default-image

«Βραχνάς» για τους γονείς τα σχολικά έξοδα

Κρήτη
«Βραχνάς» για τους γονείς τα σχολικά έξοδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζει η νέα σχολική χρονιά και οι γονείς βαριαναστενάζουν στη σκέψη των εξόδων

Πίσω στο... θρανίο του θα γυρίσει αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου κάθε μαθητής, καθώς ξεκινάει η φετινή σχολική χρονιά. Με το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς να απέχει ένα μόνο εικοσιτετράωρο, αρκετοί γονείς έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα αλλά και τις απαραίτητες αγορές σχολικών ειδών για τα παιδιά τους.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η προσέλευση στα βιβλιοχαρτοπωλεία και τα καταστήματα με είδη σχολικών αναμένεται να κορυφωθεί, και κυρίως μόλις οι μαθητές και οι μαθήτριες πάρουν στα χέρια τους τον κατάλογο με τα απαραίτητα είδη που θα ζητήσουν δάσκαλοι και καθηγητές. Η κάλυψη των σχολικών αναγκών των παιδιών αποτελεί κάθε χρόνο “βραχνά” για τις οικογένειες, οι οποίες καλούνται να προσθέσουν κι άλλα έξοδα στον μηνιαίο προϋπολογισμό τους. Φέτος, ωστόσο, οι τιμές των σχολικών ειδών έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος και κυμαίνονται σε, σχεδόν, ίδια επίπεδα με πέρυσι με κάποιες μικρές αυξήσεις, κυρίως σε επώνυμα προϊόντα.

Οι τιμές

Έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) καταδεικνύει ότι για ένα παιδί στο Δημοτικό οι τιμές στο σύνολο των βασικών σχολικών ειδών κυμαίνονται από 15,82 έως 446,31 ευρώ, ενώ για ένα παιδί στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, από 26,27 έως 501,74 ευρώ. Ασφαλώς, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, τα κόστη αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιλογές και τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή και μαθήτριας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, αλλά και μια έρευνα τιμών που κάναμε στην αγορά της πόλης του Ηρακλείου, το κόστος για μία τσάντα ξεκινά από τα 3 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 100 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος, το σχέδιο και την επωνυμία. Ακόμη, οι τιμές για ένα μολύβι κυμαίνονται από 0,05 μέχρι 8 ευρώ, ενώ για ένα στυλό από 0,07 μέχρι 30 ευρώ. Παράλληλα, ένα τετράδιο 50 φύλλων μπορεί να κοστίσει από 0,25 μέχρι 3,60 ευρώ, ενώ οι τιμές για ένα τετράδιο σπιράλ, που χρησιμοποιούν κυρίως μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, κυμαίνονται από 1,10 μέχρι και 10 ευρώ ανάλογα τα θέματα. Επιπλέον, οι τιμές στα μπλοκ ζωγραφικής ξεκινούν από τα 0,49 ευρώ και φτάνουν στα 4 ευρώ, ενώ στις κασετίνες από τα 3 ευρώ και φτάνουν στα 25 ευρώ.

Τα σετ γεωμετρικών οργάνων κυμαίνονται από 1 έως 4,49 ευρώ, τα παγουρίνο από 0,99 έως 20 ευρώ και τα φύλλα έκθεσης από 0,30 έως 1,50 ευρώ, ενώ μια γόμα πωλείται από 0,20 έως 7 ευρώ. Οι μαρκαδόροι (12 τεμ.) πωλούνται από 1,5 έως 12,90 ευρώ και οι ξυλομπογιές (24 τεμ.) από 1,49 έως 23,80 ευρώ οι πιο επαγγελματικές.

Έτσι, όπως διαπιστώνουμε, οι τιμές που παρέχονται στα κατά τόπους βιβλιοπωλεία και καταστήματα με σχολικά είδη καλύπτουν όλες τις ανάγκες και όλα τα βαλάντια.

Οι τιμές φέτος σε κάποια είδη είναι από 5% έως και 10% χαμηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2018, πράγμα που φαίνεται να οφείλεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών για λόγους προώθησης των προϊόντων. Εξαίρεση αποτελούν εταιρείες του εξωτερικού, σε κάποια είδη των οποίων υπάρχει μικρή αύξηση που δεν ξεπερνά το 1%-2%.

Ωστόσο, και παρά το αμετάβλητο των τιμών, η αγοραστική ικανότητα των γονιών εμφανίζεται προς το παρόν μειωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν, γεγονός που αποδίδεται στην υπερφορολόγηση, στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και στη μείωση των μισθών.

Στην Ελλάδα της κρίσης όμως, οι γονείς κάνουν εκπτώσεις ακόμα και στα σχολικά είδη, αγοράζοντας μόνο τα απαραίτητα σε σχολικά είδη και γραφική ύλη για τα παιδιά τους. Όπως και να έχει πάντως, οι γονείς θα προσπαθήσουν να καλύψουν όσο και με όποιο τρόπο μπορούν τις ανάγκες των παιδιών τους, που πρέπει να πάνε σχολείο και να έχουν τουλάχιστον τα βασικά είδη, παραμερίζοντας για μια ακόμη φορά, όπως λένε, τις δικές τους ανάγκες και “θέλω”.

Την ίδια ώρα, την ανάγκη εντατικών ελέγχων στα σχολικά είδη επισημαίνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν στις αγορές ανώνυμα προϊόντα που δεν έχουν περάσει από ελέγχους.

11,3% του μισθού για τη σχολική χρονιά

Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, τα σχολικά προϊόντα κράτησαν σε μεγάλο βαθμό σταθερές τιμές, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων στην αρχή της σχολικής χρονιάς φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των σχολικών ειδών, πάντως, επιβαρύνει σημαντικά κάθε χρόνο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τις δαπάνες των γονιών στην Ελλάδα να αγγίζουν κατά μέσο όρο το 11,3% του μηνιαίου τους εισοδήματος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας.

H χώρα μας βρίσκεται στη 14η θέση παγκοσμίως στη σχετική λίστα, καθώς το μέσο κόστος των σχολικών ειδών για τον Έλληνα γονιό είναι 85 ευρώ για κάθε παιδί.

Μια σχολική τσάντα μπορεί να κοστίσει λιγότερα από 6 ευρώ, αν για παράδειγμα κάποιος την αγοράσει μέσω διαδικτύου, στην αγορά ωστόσο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών.

Για σχολικά είδη, όπως ψαλίδια, κόλλες, μολύβια, χαρτόνια, μαρκαδόρους και μπογιές, ο Έλληνας γονιός θα πληρώσει περίπου 25 ευρώ, ενώ η μέση τιμή σε χαρτικά είδη και είδη γραφής είναι 31,16 ευρώ. Για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, οι γονείς πληρώνουν για τα παιδιά τους 23,50 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι δαπάνες για τους γονείς αλλάζουν, ωστόσο, ανάλογα και με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News