Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα της Κρήτης

Κρήτη
Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσαρέσκεια για τους εμπόρους

Δεν κύλησε με θετικό τρόπο η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος στην Κρήτη, με αποτέλεσμα πολλοί έμποροι να νιώσουν δυσαρέσκεια. Το χρονικό διάστημα από την 1η του Σεπτέμβρη μέχρι τις 15 του μήνα ήταν ένα διάστημα που προοριζόταν για αγορές και ψώνια. Και ο λόγος είναι προφανής, καθώς ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία και οι γονείς επιθυμούν να κάνουν αγορές σχολικών ειδών.

Ωστόσο, η ρευστότητα της κρητικής αγοράς δεν ήταν η προσδοκώμενη, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η μείωση της αγοραστικής κίνησης, η οποία ήταν κατά 10% με 15% μειωμένη στην Κρήτη, όπως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκπτωτικής περιόδου - που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και έληξε το Σάββατο 31 Αυγούστου - σε σχέση με πέρυσι. Η μειωμένη αγοραστική κίνηση του καλοκαιριού συνεχίστηκε και τον μήνα Σεπτέμβρη, είδηση που δεν ήταν καθόλου ευχάριστη, με δεδομένο πως οι συνθήκες ευνοούσαν την επικράτηση ενός καλύτερου οικονομικού κλίματος.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κ. Μανόλη Κουμαντάκη, ο οποίος μίλησε για την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Είχαμε τη μεγάλη εκπτωτική περίοδο του καλοκαιριού. Κάνοντας μια σύγκριση με την περυσινή, βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα, τα οποία είναι χαμηλά. Ήταν μια αντίστοιχη περίοδος, παρότι άνοιξαν τα σχολεία. Στο σύνολο, βρισκόμαστε στα περυσινά επίπεδα. Έχω υποστηρίξει πολλές φορές πως η πραγματική οικονομία έχει σχέση με τα εισοδήματα και οι αγορές έχουν να κάνουν με τα εισοδήματα και τη ρευστότητα της κοινωνίας. Επίσης, στην πραγματική οικονομία συγκαταλέγεται η οικονομία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όταν αυτά τα εισοδήματα δε διευρυνθούν από πολιτικές, δράσεις και ενέργειες που μπορούν να δώσουν ένα μεγαλύτερο όγκο στα εισοδήματα και στα οικονομικά μεγέθη, τότε οι αγορές θα κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ενδιάμεση περίοδος και η μεγάλη εκπτωτική περίοδος ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ελπίζουμε πως θα δημιουργηθούν εισοδήματα, επενδύσεις και πως θα υπάρξει ρευστότητα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, είτε χαμηλότερης φορολογίας είτε οι τράπεζες να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και βελτιώσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και καινούργια εισοδήματα».

Ουσιαστικά, οι 15 μέρες της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου αποτελούν συνέχεια μιας κακής περιόδου που ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου.

Ενδεικτικά ήταν τα στοιχεία που κοινοποίησε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” στα τέλη Αυγούστου σχετικά με τη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων (9 στις 10) που είχαν χαμηλότερο τζίρο σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που σημαίνει πολύ απλά πως, παρά τα όποια ευχολόγια για ανάπτυξη ή για εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, στην πράξη δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως συνάγεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων δεν ικανοποίησαν τις επιχειρήσεις, ενώ προκύπτουν διαφοροποιήσεις αναλόγως του μεγέθους και του κλάδου δραστηριοποίησης. Ωστόσο, η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της πτωτικής τάσης.

Ο κ. Κουμαντάκης μάς ανέφερε πως η επόμενη εκπτωτική περίοδος θα πραγματοποιηθεί τους χειμερινούς μήνες, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα, αλλά στην οικονομία δε φτάνει. Άλλα πράγματα είναι σημαντικά».

Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί πως περίπου οι μισές εξ αυτών (52%) δήλωσαν επιδείνωση, ποσοστό το οποίο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των θερινών εκπτώσεων του 2018 (60%). Όπως εξάλλου οι επιχειρήσεις με υψηλότερο ετήσιο κύκλο εργασιών, καθώς και εκείνες που απασχολούν προσωπικό εμφανίζουν σε γενικές γραμμές καλύτερες επιδόσεις κατά την εκπτωτική περίοδο, γεγονός που επιβεβαιώνει την άνιση κατανομή των ωφελειών υπέρ των μεγαλύτερων μονάδων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News