τον χώρο του κυνηγιού, η λαθροθηρία στο νησί μας προοδευτικά μειώνεται, αλλά ταυτόχρονα τα καθήκοντα των θηροφυλάκων είναι τέτοια, που παραμένει το πάγιο αίτημα του συλλόγου για την ενίσχυσή τους με περισσότερο κόσμο, πριν θρηνήσουμε θύματα, όπως έχει γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα!

 Συγκεκριμένα, περιγράφοντάς μας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου και στην υπόλοιπη Κρήτη στον χώρο του κυνηγιού, ο Μανόλης Γραμματικάκης, που μετά από πολλά χρόνια απουσίας του επέστρεψε τα τελευταία χρόνια στην ενεργό δράση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των κυνηγών, λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα: «Η νυχτερινή λαθροθηρία έχει μειωθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Δηλαδή αυτό που γινόταν σε προηγούμενα χρόνια, να πηγαίνουν τη νύχτα με προβολείς και να κυνηγούν θηράματα, έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αυτό όμως ισχύει στα βόρεια παράλια. Γιατί στα Αστερούσια και γενικότερα στη Νότια Κρήτη το φαινόμενο παραμένει έντονο. Ένας από τους λόγους που έχει μειωθεί στα βόρεια παράλια η λαθροθηρία, όπως εκτιμούμε εμείς, είναι ότι το εμπόριο των θηραμάτων έχει μειωθεί σημαντικά. Πολλές φορές ακούμε ότι κάποιοι πουλάνε τον λαγό 20 και 25 ευρώ και δε βρίσκουν αγοραστή. Και όλο αυτό βεβαίως οφείλεται στην οικονομική κρίση. Αφού τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά πολύ και οι κυνηγοί που βγάζουν άδεια, διότι δεν έχουν χρήματα για να βγάλουν. Έτσι έχει μειωθεί κατά πολύ το ποσοστό των νόμιμων κυνηγών»...

Βέβαια, η λαθροθηρία σε όλες τις μορφές της δεν έχει εκλείψει.

«Μια άλλη μορφή λαθροθηρίας είναι οι παγίδες με τα σύρματα που έβαζαν και παλιά. Αλλά και οι παγίδες αυτές είναι σε πολύ μικρή έκταση, δεν είναι όπως παλιά», πρόσθεσε ο Μανόλης Γραμματικάκης.

Στο μεταξύ, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες πολλές φορές ξεπερνάνε τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Καθημερινά βγαίνουν έξω και είναι μεγάλη η προσφορά των θηροφυλάκων στην πάταξη της λαθροθηρίας. Κάνουν ελέγχους, κάνουν ό,τι μπορούν. Να σας πω ότι η Θηροφυλακή στην Κρήτη είναι ενιαία και ο κάθε νομός έχει τους δικούς του θηροφύλακες, που δρουν κατά ομάδες. Ο νομός Ηρακλείου έχει εννιά και είναι και μερικοί στην υπόλοιπη Κρήτη, που δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους. Και το συζητάμε με την Ομοσπονδία πολύ συχνά, προκειμένου να πιέσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Το θέμα όμως είναι ότι έχουν αρχίσει και οι περικοπές σε αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι τις περισσότερες ώρες πρέπει να βρίσκονται στην ύπαιθρο, τη μέρα και τη νύχτα. Αλλά και ο θηροφύλακας είναι εργαζόμενος, δεν μπορεί μέσα στο ωράριό του να είναι και τη μέρα και τη νύχτα στην ύπαιθρο, και μάλιστα με πολύ μικρές αποδοχές. Και πάντα με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, και ειδικά τη νύχτα».

Είναι απορίας άξιο, μάλιστα, το γεγονός ότι στους θηροφύλακες δεν επιτρέπεται να οπλοφορούν, αλλά την ίδια ώρα είναι αναγκασμένοι από τη φύση της δουλειάς τους να προσπαθούν να σταματάνε και να συλλαμβάνουν ανθρώπους... που οπλοφορούν, κάνοντας παράνομο κυνήγι!

«Όμως ο παράνομος κυνηγός, που οπλοφορεί για να κυνηγήσει τη νύχτα, δεν υπολογίζει πολλά πράγματα. Είναι εύκολο να πυροβολήσει και γι’ αυτό κατά καιρούς έχουμε και θύματα ανά την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γραμματικάκης.

Κυνηγοί: «Τα μάτια και τ’ αφτιά της φύσης»

Στο μεταξύ, όπως εξηγεί ο κ. Γραμματικάκης, «ο κυνηγός είναι τα μάτια και τ’ αφτιά της φύσης». Συγκεκριμένα, «η κυνηγετική δράση είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα με φοβερή συμμετοχή όχι μόνο στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Αν σκεφτούμε ότι 250 με 300 χιλιάδες κόσμος ασχολείται με το χόμπι αυτό και έχει μια τεράστια συμβολή στην εθνική οικονομία, θα πρέπει να πούμε ότι από ’κει και μετά όλος αυτός ο κόσμος είναι το “μάτι” και το “αφτί” της φύσης.

Εμείς μάλιστα, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουμε δημιουργήσει ομάδα με τη συμμετοχή και των θηροφυλάκων, που ανά πάσα στιγμή ενημερώνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον εντοπισμό μιας φωτιάς στην ύπαιθρο. Είναι σημαντική η βοήθεια των κυνηγών. Ειδικά όταν φυσάει αέρας και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, είμαστε σε μόνιμη συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Είχαμε πολλές περιπτώσεις φέτος».

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η φετινή κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε από τις 20 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου 2020. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News