«Πακέτα» για τους αγρότες από την κυβέρνηση

Κρήτη
«Πακέτα» για τους αγρότες από την κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι η χειρότερη χρονιά για τους αμπελουργούς της Κρήτης»

Σε... “σίριαλ” δίχως τέλος - με τους αγρότες όμως να έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να διαμαρτύρονται δικαίως - έχει εξελιχθεί το περίφημο υπόλοιπο 10% του ΕΛΓΑ για το 2018, και μάλιστα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, που σύντομα θα αντικατασταθεί αφού προέρχεται από την προηγούμενη κυβέρνηση, να βάζει σήμερα επιτακτικά την ανάγκη έγκρισης από την κυβέρνηση αποπληρωμής τού εν λόγω ποσοστού εντός Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, όπως λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, επίκειται συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο μεταξύ, από πλευράς Μάκη Βορίδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σημαντικές ανακοινώσεις για “πακέτα” στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, μέσα από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια.

Αναλυτικότερα, την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο - χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της συνεδρίασης - να περάσει από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ το αίτημα αναθεώρησης του προϋπολογισμού του οργανισμού, που χρειάζεται για να δοθεί στους παραγωγούς το υπόλοιπο 10% για ζημιές του 2018. Αφού περάσει από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ το αίτημα, μετέπειτα θα πρέπει να εγκριθεί το αίτημα αναθεώρησης από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, να εκδοθεί η ΚΥΑ και να “τρέξει” ακολούθως η πληρωμή.

Σύμφωνα, δε, με δηλώσεις του κ. Κουρεμπέ, ένας λόγος της καθυστέρησης στην καταβολή των χρημάτων αυτών ήταν οι διακοπές του καλοκαιριού, που “εμπόδισαν” τον ΕΛΓΑ να κάνει Δ.Σ. έχοντας απαρτία. Βέβαια οι αγρότες που έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους δικαίως διαμαρτύρονται για τις αργοπορίες αυτές.

Νέα παράταση

Στο μεταξύ, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου παρατάθηκε η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για το έτος 2018, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ.

Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές κατά το προηγούμενο έτος, θα πρέπει να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το έτος 2018, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Η απόφαση ελήφθη σε Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποίησε ο οργανισμός στις αρχές Αυγούστου.

70 εκατ. για 5.000 μικροκαλλιεργητές

Μέτρο το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών, και μάλιστα σε περιοχές με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους, “ξεπάγωσε” το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, υπέγραψε τις οδηγίες για την αξιολόγηση των αιτήσεων από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Περιφερειών, οι οποίες είχαν κατατεθεί έως την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας (2 Ιουλίου 2019) αλλά δεν είχαν αξιολογηθεί.

Το συγκεκριμένο μέτρο (Υπομέτρο 6.3 του ΠΑΑ 2014-2020) προβλέπει ποσό στήριξης 14.000 ευρώ για κάθε μικροκαλλιεργητή, το οποίο μάλιστα δε συνδέεται με την υλοποίηση δαπανών, ενώ για τη χρηματοδότησή του θα διατεθεί συνολικό ποσόν ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ που επαρκούν για τη στήριξη 5.000 δικαιούχων οι οποίοι διαθέτουν μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Σημειώνεται ότι επιλέξιμοι είναι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες γεωργοί (όχι νεοεισερχόμενοι), που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το έτος 2018, ενώ το εισόδημά τους από τη γεωργική εκμετάλλευσή τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8.000 ευρώ.

Ο έλεγχος των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου με στόχο η πληρωμή της πρώτης δόσης του ποσού (70% του συνολικού) να πραγματοποιηθεί εντός του 2019.

Υπογραφή συμφωνίας με ΕΤαΕ

Ταυτόχρονα, μια νέα περίοδος δημιουργίας για τους Έλληνες αγρότες ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.

Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα στην Ευρώπη χρηματοδοτικά εργαλεία αυτού του είδους στον αγροτικό τομέα, το οποίο στοχευμένα έρχεται να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού στον πρωτογενή τομέα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς του ΥπΑΑΤ ο υπουργός Μάκης Βορίδης και από πλευράς του ΕΤαΕ ο διευθύνων σύμβουλος Πιέρ Λουίτζι Τζίλιμπερτ, με την παρουσία των υφυπουργών Φωτεινής Αραμπατζή και Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα, και εκπροσώπων του Ταμείου, ενώ είχαν προσκληθεί τόσο ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης (ο οποίος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή), καθώς και ο τ. γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος παρέστη.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει στο εργαλείο αυτό 80 εκατομμύρια ευρώ ως παροχή εγγυήσεων για κάλυψη νέων δανείων από 10.000 ευρώ και πάνω. Αναμένεται ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα διατεθούν (μόχλευση) θα ανέλθουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης περιλαμβάνει δύο ακόμη στάδια: το στάδιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα πιστωτικά ιδρύματα και το στάδιο της σύναψης των συμβάσεων με αυτά που θα επιλεγούν. Αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

«Είναι η χειρότερη χρονιά για τους αμπελουργούς της Κρήτης»

Από την πλευρά του, ο Μύρων Χιλετζάκης δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Ν. Κρήτη” χθες: «Θα συναντήσουμε τον υπουργό και θα του θέσουμε τα προβλήματα. Θα καταθέσουμε υπόμνημα προς τον κ. Βορίδη. Αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ότι σήμερα υπάρχουν τεράστιες αυξητικές τάσεις στο επιτραπέζιο σταφύλι για όλη την Ελλάδα, αλλά εμείς πάμε πίσω. Σήμερα, λοιπόν, ο νομός Ηρακλείου έχει κάνει εξαγωγές μόλις 5.000 τόνων επιτραπέζιου σταφυλιού. Σε λίγα χρόνια θα έχει αφανιστεί το επιτραπέζιο σταφύλι, όπως έγινε πιο παλιά και με το ροζακί, εάν η κυβέρνηση δε βάλει νερό στο κρασί της».

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο Μύρων Χιλετζάκης τη χαρακτηρίζει ως μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών. «Κυριολεκτικά τα δικά μας σταφύλια είναι στα αζήτητα. Έχει μπει στο παιχνίδι τις τελευταίες μέρες και η Κόρινθος πολύ δυναμικά, η οποία βέβαια έχει κι αυτή τα ίδια προβλήματα. Η μέση τιμή παραγωγού είναι στα 60 λεπτά το κιλό. Είναι τιμές απελπιστικές για τον παραγωγό. Πάρα πολλοί παραγωγοί έχουν στηριχθεί στο σταφύλι αλλά και στο αμπέλι γενικά. Γιατί έχουν απογοητευτεί με όλα αυτά τα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην Ευρώπη οι εξαγωγικές ποσότητες αυξάνονται και στην Ελλάδα είναι ακριβώς το αντίθετο»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News