Δέσμευση για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Κρήτη
Δέσμευση για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέες δηλώσεις της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή - Τι λέει το Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ

Από την παρούσα κυβέρνηση θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Αυτή τη δέσμευση αναλαμβάνει έναντι του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, μέσα από τις τελευταίες ομιλίες της. Από την πλευρά του, προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει μεγάλο βάρος στην πάταξη των ελληνοποιήσεων, τόσο στο γάλα όσο και στο ελαιόλαδο, αλλά και σε όλα τα προϊόντα.

Θετικά σχολιάζει τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις αυτές, προς την εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, που μεταφέρει μηνύματα από τον δικό του χώρο, λέγοντας πως ο φορέας είναι έτοιμος να συμβάλει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα αλλάξει «επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, σε εκδήλωση στη ΔΕΘ.

«Οι αποζημιώσεις επαρκούν μόνο για να μετριάσουν τη ζημιά, ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επαναξιολόγηση του συστήματος ασφάλισης στο τρίγωνο ΕΛΓΑ-ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επιδότηση ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά κονδύλια-Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη - είναι δέσμευση», σημείωσε με νόημα.

Παρακάτω τόνισε πως η άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία αποτελεί, πέραν των άλλων, και έναν από τους εννέα στόχους-προϋποθέσεις έγκρισης του Εθνικού μας Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, μετά το 2021. Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε λοιπόν ιστορική ευκαιρία το σχέδιο αυτό αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα σε πρωτοβουλίες που ούτως ή άλλως είναι αναγκαίες για τον αγροδιατροφικό τομέα, όπως την αξιοποίηση, επιτέλους, της έρευνας και της γεωργίας ακριβείας, τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αξιοποίηση της βιοοικονομίας (ειδικά των αποβλήτων της κτηνοτροφίας και των υπολειμμάτων των καλλιεργειών) και τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας, και τη βιώσιμη αλιεία, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης δραστηριότητας.

Τέλος, για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και ειδικά των αγροτών, πρότεινε να υιοθετηθεί μια ισορροπημένη δέσμη υποχρεωτικών και προαιρετικών μέτρων και παρεμβάσεων, έξω από τη λογική των «απαγορεύσεων», που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο αντίθετο αποτέλεσμα.

«Έχουμε προτάσεις για τον ΕΛΓΑ»

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»:

«Το ΓΕΩΤΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει η προσαρμογή του ΕΛΓΑ στις σύγχρονες απαιτήσεις. Έχουμε φτιάξει ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει τη συμμετοχή και την υποστήριξη των υπηρεσιών του υπουργείου για την αλλαγή του κανονισμού προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τη διαβούλευση που θα γίνει. Και από ’κει και πέρα εμείς θα παρέμβουμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για αλλαγή του κανονισμού, αλλά μετά άλλαξε η κυβέρνηση χωρίς να προλάβει η προηγούμενη να κάνει αυτές τις αλλαγές. Και πολύ σωστά η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδικασία, και θεωρώ ότι θα αλλάξει ο κανονισμός έτσι όπως πρέπει, ώστε να γίνει πιο ρεαλιστικός».

Ο Αλέκος Στεφανάκης τονίζει την ανάγκη ο ΕΛΓΑ να γίνει πραγματικός ασφαλιστικός φορέας που να καλύπτει τις ανάγκες αποζημίωσης τόσο των αγροτών όσο και των κτηνοτρόφων. «Μιλάμε για ζημιές που δεν μπορούν οι άνθρωποι να τις αποφύγουν. Δηλαδή είναι ζημιές που προέρχονται από συνθήκες που δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει ένας παραγωγός. Για παράδειγμα, όταν ήρθε ο καταρροϊκός πυρετός στην Κρήτη και έκανε ζημιές στα αιγοπρόβατα, δεν υπήρξε κάλυψη από τον κανονισμό γιατί δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη. Έχουμε επίσης νοσήματα που προκαλούν αποβολές σε ένα κοπάδι. Σε αυτή την περίπτωση ο παραγωγός έχει χάσει το εισόδημα στο σύνολό του και δεν μπορεί να κάνει κάτι»...

Οι ελληνοποιήσεις

Όσο για τις επίμονες εξαγγελίες πρωθυπουργού και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει πως, «επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει. Είναι καιρός πια... Γιατί οι ελληνοποιήσεις έχουν προκαλέσει στον πρωτογενή τομέα τεράστιες ζημιές. Όταν βαφτίζουμε “ελληνικά” μη ελληνικά προϊόντα, είναι πολλά τα επίπεδα της ζημιάς. Πρώτον, είναι η εξαπάτηση του καταναλωτή. Δεύτερον, είναι η δυσφήμηση των τοπικών προϊόντων... Και αυτά τα δύο μαζί στρέφονται εναντίον του προϊόντος. Και το τρίτο, σε μια εποχή που τα μόνα εισοδήματα σε αυτόν τον τόπο είναι από την αγροτική οικονομία και από τον τουρισμό, παίρνουμε τα χρήματα από αυτούς τους τομείς και τα πάμε έξω. Άρα είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται γιατί έχει ξεφύγει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό»...

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, «είχα δεσμευτεί προσωπικά ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για χοιρινό κρέας. Ήδη με τους ελέγχους που κάναμε, για άλλο λόγο, για το ζήτημα της πανώλης των χοίρων, έχουμε εντοπίσει κυκλώματα παράνομης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από βόρειες χώρες.

Και οι τιμές, από ό,τι μου λένε, στο χοιρινό και στο γάλα, έχουν αρχίσει να είναι ήδη κάπως καλύτερες. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Διότι δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας παραγωγός που έχει τα ζώα του σε ένα βουνό πάνω - στη Σαμαρίνα για παράδειγμα τους επισκέφτηκα - και τα κατεβάζει στον θεσσαλικό κάμπο και κάνει αυτή τη διαδρομή (την έκανε αυτός και η οικογένειά του γενιές ολόκληρες) και εκ των πραγμάτων επωμίζεται ένα μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με μια οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή, δε θα πάρει την τιμή που του αξίζει για τη δουλειά την οποία κάνει. Γιατί είναι γνωστό πως θέλουμε να κρατήσουμε τελικά τον κόσμο στα χωριά μας. Άρα στο ζήτημα αυτό θα είμαι πάρα-πάρα πολύ αυστηρός. Θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα προς όσους αυτή τη στιγμή επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα, είτε μιλάμε για γάλα, είτε μιλάμε για κρέας, να παράγουν φέτα και να την πουλάνε σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές, ουσιαστικά αποκαλύπτοντας ότι δε χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο ελληνικό γάλα. Θα είμαστε αμείλικτοι. Και βέβαια, να ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε και σε ερευνητικά προγράμματα.

Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το πώς η τεχνολογία μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι δε θα αργήσει πολύ η ημέρα που δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα μπορούν να μας επιτρέπουν να κάνουμε την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πρώτης ύλης, ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα άπαξ και διαπαντός», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News