Έφερναν όπλα στην Κρήτη και σε καλή τιμή – Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση μεταξύ Κρήτης - Αλβανίας

Κρήτη
Έφερναν όπλα στην Κρήτη και σε καλή τιμή – Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση μεταξύ Κρήτης - Αλβανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. ξετύλιξε το κουβάρι της εισαγωγής πολεμικών όπλων από την Αλβανία στο νησί μας

Τεράστια επιτυχία για τις τοπικές Αρχές αποτελεί η εξάρθρωση εγκληματικής σπείρας που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών από την Αλβανία στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην κρητική αγορά.

Προχθές Σάββατο το πρωί, η Αστυνομία είχε στήσει “καρτέρι” σε έναν 54χρονο ελληνικής εθνικότητας, ο οποίος οδηγούσε φορτηγάκι που είχε φτάσει νωρίτερα ακτοπλοϊκώς στα Χανιά με φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο.

Οι Αρχές έκαναν “φύλλο και φτερό” το όχημα βρίσκοντας, μεταξύ άλλων, τέσσερα καλάσνικοφ, αλλά και περισσότερα από 120.000 φυσίγγια για τον εν λόγω τύπο πολεμικού όπλου. Στην εξέλιξη των ερευνών, η Αστυνομία συνέλαβε άλλα πέντε άτομα, τα δύο εκ των οποίων διαμένουν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η οργάνωση είχε δύο “πυρήνες”: Ο ένας εξ αυτών δραστηριοποιείτο στην Αλβανία και ο δεύτερος στο νησί μας.

Χθες Κυριακή, οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν  στον εισαγγελέα Ρεθύμνου και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να φθάσουν στην Κρήτη και οι άλλοι δυο συλληφθέντες.

Πώς οργανώθηκε η αστυνομική επιχείρηση

Η επίμαχη αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Ωστόσο, πολύτιμη ήταν η συμβολή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. εκτός Κρήτης: Ειδικότερα, υπήρξε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Ρεθύμνου, Χανίων και Ηγουμενίτσας, του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας Κοζάνης και στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό στις έρευνες που έλαβαν χώρα, συμμετείχαν και αστυνομικοί των ΤΑΕ και ΟΠΚΕ Χανίων και Ρεθύμνου.

Η αρχή του τέλους για την έκνομη δράση του κυκλώματος έλαβε χώρα προχθές Σάββατο. Οι Αρχές εντόπισαν τον 54χρονο που οδηγούσε το ύποπτο φορτηγάκι και τον υπέβαλαν σε εξονυχιστικό έλεγχο. Συνολικά, μέσα στο όχημα εντοπίστηκαν 4 όπλα καλάσνικοφ, καθώς και έξι γεμιστήρες για τον συγκεκριμένο τύπο όπλων. Εξάλλου, η Αστυνομία εντόπισε ακόμη 122.566 φυσίγγια για καλάσνικοφ, καθώς και 4 κλείστρα και 2 εξωλκείς που προορίζονται - επίσης - για όπλα καλάσνικοφ.

Μετά τη σύλληψη του 54χρονου, ακολούθησαν την προχθεσινή ημέρα παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κρήτη, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, έλαβαν χώρα ενδελεχείς έρευνες στο σπίτι ενός 55χρονου σε περιοχή της Θεσπρωτίας, αλλά και στην οικία ενός 64χρονου στην Κοζάνη. Εξάλλου, οι τοπικές Αρχές έκαναν “έφοδο” στις οικίες ενός 31χρονου κι ενός 42χρονου στην Κρήτη: Αμφότεροι διαμένουν στο Ρέθυμνο.

Οι έρευνες των Αρχών στο Ρέθυμνο απέδωσαν “καρπούς”, καθώς οι αστυνομικοί βρήκαν - και κατέσχεσαν - φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, δύο γεμιστήρες, 20 κροτίδες, δύο θήκες πιστολιού, αλλά και δύο κυτία καθαρισμού. Εξάλλου, βρέθηκαν - και κατασχέθηκαν - ένα κυνηγετικό όπλο, καθώς και πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, αλλά και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων.

Που έγιναν έρευνες

Αναφορικά με τις έρευνες που έγιναν σε Θεσπρωτία και Κοζάνη, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε ένα πολεμικό όπλο, ένα κυνηγετικό όπλο, καθώς και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών κινητής τηλεφωνίας. Όλα τα εν λόγω ευρήματα κατασχέθηκαν από τις Αρχές.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση αυτοκινήτων, τα οποία φέρονται να χρησιμοποιούνταν για «παράνομες δραστηριότητες».

Συνολικά, προχθές Σάββατο η ΕΛ.ΑΣ. πέρασε χειροπέδες σε έξι άνδρες, όλοι τους ελληνικής εθνικότητας. Πρόκειται για άνδρες ηλικίας 59, 55, 54, 42, 31 και 64 ετών. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, εκτός από τους 6 συλληφθέντες, έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος ακόμη 10 ατόμων: Πρόκειται για δέκα Έλληνες και αλλοδαπούς. Οι συνολικά 16 που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σπείρα των “16” προέβαινε στην εισαγωγή πολεμικών όπλων και πυρομαχικών από την Αλβανία στην Ελλάδα. Εξάλλου, το κύκλωμα αποτελείτο - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - από δύο πυρήνες: τον αλβανικό και τον κρητικό. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία, αναφορικά με τον πυρήνα της Αλβανίας, τα μέλη του, «ενεργώντας σε ξεχωριστές υποομάδες, αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών».

Όσον αφορά στον πυρήνα της Κρήτης, τα μέλη του «προέβαιναν αρχικά στην “παραγγελία” των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών και στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, τη μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους, που σε προγενέστερο χρόνο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυρομαχικών».

Πώς όμως γινόταν η εισαγωγή του παράνομου εμπορεύματος στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το εμπόρευμα παραλάμβανε ένας εκ των συλληφθέντων (σ.σ. ο 59χρονος). Ο τελευταίος είτε παραλάμβανε όπλα και πυρομαχικά απευθείας από τους προμηθευτές στην Αλβανία, είτε από προσυμφωνημένα κρησφύγετα σε βοσκότοπους στην Ήπειρο, ή σε άλλους χώρους στη Δυτική Μακεδονία.

Η μεταφορά των παράνομων πυρομαχικών γινόταν από δύο από τους έξι συλληφθέντες. Πρόκειται για τον 54χρονο που έπεσε στο “δόκανο” της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά και τον 59χρονο. Ανάλογα την ποσότητα του εμπορεύματος, η μεταφορά γινόταν ή με όχημα που χρησιμοποιούσε ο 59χρονος και το οδηγούσε ο ίδιος ή, εάν επρόκειτο για μεγαλύτερη ποσότητα εμπορευμάτων, με το φορτηγάκι του 54χρονου.

Τέσσερα φορτία από την Αλβανία

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, η σπείρα είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές απροσδιόριστου αριθμού πυρομαχικών από την Αλβανία. Εξάλλου, από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι «το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από την παράνομη εμπορία πυρομαχικών του συγκεκριμένου φορτίου υπολογίζεται στο χρηματικό ποσό των 232.000 ευρώ».

Το έργο της προανάκρισης διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

«Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης είναι αποτέλεσμα συστηματικής και εξειδικευμένης αστυνομικής έρευνας, ύστερα από ειδικό σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής, διακίνησης, κατοχής και εμπορίας όπλων στη νήσο Κρήτης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία.

https://www.youtube.com/watch?v=eJaULA_3RSI?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News