Κρήτη

Η «Νέα Κρήτη» μας έγινε 19 ετών!

Η εφημερίδα της Κρήτης συνεχίζει δυναμικά το ταξίδι της

Ξημερώματα της 25ης Σεπτεμβρίου του 2000. Ακριβώς 19 χρόνια πριν. Μετά από μια μακρά περίοδο προετοιμασίας, ασταμάτητης δουλειάς, πολλών καβγάδων και ατέλειωτων αλλαγών, πιάνουμε στα χέρια μας το πρώτο φύλλο της νέας εφημερίδας που ήρθε για να αλλάξει για πάντα το τοπίο στον ημερήσιο Τύπο της Κρήτης.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” γεννήθηκε μέσα από τη διάθεση και τη θέληση ενός ανθρώπου, του Αντώνη Δημητρίου, να προσφέρει μια ποιοτική, πλήρη, παγκρήτια εφημερίδα στους πολίτες όλου του νησιού.

Και επένδυσε σε αυτό του το όραμα. Και το όραμα υλοποιήθηκε μέσα από τη δουλειά μιας στρατιάς ανθρώπων, που ο καθένας από το δικό του μετερίζι - είτε ως “στρατηγός”, είτε ως “αξιωματικός” είτε ως... “απλός φαντάρος” - εργάστηκε για πολύ καιρό σχεδιάζοντας, προετοιμάζοντας και τελικά υλοποιώντας τη νέα εφημερίδα. Και συνεχίζοντας να την υπηρετούν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, στο μακρύ ταξίδι που θα ακολουθούσε.

Ήταν στ' αλήθεια ο «νέος άνεμος στον Τύπο της Κρήτης» αυτό το φύλλο, αφού έφερε πρωτόγνωρα δεδομένα σε μια αγορά που εν πολλοίς βρισκόταν σε τέλμα για χρόνια: Το πρώτο φύλλο ήταν 144 ολόκληρες χορταστικές σελίδες σε σχήμα ταμπλόιντ, με τις περισσότερες έγχρωμες, με πρωτοποριακό στήσιμο, άφθονες φωτογραφίες, πλήρη κάλυψη της ειδησεογραφίας, μοντέρνα αντίληψη, αμέτρητα σημαντικά θέματα, ρεπορτάζ, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια και παραλειπόμενα. Δεν είχε ξαναδεί τέτοια εφημερίδα η Κρήτη.

Βεβαίως από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τα πράγματα άλλαξαν και άλλαξαν... άρδην.

Ο έντυπος Τύπος, που το 2000 ήταν περίπου στον κολοφώνα της ακμής του, σήμερα έχει υποχωρήσει σε δευτερεύοντα ρόλο, αφού η πλειοψηφία πλέον ενημερώνεται... ψηφιακά. Η τεράστια οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα το 2010 και εξελίχθηκε στην “εποχή των μνημονίων” δημιούργησε μια κατάσταση ασφυκτική για τις περισσότερες εφημερίδες. Άλλωστε το Ηράκλειο, όπου κάποτε κυκλοφορούσε πέντε ημερήσιες εφημερίδες, πλέον έχει απομείνει με δύο. Πανελλαδικά, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Τα περισσότερα φύλλα προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα, με μειωμένα τραγικά τα έσοδά τους, περιορίζοντας την ύλη, τη δυναμική και τελικά το εύρος της σχέσης τους με το αναγνωστικό κοινό.

Σε αυτό το δύσκολο κλίμα, η “Ν.Κ.” συνεχίζει το ταξίδι της. Με μια στιβαρή διοίκηση να οδηγεί το καράβι, με τους δημοσιογράφους και το τεχνικό προσωπικό να προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο, υπερβάλλοντας εαυτούς, συνεχίζει την προσπάθεια να ενημερώνει τους αναγνώστες που παραμένουν πιστοί σε αυτήν, παρά τα “μηνύματα των καιρών”.

Αυτούς τους αναγνώστες θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από τούτο ’δω το σύντομο σημείωμα. Και να τους υποσχεθούμε ότι, όσο συνεχίζουν να μας στηρίζουν, θα συνεχίσουμε και εμείς να προσπαθούμε να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εφημερίδα.

Γιατί η “Ν.Κ.”, πέρα και πάνω απ' όλα, αυτά τα 19 χρόνια είναι η εφημερίδα των αναγνωστών της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια