Η σταφίδα φέτος είναι «άσος» στην τιμή και... παρούσα – Πώς κυμαίνονται οι τιμές

Κρήτη
Η σταφίδα φέτος είναι «άσος» στην τιμή και... παρούσα – Πώς κυμαίνονται οι τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λόγοι που υπάρχει μεγαλύτερη σταφιδοποίηση

Από 1,30 έως και 1,70 ευρώ το κιλό πληρώνεται η σταφίδα φετινής παραγωγής του νομού Ηρακλείου από τους ιδιώτες μεταποιητές που βρίσκονται φέτος στην αγορά, ενώ μετά από χρόνια η ποιότητα “άσος”, που πληρώνεται στο 1,70 ευρώ το κιλό, είναι περισσότερο “παρούσα” σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ελάχιστες είναι οι σταφίδες που λόγω κακής ποιότητας πληρώθηκαν στα 1,30 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, μαζί με την Κόρινθο η παραγωγή της ξανθιάς σουλτανίνας στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει τους 3.000 τόνους, όταν πέρυσι έβγαλε μόνο η Κρήτη και η ποσότητα δεν ξεπέρασε τους 1000 με 1.200 τόνους, ενώ η Ελλάδα καταναλώνει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια πάνω από 5.000 τόνους σταφίδας!

Αυτές τις ενθαρρυντικές επισημάνσεις, δίνοντας μηνύματα προς τους αμπελουργούς της Κρήτης πως «όσοι... δε βαριούνται, να μπουν στη διαδικασία της σταφιδοποίησης που έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την τσέπη τους σε σχέση με τη “στοίβα”», έκανε προς την εφημερίδα μας χθες ο ιδιώτης μεταποποιητής σταφίδας Γιάννης Περδικογιάννης, ο οποίος και ξεκαθαρίζει ότι πια πρέπει να ξεχάσουμε τις αγορές του εξωτερικού, όπου κανένα μέλλον πλέον δε διαφαίνεται στον ορίζοντα. «Είναι καλές φέτος οι σταφίδες. Και μιλάμε και για “άσους”.

Οι σταφίδες πληρώνονται από 1,30 μέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό, τόσο από εμάς όσο και γενικότερα από την τοπική αγορά. Όμως, οι περισσότερες πληρώνονται από 1,50 μέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό», όπως διευκρινίζει προς την εφημερίδα μας.

Στο ερώτημά μας τι γίνεται με τις παραγόμενες ποσότητες σταφίδας φέτος στον νομό Ηρακλείου, ο κ. Περδικογιάννης λέει χαρακτηριστικά: «Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τρυγάνε. Έρχονται κάθε μέρα σταφίδες. Κάθε μέρα παίρνουμε 10 με 15 τόνους. Τα περσινά επίπεδα θα τα ξεπεράσουμε. Πέρυσι 1.000 τόνοι βγήκανε δε βγήκανε. Φέτος, λέω ότι θα βγούνε πάνω από 1.300 τόνοι στον νομό Ηρακλείου», λέει χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνει ότι τουλάχιστον άλλοι 2.000 τόνοι θα βγουν από την Κόρινθο, όπου τα προηγούμενα χρόνια έβγαιναν ελάχιστες σταφίδες. «Η Πελοπόννησος θα βγάλει φέτος τουλάχιστον τις διπλάσιες από μας. Άρα φέτος ίσως να ξεπεράσουμε τους 3.000 τόνους. Και στην Πελοπόννησο επειδή είναι μεγαλοπαραγωγοί τα σκέφτονται τα λεφτά. Και φέτος είδαν ότι τους συμφέρει περισσότερο να παράγουν σουλτανίνα σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα προηγούμενα χρόνια».

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου ο Προφήτης Ηλίας φέτος θα βγάλει τη μεγαλύτερη ποσότητα, άνω των χιλίων τόνων, και από ’κει και πέρα βγαίνουν οι υπόλοιπες ποσότητες σε Κυπαρίσσι, Κορφές και άλλα χωριά του Μαλεβιζίου. «Οι σταφίδες αυτές δε θα φτάσουν βέβαια για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας. Αλλά ελπίδα είναι... Αν μπορέσουμε να καλύπτουμε τη σταφίδα που τρώει η Ελλάδα, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι»...

Οι λόγοι που υπάρχει μεγαλύτερη σταφιδοποίηση

«Έμπαιναν μέσα στα αμπέλια τα συνεργεία των εξαγωγέων και έκοβαν το μισό αμπέλι. Το άλλο μισό όσοι παραγωγοί δε βαριόντανε το σταφιδοποιήσανε. Όσοι βαριόντανε πήγαν στα οινοποιεία, παρότι οικονομικά η σταφίδα με βάση τις τιμές της οινοποίησης είναι περισσότερο συμφέρουσα», λέει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο Γιάννης Περδικογιάννης.

Μάλιστα, ένας από τους αμπελουργούς εκείνους που του προσκόμισε σταφίδα ήταν εξαιρετικά διαβασμένος... «Μου είπε ότι, άμα πας τα σταφύλια σου ο ίδιος στο οινοποιείο, θα πάρεις 25 λεπτά. Εγώ κάνω σταφίδες με 3,6 κιλά σταφυλιών-ένα κιλό σταφίδας. Επί το 25 κάνουν 90 λεπτά. Με τη σταφιδοποίηση δεν έχω ένα όφελος τουλάχιστον 50 λεπτών ανά κιλό;».

Όπως λέει ο κ. Περδικογιάννης, από τον συγκεκριμένο σταφιδοπαραγωγό αγόρασε τη σταφίδα στα 1,60 ευρώ το κιλό.

«Πολύ καλό το εγχείρημα»

Σε ό,τι αφορά το εγχείρημα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την αποξήρανση της σταφίδας μέσα σε ειδικούς θαλάμους με αέρα που θερμαίνεται από την ηλιακή ενέργεια, κάτι που αποκάλυψε η εφημερίδα μας προχθές, ο Γιάννης Περδικογιάννης μάς είπε ότι συμμετέχει και η εταιρεία του. «Το θέμα είναι το κόστος. Αλλά θα δούμε τι θα γίνει. Εμάς μας έχουν τοποθετήσει έξω από τις εγκαταστάσεις μας κάποια “σπιτάκια” με τον ηλιακό και είναι σε εξέλιξη το πείραμα και στον δικό μας χώρο. Από μια πρώτη ποσότητα που έχει παραχθεί, μπορούμε προς το παρόν να πούμε ότι βγαίνει πολύ ωραίο χρώμα, καθαρό προϊόν, και είναι κάτι που φαίνεται ότι θα πάει καλά. Από ’κει και πέρα είμαστε σε αναμονή»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News