«Πρωταθλήτρια» στις αυτοκτονίες η Κρήτη - Σοκάρουν τα στοιχεία

Κρήτη
«Πρωταθλήτρια» στις αυτοκτονίες η Κρήτη - Σοκάρουν τα στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί και ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Με την Κρήτη να είναι... «πρωταθλήτρια» στις αυτοκτονίες, αυξητική είναι η τάση που παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα».

Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονίες, παρά από τον πόλεμο, καθώς κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο θέτει τέρμα στη ζωή του!

Αυτό καταδεικνύει η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας “Κλίμακα”, περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Μάλιστα η Κρήτη βρίσκεται ανάμεσα στις περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία, με δεύτερη τη Θεσσαλία και τρίτη την Αττική.

Τα στατιστικά

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα προέρχονται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και αφορούν τη χρονιά του 2016. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι θάνατοι από αυτοκτονία για το 2016 ανήλθαν σε 484. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ “Κλίμακα”, «κατά τα έτη 2017, 2018 και μέχρι τις 31/8/2019:

- Ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μια σταθερή αυξητική τάση.

- Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες.

- Άτομα ηλικίας 60-64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών και ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45-49 και 50-59.

- Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική.

- Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία παραμένει ο απαγχονισμός.

- Η χρονική περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών είναι κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες (Μάρτιος έως Αύγουστος)».

Από την ίδρυσή του ως τον περασμένο μήνα Αύγουστο ζήτησαν βοήθεια από το Κέντρο Ημέρας 3.102 άτομα και πραγματοποιηθήκαν 24.988 επισκέψεις:

* Το 60,5% των ατόμων που επισκέφτηκαν το Κέντρο Ημέρας ήταν γυναίκες και το 39,5% άνδρες.

* Από το σύνολο των χρηστών των υπηρεσιών του Κέντρου, το 24,8% κατά την πρώτη τους επίσκεψη ήταν από 19 έως 33 ετών, το 35,4% ήταν από 34 έως και 50 ετών, το 29,7% από 51 έως 67 ετών, ενώ το 8,2% ήταν πάνω από 68 ετών και μόλις το 1,9% κάτω των 18 ετών.

* Το 40,2% των χρηστών δήλωσαν άνεργοι, το 25,9% μισθωτοί, το 15,8% συνταξιούχοι (συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων αναπηρίας), το 10,7% ελεύθεροι επαγγελματίες, το 5,7% φοιτητές/-τριες και το 1,7% μαθητές/-τριες.

* Τρεις στους τέσσερις χρήστες επισκέφτηκαν το Κέντρο Ημέρας για λιγότερο από ένα χρόνο, το 17,4% από 1 ως 2 χρόνια, το 6,2% από 3 έως 5 χρόνια, ενώ το 1% πάνω από 6 χρόνια.

Στοιχεία της Γραμμής Παρέμβασης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία “1018”:

- Από την έναρξη λειτουργίας της Γραμμής το 2007, το 1018 έχει δεχτεί περισσότερες από 200.000 κλήσεις.

- Το 2018 στη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία “1018” έγιναν 16.424 κλήσεις, εκ των οποίων 3.757 κλήσεις με αίτημα στο φάσμα της αυτοκτονικότητας.

- 59%των καλούντων στο 1018 το έτος 2018 και 57% των καλούντων το έτος 2017 δεν είχαν έρθει σε επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

- To 30% των καλούντων στη Γραμμή το 2018 είχε προηγούμενη ψυχιατρική νοσηλεία.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν με βάση τη χθεσινή ημέρα, καθώς η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης.

Σε αυτόν τον άξονα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ Η ΜΟΝΑΞΙΑ

Ευάλωτες οι μεγάλες ηλικίες

Μεγάλο ποσοστό παρουσιάζουν και οι ηλικίες άνω των 65, οι οποίοι, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, αναπτύσσουν όλο και περισσότερο αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Οι δείκτες παρουσιάζουν αύξηση σε αυτές τις ηλικίες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το κομμάτι της μοναξιάς, ένα βίωμα που είναι τρομερό για έναν άνθρωπο 70, 75, 80, 90 χρονών, που συν τοις άλλοις έχει και παθολογικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα ποσοστά των αυτοκτονιών αυξήθηκαν αρκετά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο ένα γεγονός που έμεινε σταθερό είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι αυτοκτονίες και οι αυτόχειρες από την κοινωνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News