ΕΑΣΗ: Mε πρωτιά Στρατάκη στις εκλογές, η επόμενη μέρα – Οι «μνηστήρες» για την προεδρία

Κρήτη
ΕΑΣΗ: Mε πρωτιά Στρατάκη στις εκλογές, η επόμενη μέρα – Οι «μνηστήρες» για την προεδρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα το σκεφτώ αν θα διεκδικήσω την προεδρία», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος

Τη δήλωση ότι θα επανεξετάσει την απόφασή του για «τη διεκδίκηση ή όχι της προεδρίας» στην οργάνωσης έκανε χθες βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της ΕΑΣΗ, μιλώντας στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”, ο απερχόμενος πρόεδρος Ανδρέας Στρατάκης, που πάντως ήταν πρώτος στην κάλπη, αφού έλαβε 72 ψήφους, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό γύρω στο 56% των ψήφων των αντιπροσώπων.

Αλλά και ο Μύρων Χιλετζάκης θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της οργάνωσης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες βράδυ στην εφημερίδα μας.

Ανεπίσημα, στο μεταξύ, την προεδρία της οργάνωσης φαίνεται πως διεκδικεί και ο Σταύρος Γαβαλάς. Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Στρατάκης, που έχει την πλειοψηφία, θα αποφασίσει τη μέρα και την ώρα που θα συνεδριάσει η νεοεκλεγείσα διοίκηση για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο και να συγκροτηθεί σε Σώμα.

Στρατάκης: «Θα το σκεφτώ»

Μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 4 το απόγευμα και την καταμέτρηση των ψήφων, ο Ανδρέας Στρατάκης δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες βράδυ: «Καταρχήν θέλω να πω ένα ευχαριστώ στην πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης που με τίμησαν με την ψήφο τους, προσωπικά. Δίνω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους εκλεγμένους για το αποτέλεσμα που πέτυχαν.

Από τη σύστασή του και μετά, το νέο Δ.Σ. αναλαμβάνει “στους ώμους του” μεγάλη ευθύνη για την Ένωση Ηρακλείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εκτιμώ και πιστεύω ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. ήρθαν για να βοηθήσουν και να συνδράμουν. Από ’κει και πέρα εγώ θα σκεφτώ τις επόμενες ημέρες εάν κι εφόσον ξαναδώσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Θα το συζητήσω και θα εκτιμήσω την κατάσταση και ανάλογα θα πράξω...».

Ο συνεταιριστής, εξάλλου, εκφράζει την ικανοποίησή του για την ομαλότητα των χθεσινών διαδικασιών, αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή των αντιπροσώπων στην κρίσιμη αυτή τακτική γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση. «Έγινε μια άψογη διαδικασία. Μαζική συμμετοχή. Έχουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα βάσει του οποίου μπαίνουν στην οργάνωση τέσσερις νέοι σύμβουλοι. Τους καλωσορίζω. Τους συγχαίρω. Και τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσω το Δ.Σ. για τη συγκρότησή του. Τώρα το ποιος θα είναι πού θα το δούμε τις επόμενες μέρες...».

«Θα διεκδικήσω κι εγώ την προεδρία»

«Θα διεκδικήσω κι εγώ τη θέση του προέδρου», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες το βράδυ ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. «Αυτό που έχω προς το παρόν να δηλώσω είναι ότι οι υποψήφιοι, τους οποίους εγώ στήριξα μέσα από τη δική ομάδα, όλοι τους εκλέχτηκαν και αυτό σηματοδοτεί νέο αίμα για τη διοίκηση της ΕΑΣΗ, που μόνο προς όφελος της οργάνωσης και του αγροτικού κόσμου θα λειτουργήσει αυτή η ανανέωση...».

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών ήταν από τη μια το “νέο αίμα” που μας ανέφερε ο Μύρων Χιλετζάκης, αλλά και από την άλλη το γεγονός ότι παλαίμαχοι συνεταιριστές που κάποτε “χτυπούσαν πρωτιές” στις εκλογές της ΕΑΣΗ, και ήταν μάλιστα και “ρυθμιστές” των αποτελεσμάτων σε περασμένες δεκαετίες, χθες δεν μπόρεσαν να περάσουν την πόρτα της διοίκησης ή έπρεπε, για να εκλεγούν, να μπουν στη διαδικασία της κλήρωσης.

Βέβαια, θα πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός ότι υπήρξε και κάποια κομματική πλευρά που φαίνεται πως προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κομματικά τα νέα δεδομένα, στα εσωτερικά της ΕΑΣΗ, κάτι που φάνηκε χθες και από την επανεμφάνιση ανθρώπων που εδώ και καιρό δε συμμετείχαν στα “κοινά” της οργάνωσης...

Η εμπειρία Σκουλατάκη και η... «μυστική ψηφοφορία»

Στο ξεκίνημά της, η χθεσινή γενική συνέλευση σημείωσε μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρόταση του προέδρου της συνέλευσης Πρίαμου Ιερωνυμάκη, για να υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, ήταν το πρώτο και το δεύτερο θέμα να τεθούν σε ψήφιση διά ανατάσεως χειρός. «Συμφωνείτε όλοι;», ρώτησε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Κι ενώ άπαντες δήλωσαν πως συμφωνούν, ακούστηκε το «όχι» του παλιού προέδρου του ΕΚΗ και σήμερα αντιπροσώπου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δραπετίου, Γιώργου Σκουλατάκη. «Το καταστατικό για τόσο σοβαρά θέματα προβλέπει να στηθεί κάλπη. Θέλετε να καταστρατηγήσουμε το καταστατικό; Τότε βάλτε θέμα μη τήρησης του καταστατικού...».

Στο σημείο εκείνο ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ζήτησε τη νομική εξήγηση του νομικού συμβούλου της ΕΑΣΗ Γιώργου Γιαχνάκη, που επιβεβαίωσε τον Γιώργο Σκουλατάκη, λέγοντας πως, από τη στιγμή που υπάρχει έστω και μία αρνητική άποψη, θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό, αφού στην αντίθετη περίπτωση η γενική συνέλευση θα ήταν εκείνη που θα είχε τον πρώτο λόγο και την ευθύνη για τη διαδικασία.

Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο θέμα, μάλιστα, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο θέμα ήταν «Έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της 5ης εταιρικής χρήσης της ΑΕΣ “Ένωση Ηρακλείου Α.Ε.” για την περίοδο από 1/1/2018 έως 31/12/2018, που συνοδεύονται από την ετήσια έκθεση διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και την έκθεση ορκωτών λογιστών», και το δεύτερο θέμα ήταν “Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της 5ης εταιρικής χρήσης (1/1/2018 έως 31/12/2018)”.

Στήθηκε λοιπόν μία κάλπη και για τα δύο θέματα, και η κάλπη ανέδειξε το εξής αποτέλεσμα: 87 «ναι», 34 «όχι», 2 «άκυρα» και 1 «λευκό».

Μία αποχή δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πραιτωρίων Μανόλης Καρκαβάτσος, που προερχόμενος από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δηλώνει «αποχή» από όλες τις ψηφοφορίες, αλλά και ότι συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο τη εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, όπου και ο ίδιος είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και να μεταφέρει τις θέσεις των οργάνων τα οποία και εκπροσωπεί.

Η οικονομική κατάσταση της ΕΑΣΗ

Η χθεσινή γενική συνέλευση, στο ξεκίνημά της, εξάλλου, είχε ως πρώτο στάδιο να διαβαστεί στους αντιπροσώπους η έκθεση διαχείρισης του Δ.Σ. από τον ορκωτό λογιστή Σταύρο Σαλούστρο, ο οποίος και την έχει διενεργήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση:

- Ο κύκλος εργασιών της κλειόμενης χρήσης ανήλθε σε 1.379.411,20 ευρώ, έναντι 1.586.695,05 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

- Τα αποτελέσματα χρήσης προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές συνολικής αξίας 539.821,51 ευρώ, έναντι κερδών 24.588.604,43 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

- Η πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και πρέπει να θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στην εμφανιζόμενη εικόνα του ισολογισμού της κλειόμενης χρήσης.

Τα ίδια κεφάλαια κατά την 31η/12/2018 ανέρχονται σε ποσό 9.830.468,90 ευρώ, έναντι 9.780.290,41 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Προβλεπόμενη πορεία της εταιρείας

Και συνεχίζει η έκθεση: «Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας καταβάλλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας και την ανάκτηση του κύκλου εργασιών και του μεριδίου της αγοράς που κατείχε, η γενικευμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζών να ανανεώσει τις πιστωτικές γραμμές, ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας.

