Πεσκέσι στον Χαρδαλιά, από την διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης

Κρήτη
Πεσκέσι στον Χαρδαλιά, από την διοίκηση των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζί με τον κ. Χαρδαλιά και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος συνοδεύoταν από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο και τον Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τον Πειραιά κ.Ιωάννη Πετρούτσο.

Στην διάρκεια της επίσκεψης του, υπήρξε συνάντηση για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο με τους Διοικητές όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει δέχτηκε δώρα όπως ένα σαρίκι, μια βούργια, αλλά και τιμητική πλακέτα. 

 «Λίγα λόγια, πολλή δουλειά»!

Μηνύματα-υποσχέσεις για λίγα λόγια και πολλή δουλειά, με ζητούμενο τη μεγαλύτερη “θωράκιση” της Κρήτης απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με το βλέμμα στραμμένο μάλιστα στον παράγοντα που λέγεται “κλιματική αλλαγή”, αλλά και αναφορές στην περσινή πρωτοφανή εθνική τραγωδία στο Μάτι Αττικής, σφράγισαν τις χθεσινές επαφές και διαδοχικές συσκέψεις που είχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Κρήτης (αρχικά με δημάρχους και αντιδημάρχους και εν συνεχεία με τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες), παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί.

Ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας στάθηκε με έμφαση στα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στο Μάτι και χαρακτήρισε «στοίχημα» για κάθε εμπλεκόμενο το να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία στη χώρα μας.

«Ζούμε κάθε μέρα με τις σκέψεις μας στους ανθρώπους που χάθηκαν στο Μάτι και στη Μάνδρα. Καλύτερα να μιλάμε λίγο και να δουλεύουμε πολύ σκληρά. Το στοίχημα ζωής για τον καθέναν μας είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε τέσσερις άξονες στο επιχειρησιακό μας σχέδιο: 1) την πρόληψη, 2) την ετοιμότητα, 3) την αντιμέτωπη και 4) τη βραχεία αποκατάσταση. Δεν είναι ταμπού το ζήτημα των ασκήσεων», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, με φόντο και την άσκηση εκκένωσης που παρακολούθησε από κοντά στο ξενοδοχείο “Creta Maris”, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον αυτά που φέρνει η κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα»...

Όπως είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, «είναι βέβαιο ότι κανείς μας δε θέλει να ξαναζήσει ποτέ η πατρίδα μας τραγωδίες όπως αυτή που ζήσαμε πέρυσι στο Μάτι. Κι αυτό επιβάλλει τη διαρκή επαγρύπνηση, τη διαρκή εγρήγορση και τη συνεχόμενη αυτοβελτίωση όλων μας. Διότι η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού προέρχεται από την ψευδαίσθηση ότι είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι. Οι φυσικές καταστροφές, ειδικά όταν μιλάμε για καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές, οι μεγάλες πλημμύρες και ούτω καθεξής, αφορούν πολύ έντονα τη χώρα μας, και βέβαια την Κρήτη. Το ζήσαμε άλλωστε πέρυσι, με τον τραγικό πνιγμό τριών συμπολιτών μας στη Μεσαρά, αλλά και στα Χανιά, που μια κακοκαιρία δημιούργησε χάος, κατολισθήσεις, χειμάρρους και καταστροφές που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο κ. Αυγενάκης και σημείωσε ακόμα: «Σήμερα επενδύουμε σταθερά στην προώθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και στην αρμονική συνεργασία των φορέων του σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με γνώμονα τη θωράκιση του πολίτη, ιδίως σε ώρες κρίσης και αντιμετώπισης φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών».

«Βιώνουμε μια εποχή αρκετά δύσκολη, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο από την εμφάνιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Οι κίνδυνοι αυξάνονται. Η απάντηση σε αυτή τη διαδικασία είναι η επιτυχής διαχείριση των κινδύνων και των καταστροφών μέσα από τους τρεις πυλώνες που πρέπει να συνεργαστούν: την επιστημονική κοινότητα, την επιχειρησιακή διάταξη και τους Δήμους, τους φορείς και τον καθέναν από εμάς», τόνισε με τη σειρά του ο κ. Λέκκας.

«Το θέμα της πολιτικής προστασίας είναι πρώτο στην ατζέντα μας. Θα πρέπει να συγχρονίσουμε τις δυνάμεις μας», ήταν το μήνυμα του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News