«Ξυπνούν» μνήμες από την υπόθεση μεταφοράς ανθρώπων από την Αίγυπτο στην Κρήτη

Κρήτη
«Ξυπνούν» μνήμες από την υπόθεση μεταφοράς ανθρώπων από την Αίγυπτο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα σκαμνί 11 δουλέμποροι, μεταξύ αυτών 4 Κρητικοί

Μνήμες από την υπόθεση των 50 προσφύγων και μεταναστών που είχαν εντοπιστεί τον Μάιο του 2018, στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων, να παλεύουν με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να ταξιδέψουν παράτυπα από την Κρήτη στις ακτές της Ιταλίας, ξύπνησαν στις δικαστικές αίθουσες.

Μετά τη διάσωση των δεκάδων αλλοδαπών (Κούρδοι, Ιρανοί, Πακιστανοί, Αφγανοί και από το Μπαγκλαντές), οι Αρχές ξεκίνησαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, φτάνοντας τελικά στην εξάρθρωση κυκλώματος που φέρεται να μετέφερε μετανάστες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, αλλά και από την Κρήτη στην Ιταλία.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε προχθές Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Κατηγορούμενοι είναι συνολικά 11 άνδρες. Πρόκειται για 7 αλλοδαπούς και 4 Κρητικούς. Οι 5 εκ των αλλοδαπών είναι Αιγύπτιοι, ενώ κατηγορούμενοι είναι ακόμη ένας Πακιστανός κι ένας Ιρακινός, κάτοικος Ηρακλείου. Εξάλλου, στην υπόθεση εμπλέκονται και 4 Κρητικοί. Πρόκειται για τρεις άνδρες με καταγωγή την ευρύτερη περιοχή των Σφακίων (δύο νεαροί κι ένας 50χρονος), καθώς κι έναν 30χρονο από χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου.

Το απόγευμα της Δευτέρας το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη 1 Οκτωβρίου με την εισαγγελική πρόταση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι “11”, μαζί με άλλα άγνωστα στις Αρχές άτομα, συμμετείχαν σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο σε Κρήτη, Αίγυπτο και Ιταλία. Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, το κύκλωμα μετέφερε παράνομα αλλοδαπούς από την Αίγυπτο στη χώρα μας, μέσω Κρήτης. Εξάλλου, φέρεται να γινόταν και μεταφορά μεταναστών από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη, και από το νησί μας να προωθούνταν στην Ιταλία.

Η οργάνωση φέρεται να διέθετε συνολικά τρεις “πυρήνες”: έναν στην Αίγυπτο, έναν στην Κρήτη κι έναν τρίτο στην Ιταλία. Οι τρεις “πυρήνες” συνεργάζονταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταξύ τους. Στον “πυρήνα” της Αιγύπτου φέρονται να συμμετείχαν τέσσερις από τους κατηγορούμενους (όλοι τους Αιγύπτιοι). Ο ρόλος του επίμαχου “πυρήνα” ήταν να εντοπίζουν τους μετανάστες που ενδιαφέρονταν να μεταβούν στην Ελλάδα. Κατόπιν τους συγκέντρωναν - κατά βάση - στα παράλια της Αλεξάνδρειας και από εκεί τους προωθούσαν ακτοπλοϊκώς στα παράλια της νότιας Κρήτης. Ας σημειωθεί ότι η πληρωμή του αντιτίμου μεταφοράς γινόταν από οικείους των μεταναστών, μέσω του περίφημου εξωτραπεζικού συστήματος Hawala.

Ο “πυρήνας” της Κρήτης

Στον “πυρήνα” της Κρήτης μετείχαν οι τέσσερις Κρητικοί, ο Ιρακινός κι ένας Αιγύπτιος, μαζί με άλλα άγνωστα άτομα. Τα μέλη του κρητικού “πυρήνα” είχαν επιφορτιστεί με τον ρόλο της εύρεσης των κατάλληλων σημείων στην ακτογραμμή της νότιας Κρήτης, ούτως ώστε τα πλοιάρια από την Αίγυπτο να προσεγγίζουν με ασφάλεια το νησί μας. Εξάλλου, είχαν τον ρόλο της εύρεσης οχημάτων για τη μεταφορά των μεταναστών και των καταλυμάτων για την προσωρινή τους διαμονή, μέχρις ότου να γίνει η καταβολή του χρηματικού αντιτίμου από τους οικείους τους.

Κατόπιν, σύμφωνα με τις Αρχές, ο “πυρήνας” της Κρήτης κατάρτιζε πλαστά διαβατήρια για τους αλλοδαπούς και εξέδιδε για λογαριασμό τους ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου να προωθηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Πειραιά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο “πυρήνας” της Κρήτης οργάνωνε και την προώθηση μεταναστών από την Κρήτη στην Ιταλία. Εξάλλου, υπήρχε και ιταλικός “πυρήνας”, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές αναλάμβανε την παραλαβή των μεταναστών που έφταναν στην Ιταλία από την Κρήτη.

Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνονται δύο περιπτώσεις: Η πρώτη μεταφορά μεταναστών από το κύκλωμα φέρεται να έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2017. Στις 16 εκείνου του μηνός, 30 Αιγύπτιοι επιβιβάστηκαν από τις ακτές της χώρας τους σε ξύλινο σκάφος με προορισμό τις νότιες ακτές της Κρήτης. Μετά από ταξίδι 5 ημερών, έφτασαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου σε ακτή των Σφακίων.

Εκεί κατέλυσαν σε μάντρα της περιοχής και αφού οι συγγενείς τους κατέβαλαν το χρηματικό αντίτιμο για τη μεταφορά τους - το οποίο ανερχόταν στις 2.500 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο - μεταφέρθηκαν τμηματικά με Ι.Χ. στο ΚΤΕΛ Ρεθύμνου. Από εκεί, οι μετανάστες μετέβησαν στο Ηράκλειο, προκειμένου να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης

Η δεύτερη περίπτωση που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο είναι αυτή η οποία οδήγησε ουσιαστικά στην εξάρθρωση του κυκλώματος, τον Μάιο του 2018. Οι 50 μετανάστες έφτασαν στην Κρήτη ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην περιοχή του λιμανιού του Ηρακλείου παρελήφθησαν τμηματικά από οχήματα μελών του κυκλώματος και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε χώρους όπου κατέλυσαν προσωρινά.

Κατόπιν, φέρονται να προωθήθηκαν σε οίκημα με μάντρα, σε περιοχή στα νότια της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου. Από εκεί, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία. Εντούτοις, λόγω της ακαταλληλότητας του πλοιαρίου, αλλά και των ισχυρών δυτικών ανέμων που έπνεαν τότε με ένταση 7 έως 8 μποφόρ, οι αλλοδαποί κάλεσαν έντρομοι για βοήθεια στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης “112”. Λίγες ώρες μετά, το Λιμενικό εντόπισε το πλοιάριο και διέσωσε τους δεκάδες μετανάστες, μεταφέροντάς τους στις κρητικές ακτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News