Δεν μπλοκάρει νομικά το «μεγάλο» καλώδιο!

Κρήτη
Δεν μπλοκάρει νομικά το «μεγάλο» καλώδιο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι» από το ΣτΕ στην προσφυγή της EuroAsia Interconnector

Στο... κενό συνεχίζουν να πέφτουν οι προσπάθειες της EuroAsia Interconnector να μπλοκάρει - διά της νομικής οδού - την υλοποίηση του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, που έχει πάρει με απευθείας ανάθεση από τη ΡΑΕ το μεγάλο έργο και έχει προκηρύξει δύο διεθνείς διαγωνισμούς.

Μετά το πρώτο «όχι» που ήρθε με την απόρριψη της προσφυγής της από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφορών, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία promoter του διακρατικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης εισέπραξε και δεύτερο δικαστικό «όχι». Το νέο «όχι» ήρθε αυτή τη φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο εξέτασε πρόσφατα σχετική προσφυγή της κυπριακής εταιρείας και φέρεται (μιας και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η καθαρογραμμένη απόφαση) να την απέρριψε!

Από το μέτωπο του ΣτΕ, λοιπόν, η πλευρά της EuroAsia Interconnector κατέγραψε μια δεύτερη νομική αποτυχία και πλέον εκκρεμεί η έκβαση της τρίτης και τελευταίας νομικής διαμάχης μεταξύ της κυπριακής εταιρείας και των ελληνικών αρμόδιων φορέων (ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ).

Η 3η νομική προσπάθεια αφορά στο Διοικητικό Εφετείο, όπου η EuroAsia κατέθεσε αρχικά προσφυγή και εν συνεχεία αίτηση αναστολής κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ, με τις οποίες ανατέθηκε απευθείας το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης στη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection”.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, «την Παρασκευή συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο η Αίτηση Αναστολής που είχε καταθέσει η EuroAsia, με ημερομηνία 29 Ιουλίου, κατά τριών αποφάσεων της ΡΑΕ, οι οποίες απέρριπταν τις προσφυγές της και οδηγούσαν στην ανάδειξη της εταιρείας “Αριάδνη Interconnector” ως project promoter του έργου της διασύνδεσης.

Για την υπόθεση αυτή, η οποία είναι βεβαίως καθοριστική, καθώς θα κριθεί εάν θα σταματήσει ή όχι κάθε διαγωνιστική διαδικασία μέχρι να ληφθεί απόφαση για την Αίτηση Ακύρωσης που έχει καταθέσει η EuroAsia, οι δύο πλευρές, η ΡΑΕ και η κυπριακή εταιρεία, έχουν λίγες ημέρες περιθώριο για να καταθέσουν υπομνήματα.

Για να γίνει σαφής η αλληλουχία των κινήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 22 Μαρτίου του 2019 η εταιρεία EuroAsia είχε καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Αίτηση Ακύρωσης κατά των ίδιων τριών αποφάσεων της ΡΑΕ με τις οποίες ανατέθηκε το έργο στην “Αριάδνη”.

Η αίτηση αυτή δεν έχει καν πάρει ακόμα δικάσιμο. Εντωμεταξύ, κατατέθηκε στις 29 Ιουλίου και Αίτηση Αναστολής (έχει, κατά κάποιο τρόπο, χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων), η οποία συζητήθηκε την Παρασκευή.

Μετά και την απόρριψη της προσφυγής από το ΣτΕ, οι νομικές εκτιμήσεις δε δίνουν πολλές πιθανότητες ευόδωσης για την κυπριακή εταιρεία, ωστόσο παραμένει μια σημαντική εκκρεμότητα».

Εντωμεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής πήρε παράταση ενός μηνός, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, με έντονο ενδιαφέρον απ’ όλους τους μεγάλους κατασκευαστές-προμηθευτές αντίστοιχου εξοπλισμού.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει αποκλείσει την προοπτική να υπάρξει συνεννόηση με την κυπριακή πλευρά, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με την Κομισιόν. Έχει, ωστόσο, καταστήσει σαφές ότι το βασικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η ταχύτατη υλοποίηση του έργου, για το οποίο έχει ενημέρωση και εποπτεία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπό αυτή την έννοια, η μόνη προοπτική συνεννόησης που μένει φαίνεται ότι είναι να καταβάλει τα απαιτούμενα χρήματα η EuroAsia και να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης”. Αυτό όμως δε δείχνει να θέλει ή να μπορεί να το κάνει η κυπριακή εταιρεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον μικρά. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η χώρα μας πρέπει να δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, για τη νέα λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, εάν θα στηρίξει το έργο “Αττική-Κρήτη” ως μέρος του συνολικότερου PCI ή αν θα το προχωρήσει ως εθνικό έργο.

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ”

Απόρριψη προσφυγής και για το “μικρό” καλώδιο

Από πλευράς ΣτΕ δεν είχαμε απόρριψη προσφυγών μονάχα για το “μεγάλο” υποθαλάσσιο καλώδιο της Κρήτης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε “κόκκινο” και σε προσφυγές που είχαν κατατεθεί από φορείς για το έργο της λεγόμενης μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης (Χανιά-Πελοπόννησος).

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κατά της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μικρής διασύνδεσης ο Σύλλογος “Άρτεμις” και ο Δήμος Μονεμβασίας.

Όπως έγινε γνωστό, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας απέρριψε και τις δύο προσφυγές, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση και φυσικά η απόφαση του ΣτΕ για την έτερη προσφυγή του Συλλόγου “Άρτεμις” κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News