Ιδρύουν Παρατηρητήριο Φιλοξενίας - Σημαντικό εργαλείο για τουρισμό, ξενοδόχους & Π.Κ.

Κρήτη
Ιδρύουν Παρατηρητήριο Φιλοξενίας - Σημαντικό εργαλείο για τουρισμό, ξενοδόχους & Π.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικό εργαλείο για τον τουρισμό του νησιού από τους ξενοδόχους του Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μια πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την ιδέα της διασύνδεσης της αγοράς εργασίας με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση είχαν η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και επιχειρηματίες του κλάδου της φιλοξενίας, οι οποίοι επιθυμούν τόσο την ενίσχυση της τουρισμού ως βασικού κομματιού της ελληνικής οικονομίας, όσο και την ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην τοπική οικονομία και κοινωνία περισσότερο από κάθε άλλο.

H πρωτοβουλία αυτή είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου Φιλοξενίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με στόχο την παραγωγή αξιόπιστης πληροφορίας για τα μεγέθη και τις επιπτώσεις της οικονομίας της φιλοξενίας στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Πανεπιστημίου μέσω μιας τριτοβάθμιας εργασίας και της τουριστικής αγοράς εργασίας, ώστε να αξιοποιηθεί ερευνητικά και επιστημονικά ο τουρισμός και έτσι να έρθουν περισσότερα έσοδα στη χώρα μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ δείπνο εργασίας, το οποίο παρέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου στο ξενοδοχείο “Apollonia” και το οποίο διήρκεσε τρεις ώρες. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νικόλαος Χαλκιαδάκης, οι αντιπρόεδροι κ.κ. Μανόλης Μανούσος και Γιώργος Σηφάκης, όπως και ο γ.γ. της Ένωσης κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. Συζητήθηκε εκτενώς η διασύνδεση της τουριστικής δραστηριότητας με την οικονομία του νησιού και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της σε όλους τους επιμέρους κλάδους του τόπου. Παρών ήταν και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος έλαβε ενημέρωση για τις δυναμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει η Ένωση Ξενοδόχων.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η φθίνουσα τουριστική εκπαίδευση στο νησί, αλλά και η αναγκαία πια ενεργοποίηση του τμήματος Ανώτερων Τουριστικών Σπουδών που έχει εισηγηθεί ο πρύτανης, μια απόφαση που βρίσκεται ακόμη στο συρτάρι. Η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει το αίτημα στα αρμόδια υπουργεία και να στηρίξει την υλοποίησή του.

Τέλος, συμφωνήθηκε η δημιουργία Παρατηρητηρίου Φιλοξενίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, με στόχο την παραγωγή αξιόπιστης πληροφορίας για τα μεγέθη και τις επιπτώσεις της οικονομίας της φιλοξενίας στο Ηράκλειο.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Νίκο Χαλκιαδάκη, ο οποίος μίλησε για το Παρατηρητήριο Φιλοξενίας, το οποίο αναμφισβήτητα θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο κατανόησης των μεγεθών του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιαδάκης, «πρόκειται να υπάρξει ένα Παρατηρητήριο με την έγκριση του Πανεπιστημίου Κρήτης, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα στατιστικά στοιχεία και από τα ξενοδοχεία και από τις διόδους-εισόδους της χώρας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και κατόπιν θα μας τα δίνει έτοιμα ώστε να προσδιορίζουμε αναλόγως το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Ουσιαστικά, μιλάμε για συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θα είναι μια συνεργασία επί το έργον. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μια Ανώτατη Τουριστική Σχολή στην Κρήτη, που αποτέλεσε και σκοπό της Πρυτανείας. Και εμείς από τη δική μας πλευρά θα πιέσουμε την κυβέρνηση να το κάνει. Θα ωφελήσει πάρα πολύ τον κλάδο διότι δεν υπάρχουν στελέχη και άτομα μορφωμένα ώστε να ενισχύσουν το τουριστικό τοπίο της χώρας».

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΖΩΡΑΣ

«Φωνάζουμε χρόνια για τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης»

Στη “Ν.Κ.” μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα ο τουριστικός σχεδιασμός να αποκτήσει ακαδημαϊκή και επιστημονική βάση.

«Ήρθαμε σε επαφή με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου διότι υπήρχε μια ανησυχία γενικώς από την πτώση του τουρισμού φέτος στην Κρήτη, και βέβαια έγινε αυτό που λέγαμε ότι μπορεί να συμβεί. Συγκεκριμένα, λέγαμε πως, εάν ο τουρισμός δεν μπει σε μια επιστημονική βάση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, δε θα υπάρχουν εκπλήξεις με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Εμείς επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας του ωραίου τοπίου και του καιρού και οι άλλοι δουλεύουν. Εμείς φωνάζουμε χρόνια για να υπάρξει τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα πρώτα δείγματα κάνουν λόγο για κάμψη του τουρισμού φέτος. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει αναπτυχθεί και ρίχνει το νόμισμά της κάνοντας ανατιμήσεις, ενώ καταργεί και τη βίζα. Η Τουρκία “πήρε” 6 εκατομμύρια Ρώσους φέτος. Εμείς εδώ πάλι έχουμε τον όμορφο καιρό. Η Ένωση Ξενοδόχων μάς ζήτησε μια συνεργασία και θα αναπτύξουμε ένα Παρατηρητήριο Τουρισμού και Φιλοξενίας σε συνεργασία με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου. Μιλάμε για συνεργασία του Πανεπιστημίου και της συγκεκριμένης αγοράς εργασίας. Ο τουρισμός πρέπει να μπει σε μια επιστημονική βάση όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες χώρες και οι ξενοδόχοι θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Μπορεί ο τουρισμός στην Ελλάδα να είναι στηριγμένος σε όμορφες τοποθεσίες και καλές εγκαταστάσεις, αλλά η όλη προσπάθεια δεν έχει στήριγμα σε ακαδημαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρας. Υπενθυμίζεται πως στους πρώτους μήνες του 2018 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε υποβάλει και επίσημα στο υπουργείο Παιδείας το αίτημα για ίδρυση Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, η οποία σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τη λειτουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, είχε δηλώσει τότε πως «είναι ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναπτυχθεί ο τουρισμός ως επιστήμη. Διότι, εάν δεν αναπτυχθεί ο τουρισμός ως επιστήμη, πώς θα αναπτυχθεί; Ο τουρισμός είναι η μόνη βαριά βιομηχανία που έχει μείνει στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσω μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 να μπουν οι πρώτοι φοιτητές στη σχολή αυτή και μέσα από αυτή τη σχολή να βγουν επιστήμονες που θα ασχοληθούν με τον τουρισμό. Έχουμε ανάγκη από τέτοιους επιστήμονες».

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια σχολή θα αποτελούσε αντίβαρο σε όσους υποστηρίζουν πως ο τουρισμός στην Ελλάδα έρχεται μόνο μέσω του ήλιου, της θάλασσας και της “greek salad”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News