Κρήτη

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη την Παρασκευή

Ποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν;

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Παρασκευή για την Κρήτη, με τους άνεμους να αναμένονται ισχυροί αύριο και τη θερμοκρασία σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Επίσης, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται στις Περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βoρείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Πελοποννήσου.

Γι’ αυτό το λόγο «συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο (έως 31 Οκτωβρίου)» τονίζει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η  Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, συνιστά στους πολίτες και υπενθυμίζει, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως για παράδειγμα:

  • το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

  • η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

  • η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

  • το κάπνισμα μελισσών,

  • η ρίψη αναμμένων τσιγάρων,

  • η στάθμευση οχημάτων πάνω από ξηρά χόρτα,

  • η απόρριψη σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών στην ύπαιθρο κ.α.

Κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω, κατόπιν εντολής του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, θα διώκεται από τα κατά τόπους αρμόδια Ανακριτικά Γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και θα ακολουθείται όπου προκύψει, η αυτόφωρη διαδικασία και η παραπομπή του δράστη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση).

Οι πληροφορίες που θα δώσουν, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ακριβές σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς και εφόσον είναι βέβαιοι για την ευρύτερη περιοχή, να αναφέρουν τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια