Ξενοδοχεία και στην Κρήτη αγοράζουν οι Αμερικανοί

Κρήτη
Ξενοδοχεία και στην Κρήτη αγοράζουν οι Αμερικανοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηχηρή επενδυτική συμφωνία από αμερικανικό όμιλο που «συνδέεται» με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ελλάδα και Κρήτη «ψηφίζει» επενδυτικά, εξαγοράζοντας ένα ξενοδοχείο στο Μάλεμε Χανίων και άλλα τέσσερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Ιονίου, ένας πολύ ισχυρός αμερικανικός όμιλος στον χώρο του παγκόσμιου real estate.

Και μάλιστα, όχι οποιοσδήποτε όμιλος, αλλά η εταιρεία Blackstone, ισχυρός άνδρας και επικεφαλής της οποίας (ως ένας άλλωστε εκ των συνιδρυτών της) είναι ο Stephen Schwarzman, ένας παλιός στενός φίλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (συνδέονται με πάνω από 40 χρόνια φιλίας), ο οποίος φέρεται να συγκαταλέγεται στον κύκλο των στενών συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, ανήκοντας μάλιστα στην ομάδα αιχμής που διεξάγει διπλωματικές-επιχειρηματικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το όλο deal εξαγοράς των 5 ξενοδοχειακών μονάδων ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 178,6 εκατ. ευρώ και αποτελεί, αν μη τι άλλο, μια ηχηρή επενδυτική ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Ειδικά στην περίπτωση της Κρήτης, κάποιοι το προχωρούν ακόμα περισσότερο, και ένεκα των στενών σχέσεων που έχει ο ισχυρός άνδρας του αμερικανικού ομίλου με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάνοντας λόγο για μια επενδυτική ψήφο εμπιστοσύνης με βαθύτερα, ενδεχομένως, μηνύματα και προεκτάσεις στο ευρύτερο γεωστρατηγικό πεδίο...

Αναλυτικότερα, η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα (2 στην Κέρκυρα, 2 στη Ζάκυνθο και 1 στη Κρήτη) της Louis Group, έναντι 178,6 εκατ. ευρώ, από την Blackstone Real Estate Partners Europe, έγινε επισήμως γνωστή χθες.

Πρόκειται για τα ξενοδοχεία:

- “Corcyra Beach” και “Grand Hotel” στην Κέρκυρα.

- “Zante Beach” και “Plagos Beach” στη Ζάκυνθο.

- “Creta Princess” στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Μάλεμε Χανίων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «η Blackstone Real Estate Partners Europe (Blackstone) έχει έρθει σε συμφωνία με τη Louis Group, έναν από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους στη Μεσόγειο, για την εξαγορά πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, σε μια συναλλαγή που αποτιμάται στα 178,6 εκατ. ευρώ (enterprise value). Οι πέντε ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται σε ελληνικά νησιά: Δύο από αυτές βρίσκονται στην Κέρκυρα (“Corcyra Beach” και “Grand Hotel”), δύο στη Ζάκυνθο (“Zante Beach” και “Plagos Beach”) και μία στην Κρήτη (“Creta Princess”). Συνολικά διαθέτουν 1.464 δωμάτια».

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συμφωνίας, η Louis Hotels θα συνεχίσει να λειτουργεί τα πιο πάνω ξενοδοχεία υπό τη διεύθυνση της HIP, ξενοδοχειακή εταιρεία που ανήκει σε επενδυτικά ταμεία της Blackstone.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Louis plc, «η Louis Hotels διατηρεί και διαχειρίζεται τις υπόλοιπες 21 ξενοδοχειακές της μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η επιχειρηματική αξία (enterprise value) πάνω στην οποία βασίστηκε η ανωτέρω συναλλαγή συμφωνήθηκε στο ποσό των 178,6 εκατ. ευρώ».

Ο James Seppala, επικεφαλής της European Real Estate στην Blackstone, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, με απίστευτη ιστορία, θαυμάσιο καιρό και συνεχώς βελτιούμενη συνδεσιμότητα με τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επενδύουμε στην Ελλάδα, βοηθώντας τη χώρα να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και να προωθήσει την οικονομική της ανάπτυξη.

Αυτή η συναλλαγή αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας και ευελπιστούμε σε περαιτέρω επενδύσεις».

Ο Κωστάκης Λοΐζου, πρόεδρος της Louis Group, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε αυτή τη συναλλαγή με την Blackstone. Ο μετασχηματισμός αυτών των ξενοδοχείων θα δώσει ώθηση στον ελληνικό τουρισμό και προσβλέπουμε στη συνεργασία μας και με την Blackstone και με τη HIP για να επαυξήσουμε την ποιότητα της συνολικής εμπειρίας για τους πελάτες αυτών των ξενοδοχειακών μονάδων».

HIP (Hotel Investment Partners): Τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ευρώπη

Η HIP εξαγοράστηκε το 2017 από επενδυτικά κεφάλαια της Blackstone που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων. Μετά από αλλεπάλληλες εξαγορές που ακολούθησαν, το χαρτοφυλάκιο της HIP διευρύνθηκε σε 65 ξενοδοχεία, με 19.019 δωμάτια, και είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής σε ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, μετά την Pandox και την Covivio.

Η ομάδα της HIP συνεργάζεται με πλήθος διαχειριστών ξενοδοχείων για την επαύξηση της ποιότητας της διαχείρισης, όπως και της εμπειρίας των πελατών των ξενοδοχείων.

Η Louis Hotels

Η Louis Hotels λειτουργεί 26 ξενοδοχεία και θέρετρα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι μέλος της Louis plc, εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς και τουριστικούς ομίλους στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News