Κρήτη

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ξανά στην κορυφή!

Μια επιτυχία που δεν αφορά μόνο το διοικητικό έργο της Πρυτανείας

Σημαντική επιτυχία για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που παραμένει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως

Άλλη μια επιτυχία ήρθε να προστεθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς αναδείχτηκε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στη σειρά 351-400 στην παγκόσμια κατάταξη του Times Higher Education (ΤΗΕ), που αποτιμά τις επιδόσεις των κορυφαίων πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο.

Είναι μια επιτυχία που δεν αφορά μόνο το διοικητικό έργο της Πρυτανείας, αλλά το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει, κάτω από αντίξοες συνθήκες (υποχρηματοδότηση, δυσανολογία φοιτητών-διδασκόντων), να παράγει αξιόλογο και αξιοζήλευτο ερευνητικό και διδακτικό έργο.

Με βάση τα κριτήρια για την ένταξη στο σύστημα, μόνο 1.400 πανεπιστήμια από τα 22.000 που λειτουργούν σήμερα περιλαμβάνονται στους πίνακες κατάταξης. Μεταξύ αυτών και 10 από τα 18 ελληνικά πανεπιστήμια που κατατάσσονται στις θέσεις 351-400 (Παν Κρήτης), 501-600 (ΕΚΠΑ), 601-800 (ΑΠΘ, ΕΜΠ, Π. Ιωαννίνων, Π. Θεσσαλίας), 801-1.000 (ΟΠΑ, Π. Αιγαίου, Π. Πατρών) και 1.001+ (ΔΠΘ).

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων με το ΤΗΕ είναι η πλέον λεπτομερής και περιλαμβάνει μια σειρά από δείκτες που αφορούν την έρευνα, την εκπαίδευση, αναλογίες φοιτητών/διδασκόντων, προσέλκυση χρηματοδότησης και αλλοδαπών φοιτητών και διδασκόντων κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έναν από τους πιο δύσκολους δείκτες (τον αριθμό αναφορών στα δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα του Ιδρύματος) το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην 109η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχει δημιουργηθεί μια αξιόλογη ποιοτική ερευνητική παράδοση, που επιβίωσε παρά την κρίση και την υποστελέχωση. Από την άλλη πλευρά, το Π.Κ. υστερεί σημαντικά στους δείκτες που σχετίζονται με τις αποφάσεις της Πολιτείας (χρηματοδότηση/φοιτητή, αναλογία διδασκόντων/φοιτητών, ελευθερία επιλογής διεθνών φοιτητών ή διδασκόντων κ.λπ.), μειώνοντας τη συνολική του επίδοση.

Η Πρυτανεία, στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις συνεχείς προσπάθειες και την προσήλωση στην επιστημονική ποιότητα και εύχεται να αρθούν τα θεσμικά εμπόδια που το εμποδίζουν να φτάσει ακόμη ψηλότερα.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Ιωάννη Καρακάση, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος μίλησε για την επιτυχία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κατάταξη που δημοσιοποίησε το ΤΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιτυχία σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια καλή παράδοση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που αφορά ερευνητικές και διδακτικές του δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι το πιο δύσκολο στα πανεπιστήμια είναι να κάνουν καλής ποιότητας ερευνητικό έργο, τόσο που να αναγνωρίζεται από την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα. Και σε αυτό έχουμε πάει αρκετά καλά. Είμαστε πάνω από πολλά ιστορικά πανεπιστήμια. Η δυσκολία μας είναι όσον αφορά στα διδακτικά και αυτό γιατί οι δείκτες μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από δείκτες που ορίζονται από το υπουργείο. Για παράδειγμα, η αναλογία διδασκόντων-διδασκομένων ή η δυνατότητα να έχει κανείς δικές του διαδικασίες, μέσω των οποίων μπορεί να επιλέγει τους φοιτητές με διάφορους τρόπους απ’ όλο τον κόσμο. Αυτό μας χαλάει το γενικό προφίλ και γι’ αυτό μας πάει σε αυτή τη θέση, η οποία όμως δεν είναι καθόλου λίγη.

Παρ’ όλα αυτά, νομίζουμε πως μπορούμε και ακόμα καλύτερα. Υπάρχουν οι θεσμικές προϋποθέσεις που μας κάνουν να ευελπιστούμε πως θα ξεδιπλώσουμε τη στρατηγική μας».

Ο κ. Καρακάσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη συνταγή της επιτυχίας, που είναι: «Τα βασικά στοιχεία είναι τα εξής: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έγινε ποτέ μια κλειστή παρέα. Ήταν πάντοτε ένα ανοικτό Πανεπιστήμιο, που έκανε ανοικτές προκηρύξεις και προσπαθούσε να πάρει ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν κλειστό, που αφορούσε μια μικρή ομάδα. Εάν το δείτε, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που δουλεύουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι άνθρωποι που έχουν έρθει από διάφορα μέρη του κόσμου ή, εν πάση περιπτώσει, ανέπτυξαν μια έντονη δραστηριότητα και εκτός Πανεπιστημίου.

Το δεύτερο είναι το οικοσύστημα της Κρήτης. Έχουν φτιάξει ένα φράγμα γύρω από το Πανεπιστήμιο, που περιλαμβάνει και δομές έξω από το αυτό και δομές με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όπως το ΙΤΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Αστεροσκοπείο και διάφορες άλλες ερευνητικές ομάδες. Ένα άλλο στοιχείο είναι πως από πολύ νωρίς είχε δημιουργηθεί η εξωστρέφεια, δηλαδή η προσπάθεια να έχει ένα διεθνή κύκλο επαφών, o οποίος μας έδινε τη δυνατότητα να έχουμε προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία. Σε πολλές χώρες, όταν έχει κανείς ένα πανεπιστήμιο, φροντίζει να το κάνει ένα πάρα πολύ καλό πανεπιστήμιο. Δυσκολευτήκαμε και υπήρχαν περιπτώσεις που όχι μόνο δεν είχαμε φιλική αντιμετώπιση, δηλαδή όχι μόνο δεν υπήρχε σύνδεση παραγωγικότητας και χρηματοδότησης, αλλά αντιθέτως υπήρχε ένας δυσανάλογος αριθμός φοιτητών και καθηγητών. Αυτό μας δυσκόλεψε πάρα πολύ, και φαίνεται».

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Ψηλά και στην πρωτοτυπία των δημοσιεύσεων

Υπενθυμίζεται πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε με θετικό πρόσημο στον διεθνή πίνακα κατάταξης “Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities”, ο οποίος κοινοποιήθηκε πριν λίγους μήνες. Ο συγκεκριμένος πίνακας καταδεικνύει την πρωτοτυπία των επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Στη συγκεκριμένη κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην κατάταξη του 2019 ανέβηκε στη 213η θέση από τη 228η το 2018, και το ΑΠΘ από την 356η θέση βρέθηκε στην 363η θέση, παραμένοντας στην ίδια ομάδα ΑΕΙ. Λίγο βελτιώθηκε το Παν. Ιωαννίνων (από την ομάδα 501-600 πέρασε στην ομάδα 501-550), ενώ το Παν. Κρήτης και το ΕΜΠ παρέμειναν στην ίδια ομάδα (501-550 και 551-600 αντίστοιχα). Μόνο το Παν. Πατρών υποχώρησε από την ομάδα 651-700 στην ομάδα πανεπιστημίων 701-750.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια