Απολογήθηκε ο «Κρητικός Εσκομπάρ» - Τι πρότεινε ο εισαγγελέας για την υπόθεση κοκαΐνης

Κρήτη
Απολογήθηκε ο «Κρητικός Εσκομπάρ» - Τι πρότεινε ο εισαγγελέας για την υπόθεση κοκαΐνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρότεινε ο εισαγγελέας για την πολύκροτη υπόθεση κοκαΐνης

Tη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκδοση της απόφασης στη δίκη του 45χρονου Κρητικού που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για υπόθεση διακίνησης κοκαϊνης που είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης ξεκίνησε σήμερα από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο με κατηγορούμενους τον 45χρονο που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και τη 40χρονη πρώην -σύμφωνα με τα όσα είπε η ίδια ενώπιον της Έδρας- σύζυγό του.

Εκτός από τον 45χρονο και την 40χρονη, κατηγορούμενοι είναι δύο ακόμη ντόπιοι, που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 ετών έκαστος.

Στην απολογία του ο 45χρονος επονομαζόμενος "Κρητικός Εσκομπάρ" ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία από τους δικαστές, τονίζοντας πως έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.

Ανέλαβε για μια ακόμη φορά όλη την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι εκείνος φταίει που "έμπλεξαν" η γυναίκα του και ο ανήλικος -τότε- γιος του. Ζήτησε, λοιπόν την επιείκεια της Έδρας, προκειμένου να μπορέσει να ξαναφτιάξει τη ζωή του.

Από την πλευρά της, η 40χρονη γυναίκα ανέφερε στην απολογία της, εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένη, ότι ο άνδρας της ήταν νευρικός και πιεστικός απέναντί της -καθώς ήταν και χρήστης ουσιών- με αποτέλεσμα να συμμετέχει κι αυτή στις έκνομες «δουλειές» του.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ο άνδρας της της έλεγε να πηγαίνει σε «ραντεβού» για να εισπράξει χρήματα. Όπως είπε εξάλλου, είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ακριβώς το τι συμβαίνει.

Είπε, ακόμη, ότι ήθελε να απομακρυνθεί από τον 45χρονο, πριν τους συλλάβει η Αστυνομία, ωστόσο, έμεινε μαζί του για χάρη των παιδιών τους.Επεσήμανε, επίσης, ότι η ίδια "έχει διαλυθεί μέσα στη φυλακή".

Ακολούθησαν οι απολογίες των δύο συγκατηγορούμενών του 45χρονου και της 40χρονης.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Μετά τις απολογίες των 4 κατηγορουμένων, ακολούθησε η εισαγγελική πρόταση. Ο Εισαγγελέας της Έδρας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι –όπως πρωτοδίκως- ο 45χρονος, η 40χρονη (με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου) κι ο ένας εκ των δύο ντόπιων που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών.

Για τον έτερο ντόπιο που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 ετών, πρότεινε να μετατραπεί η πράξη της διακίνησης σε προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση (από κακούργημα να γίνει πλημμέλημα).

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και κατόπιν η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση για το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το ζεύγος είχε κριθεί ένοχο σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2017: Ειδικότερα, ο 45χρονος είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ η 40χρονη σε κάθειρξη 18 ετών.

Ένοχοι είχαν κριθεί ακόμη δύο φερόμενοι ενδιάμεσοι διακινητές ναρκωτικών, οι οποίοι καταδικάστηκαν - έκαστος - σε κάθειρξη 10 ετών.

Το χρονικό

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε φτάσει στα ίχνη του 45χρονου Κρητικού στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Έπειτα από παρακολούθηση μισού χρόνου και μετά από σκάψιμο επτά ωρών (!) σε χωράφι της οικογένειάς του, σε χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ξεθάψουν μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Η εν λόγω ποσότητα - μαζί με τις υπόλοιπες που εντοπίστηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσε η οικογένεια - ξεπερνούσε, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 3,2 κιλά.

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, μαζί με συναδέλφους τους από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου, εντόπισαν την ποσότητα κοκαΐνης που ήταν θαμμένη σε βάθος 60 εκατοστών σε χωράφι σε χωριό του δήμου Γόρτυνας. Ειδικότερα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν την κοκαΐνη, η οποία φέρεται να ήταν συσκευασμένη σε αεροστεγή μπολ. Σημειώνεται ότι τα μπολ φαίνεται ότι περιείχαν και ρύζι, προκειμένου να μη βραχεί και καταστραφεί η ναρκωτική ουσία από το υγρό πιάτων που - επίσης - είχε τοποθετηθεί, προκειμένου να μην εντοπίζεται από σκύλους ανιχνευτές.

Εκτός από τον 45χρονο άνδρα - ο οποίος είχε συλληφθεί ακόμη δύο φορές στο παρελθόν - την 40χρονη γυναίκα του και τον ανήλικο γιο τους, η ΕΛ.ΑΣ. είχε συλλάβει τότε και τον ηλικιωμένο πατέρα του 45χρονου, ο οποίος είχε ωστόσο αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του.

Η αθώωση του ανήλικου

Τον Φεβρουάριο του 2017 διεξήχθη η δίκη με κατηγορούμενο τον 15χρονο - τότε - γιο του 45χρονου. Η δίκη έγινε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου, κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπει ο νόμος. Έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης σε ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων, ο 15χρονος αφέθηκε τελικά ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Απόρριψη αιτήματος αποφυλάκισης

Μετά από δύο χρόνια κράτησης, τον Σεπτέμβριο του 2018, η 40χρονη είχε προβεί σε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Εν ολίγοις, όπως δικαιούται από τον νόμο, η 40χρονη γυναίκα ζήτησε να αποφυλακιστεί υπό όρους, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στα τρία της παιδιά.

Το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε, ωστόσο, από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Σημειώνεται ότι το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που προηγήθηκε, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης πρότεινε να μη γίνει δεκτό το αίτημα της 40χρονης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News