Προσωπική δέσμευση Μητσοτάκη ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Κρήτη
Προσωπική δέσμευση Μητσοτάκη ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερες αναφορές σε έργα στην Κρήτη έγιναν στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό

«Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για να αντιταχθεί σε συνήθεις φράσεις του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά... «ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες»... Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε έργα που αφορούν στην Κρήτη, όπως το ενεργειακό και ο ΒΟΑΚ. Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα, ενώ στο Ελληνικό τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020».

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Αυτό όμως θα αφορά τα εισοδήματα του 2020, ενώ η μείωση του φόρου επιχειρήσεων τα εισοδήματα του 2019.

Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

Τα έργα για την Κρήτη

Τη δημιουργία νέου ηλιοθερμικού έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία άλατος στην Κρήτη ανακοίνωσε από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην επόμενη διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα εγκριθεί ένα νέο ηλιοθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στην Κρήτη. Πρόκειται για μια “πράσινη” επένδυση, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει μόνη της σχεδόν το 10% των αναγκών της Κρήτης και θα προσφέρει 500 θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της.

«Η χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να μπει σταθερά στον δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα, και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας, στις οποίες διαθέτει τόσο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας μεσοπρόθεσμα μπορεί να φτάσει το 35%, έναντι του 31% που έχει αρχικά προβλεφθεί, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο ηλιοθερμικό έργο στην Κρήτη».

Επίσης, ανέφερε ότι δρομολογούνται ταχύτατα οι διασυνδέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη και των Δωδεκανήσων με την Κρήτη.

Στο ίδιο πλαίσιο ανήκει και η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των επενδύσεων με τη θέσπιση νέων ρυθμιστικών όρων. Έτσι μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τόνισε ο πρωθυπουργός, «ελπίζουμε ότι θα έχουν διεκπεραιωθεί εκκρεμότητες που αφορούν 23 επενδυτικά σχέδια που έμεναν στα συρτάρια».

Για το μεγάλο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εν λόγω έργο αποτελεί προσωπική του δέσμευση και θα υλοποιηθεί. «Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, και προσέθεσε: «Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητόδρομου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη».

Στα εργασιακά

Ως προς τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δυστυχώς η συζήτηση γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών, και είπε: «Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος, στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα».

Τόνισε ότι «δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εργασίας και ταυτόχρονα να την υπερφορολογείς - ειδικά σε μια οικονομία με εκτεταμένη αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία», και ανακοίνωσε ότι ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Το μέτρο αυτό όμως θα αφορά μόνο στους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, για να ενισχυθεί η πλήρης απασχόληση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την άμεση θέσπιση προσαύξησης στην αμοιβή των μερικώς απασχολουμένων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση, προσθέτοντας ότι «εξακόσιοι χιλιάδες συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους».

Για τα πρωτογενή

«Στο μέτωπο της οικονομίας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές».

“Κόκκινα” δάνεια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα προχωρήσει σε ένα ενιαίο σχέδιο μείωσης των “κόκκινων” δανείων ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η ευκαιρία για μια νέα αρχή, αλλά και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.

Όπως είπε, αυτό θα γίνει με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων και με βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να αναδιαρθρώνονται γρήγορα οι επιχειρήσεις που μπορεί να αναταχθούν.

«Προσφέρουμε, λοιπόν, τα κατάλληλα εργαλεία και απαιτούμε από τις τράπεζες να έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά τα “κόκκινα” χαρτοφυλάκιά τους έως το 2021», κατέληξε.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι αντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών

Η δήλωση της αν. τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β' Αθήνας, Νότιου Τομέα, Θεανώς Φωτίου, για την ομιλία Μητσοτάκη έχει ως εξής: «Δεν ακούσαμε τίποτα για τα κοινωνικά επιδόματα που τόσο στοχοποίησε τα προηγούμενα χρόνια. Θα τα καταργήσει; Θα τα κρατήσει; Τα επιδόματα όμως είναι όρος καταπολέμησης των ανισοτήτων. Διευρύνει τα επιδόματα με το εφάπαξ διχίλιαρο για κάθε νεογέννητο. Το κόστος του μέτρου, αν προστεθεί στα υφιστάμενα κονδύλια, επαρκεί για να τρώνε όλα τα παιδιά του Δημοτικού (600.000) δωρεάν σχολικά γεύματα κάθε μεσημέρι. Το δημογραφικό δε λύνεται με εφάπαξ “πυροτεχνήματα” αλλά με διαρκή φροντίδα και υπηρεσίες για το παιδί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα κονδύλια για το παιδί από 822 εκατομμύρια σε 1,44 δισ.».

Σ. Βαρδάκης

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε σχετικά: «Ο πρωθυπουργός μάς παρουσίασε το ένα θαύμα μετά το άλλο. Παγκόσμια η πρωτοτυπία. Σε 60 μέρες η Ελλάδα “ευημερεί”... Νομίζω πως οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν κατώτερες των αναμενομένων. Πάτησε στο αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης και στο νομοθετικό έργο που είχε εξαγγείλει και είχε νομοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας...».

Χ. Μαμουλάκης

Ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε από την πλευρά του χθες: «Ο κ. Μητσοτάκης κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ανάπτυξη δεν είναι για όλους, αλλά είναι για τους “εκλεκτούς”, για τους ολίγους, γι’ αυτούς που ουσιαστικά εκπροσωπεί...».

Β. Κεγκέρογλου

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης άφησε για αργότερα την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων, αλλά και του ρόλου του Υπερταμείου με το οποίο εκχωρήθηκε για 99 χρόνια η δημόσια περιουσία. Οι όποιες αλλαγές και η μείωση της φορολογίας, που μπορεί να κάνει, είναι περιορισμένης κλίμακας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα “αναπτυξιακό σοκ” που μπορεί να έρθει με μεγάλη αποκλιμάκωση των βαρών όχι μόνο στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αλλά και στην κάθε οικογένεια. Και αυτό δε φαίνεται να γίνεται...».

Μ. Συντυχάκης

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός επαλήθευσε αυτό που είναι. Αυτό που υπηρετεί. Δηλαδή το κατεξοχήν κόμμα της αστικής τάξης. Έδωσε τα διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι μεγάλες φοροελαφρύνσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε πρώτη φάση, από το 28% στο 24% και μετά στο 20%, και φυσικά μείωση των φορολογικών συντελεστών των ανωνύμων εταιρειών από το 10% (που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ από 15%), στο 5%, ενώ επιφυλάσσει νέα μέτρα σε βάρος του λαού...».

Γ. Λογιάδης

Ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση τετραετίας οπωσδήποτε. Είναι μακρύς ο δρόμος. Θα δούμε τι θα γίνει. Όλοι είμαστε Έλληνες για να συμβάλουμε στον αγώνα αυτό για την ευημερία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News