Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα: Οι πρώτες αντιδράσεις στην Κρήτη

Κρήτη
Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα: Οι πρώτες αντιδράσεις στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκρίνια και αντιδράσεις από την Εκκλησία για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Δε θα υπάρχει αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών στην ελληνική εκπαίδευση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το Υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία αναμφισβήτητα θέτει σε άλλες βάσεις τις παγιωμένες σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, δημιουργώντας «γκρίνια» από πλευράς Εκκλησίας, αφού - όπως σημειώνουν ιερατικοί κύκλοι - «καταργείται ένα κεκτημένο πολλών δεκαετιών». Παράλληλα, αρνητική αναμένεται να είναι και η επίσημη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και αυτής της Κρήτης για τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου.

Το ιστορικό της απόφασης

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, «σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθ. 28/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δρομολογήσει την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφονται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα “myschool”».

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «στόχος μας στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς - καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Όπως τονίζει συνεχίζοντας η κ. Κεραμέως, «παράλληλα μεριμνούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή».

Στο πλαίσιο αυτό, «προχωράμε άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε η συλλογή και επεξεργασία τέτοιων προσωπικών δεδομένων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, να είναι απολύτως συμβατή με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου», καταλήγει.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Κρήτη: «Να προστατευτούν οι θρησκευτικές ταυτότητες»

Ένα έθνος προσδιορίζεται ως ένα σύνολο ανθρώπων με κοινή εθνική συνείδηση η οποία συγκροτείται στη βάση της Ιστορίας, της θρησκείας, των παραδόσεων και των ηθών και εθίμων. Η θρησκεία αναμφισβήτητα αποτέλεσε εδώ και δύο αιώνες το «συγκολλητικό συστατικό» του έθνους και συγκεκριμένα από τη στιγμή του εθνικού μας αυτοπροσδιορισμού.

Ωστόσο, η αφαίρεση του θρησκεύματος αποτελεί αφενός ευρωπαϊκή επιταγή και αφετέρου αυτή η κρίση είναι πιθανό να δημιουργήσει αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας.

Την επιβεβαίωση στον ισχυρισμό αυτό μάς γνωστοποίησε και ο Ιωάννης Λίλης, επίκουρος καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας, ο οποίος ανέφερε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ότι «η Εκκλησία θα αντιδράσει... Και είμαι σίγουρος ως προς αυτό! Η Εκκλησία θέλει το θρήσκευμα. Με στενά νομικά πλαίσια, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δίκιο. Έβγαλε, λοιπόν, την απόφαση. Αλλά δεν παύει να είναι ένα βήμα όπου περιορίζεται η παρουσία της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία. Μέχρι ένα σημείο, η Εκκλησία περιθωριοποιείται. Τα απολυτήρια του σχολείου είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο και η διαγραφή της αναγραφής του χριστιανικού ορθόδοξου θρησκεύματος “κόβει” την παρουσία της Εκκλησίας στην κοινωνία. Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, λοιπόν».

Ο κ. Λίλης συνέχισε υποστηρίζοντας πως «στον χώρο του σχολείου δεν ενοχλεί να φαίνεται το θρήσκευμα. Είναι ένας χώρος εγκύκλιας παιδείας, όπου οι μαθητές δεν είναι πολίτες και δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους. Είναι μαθητές υπό κηδεμονία. Σε καμία περίπτωση το ζήτημα του απολυτηρίου λυκείου δεν πρέπει να ταυτιστεί με τις αστυνομικές ταυτότητες. Στο απολυτήριο λυκείου πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει θρήσκευμα στα ανήλικα άτομα. Στα ενήλικα άτομα, είναι διαφορετική υπόθεση».

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε και με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα Νανάκη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να προστατευτούν οι θρησκευτικές και εθνικές ταυτότητες στον ευρωπαϊκό υπερεθνικό οργανισμό που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο και πολυπαραγοντικό.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και δεν έχει να κάνει με την κ. Κεραμέως, αλλά με το τι Ευρώπη θέλουμε... Και συγκεκριμένα εάν θέλουμε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη όπου θα προστατεύονται οι θρησκευτικές και εθνικές ταυτότητες και θα έχουν ελευθερία έκφρασης στον δημόσιο βίο. Από εκεί εξαρτάται. Το πρόβλημα έγκειται στο τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Το ζήτημα είναι ευρύτερο και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη σε σχέση με τις πολυπολιτισμικές ταυτότητες και τη θέση που θα έχει η θρησκεία στο εσωτερικό της Ευρώπης. Δε θα μπω σε λογικές αποδοκιμασίας. Εμείς ως Εκκλησία πρέπει να ακουμπήσουμε το πρόβλημα ευρύτερα. Η υπουργός Παιδείας, ωστόσο, καλείται να εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News