Η επιτυχής προσφυγή της εταιρείας στη διαδικασία εξυγίανσης που προβλέπεται από το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007) θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της επόμενης χρήσης αναμένεται στα ίδια επίπεδα με το 2018...».

«Είμαστε νέοι που θέλουμε να προσφέρουμε»

Στο μεταξύ, ο Σταύρος Γαβαλάς, γιος του αείμνηστου παλιού προέδρου της ΕΑΣΗ Μανόλη Γαβαλά, από την πλευρά του δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που επιθυμούμε να εκλεγούμε στη νέα διοίκηση για να προσφέρουμε για το καλό της Ένωσης και των αγροτών». Ο ίδιος πουθενά δεν επιβεβαίωσε την επιθυμία του να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΑΣΗ, κάτι όμως που πλέον θεωρείται σίγουρο από τις ίδιες τις εξελίξεις ως προς τα νεοεκλεγέντα μέλη.

«Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα»

Εξάλλου, τόσο στην ομιλία του, όσο και στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Ανδρέας Στρατάκης, ήταν ξεκάθαρος μιλώντας για το μεγάλο βάρος που θα αναλάβει να σηκώσει η νέα διοίκηση της οργάνωσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας και να αρχίσει η ΕΑΣΗ να απολαμβάνει τους καρπούς των μέχρι σήμερα τεράστιων προσπαθειών που ξεκίνησαν οι διοικήσεις από το 2012 μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, ο συνεταιριστής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συγκυρία που πέρασε η χώρα και που συνεχίζει να περνάει, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Μην ξεχνάμε», όπως είπε, ότι «δεκάδες εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και άλλες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αναγκάστηκαν να κλείσουν αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τα χρέη τους, μέσα σε τόσο δύσκολές οικονομικές συγκυρίες...».

Μια τέτοια Ένωση, για παράδειγμα, ήταν και η άλλοτε κραταιά ΕΑΣ Λάρισας.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε στους δημοσιογράφους και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, που τόνισε κι αυτός ότι η νέα διοίκηση αλλά και οι διοικήσεις που θα προκύψουν μέχρι και το 2037, οπότε και προβλέπεται ότι θα αποπληρωθεί το χρέος, οφείλουν να δώσουν ανάλογες μάχες ώστε να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω η οργάνωση σε όλη αυτή την πορεία που έχει ξεκινήσει για την εξυγίανσή της. Και υπενθύμισε, εξάλλου, ότι τα χρέη της οργάνωσης υπερέβαιναν τα 100 εκατομμύρια ευρώ όταν άρχισε όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια μέσα από τη σανίδα σωτηρίας της Τράπεζας Πειραιώς, και ήδη σήμερα, μέσα σε λίγα χρόνια, έχει “φύγει” ένα μεγάλο μέρος αυτών, άνω των 36 εκατομμυρίων ευρώ!

Οι 9 εκλεγέντες - Τα αποτελέσματα της χθεσινής αναμέτρησης

Αναλυτικότερα, από τους 100 αντιπροσώπους που εκπροσωπούν 141 ψήφους, εκπροσωπήθηκαν χθες οι 136 ψήφοι και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

Για το Δ.Σ. πρώτος σε ψήφους αναδείχτηκε ο Ανδρέας Στρατάκης με 72 ψήφους. Ακολουθούν ο Γιάννης Πυργιανάκης με 61 ψήφους, ο Μύρων Χιλετζάκης με 59, ο Μιχάλης Καμπιτάκης με 54, ο Σταύρος Γαβαλάς με 50, ο Γιώργος Ταμιωλάκης και ο Νίκος Μπορμπουδάκης με 45 ψήφους, ο Αναστάσιος Βρέντζος με 43 και ο Γιώργος Γωνιανάκης με 38 ψήφους.

Οι αντιπρόσωποι που εκλέγονται για τις κεντρικές οργανώσεις είναι: για την ΚΕΟΣΟΕ ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης με 88 ψήφους και για την “Ελαιουργική” οι Στάθης Φραγκιαδάκης με 50 και Γιάννης Χατζάσκος με 33 ψήφους.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, εξάλλου, η νέα διοίκηση στην πρώτη της συνεδρίαση θα αναλάβει να ορίσει τρεις αντιπροσώπους της ΕΑΣΗ για τη γενική συνέλευση της ΣΑΣΟΕΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News