Κρήτη

Οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης – Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ο Π. Μπαριτάκης

Αναλυτικά όλα τα ονόματα

Έγινε η εκλογή του  Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ορίστηκαν οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης όπως επίσης και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Αναλυτικότερα:

Εκλογή Προέδρου

Ο Παύλος Μπαριτάκης εξελέγη σήμερα νέος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Προεδρείου στη νέα θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου  Κρήτης. Στη δήλωση του ο νέος Πρόεδρος κάλεσε όλους σε μια γόνιμη και δημιουργική συνεργασία, δεσμευόμενος να δουλέψει για το καλό όλης της Κρήτης.

Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε από τη μείζονα μειοψηφία ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης ενώ Γραμματέας εκλέχτηκε η Γεωργία Μηλάκη από την πλειοψηφία. Η ελάσσονα μειοψηφία δεν πρότεινε υποψήφιο απέχοντας με δήλωση από την διαδικασία.

Στη διαδικασία εκλογής του νέου προεδρείου προήδρευσε η πρώτη σε ψήφους Περιφερειακή Σύμβουλος Έφη Κουτεντάκη που ανακοίνωσε και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οικονομική Επιτροπή

Ακολούθησε η εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής. Στην διαδικασία προήδρευσε ο νέος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και από την ψηφοφορία που έγινε εκλέχθηκαν ως τακτικά μέλη, κατά σειρά κατάταξης, οι:

Νικόλαος Κακογιαννάκης, Καλλιόπη Δασκαλάκη, Κυριάκος Κώτσογλου, Νικόλαος Σκουλάς, Ειρήνη Χουδετσανάκη, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, Ελευθέριος Κοπάσης και Νικόλαος Μανουσάκης.

Αναπληρωματική μέλη εκλέχθηκαν κατά σειρά κατάταξης οι:

Ευάγγελος Ζάχαρης, Μαρία Χανιωτάκη - Μυλωνάκη, Τάσος Κουρουπάκης, Σοφία Μαλανδράκη - Κρασουδάκη, Νίκος Ξυλούρης, Νίκος Χρονάκης, Γιώργος Ματαλλιωτάκης, Αλέξανδρος Μαρινάκης.

Αντιπεριφερειάρχες

Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες ορίζονται από τον Περιφερειάρχη Κρήτης οι:

 • Νίκος Συριγωνάκης Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου
 • Γιάννης Γουλιδάκης Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου
 • Μαρία Λιονή Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνου
 • Νίκος Καλογερής Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων

Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες ορίστηκαν από τον Περιφερειάρχη οι:

 • Μανόλης Χνάρης Αντιπεριφερειάρχης στον Πρωτογενή Τομέα
 • Λάμπρος Βαμβακάς Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής
 • Γιώργος Αλεξάκης Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων
 • Αλέξανδρος Παπαδεράκης, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας
 • Έφη Κουτεντάκη, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νεολαίας.
 • Τάσος Κουρουπάκης Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, ΠΑΜ - ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων.

Επίσης ορίστηκαν οι πρώτοι δύο Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Συγκεκριμένα ορίστηκαν οι: Κωνσταντίνος Φασουλάκης για θέματα Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού και ο Κυριάκος Κώτσογλου για θέματα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η θητεία των παραπάνω αιρετών ορίζεται έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ορκωμοσία Περιφερειακού Συμβούλου

Πριν από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στο Γραφείο του Περιφερειάρχη ορκίστηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Σπυρόπουλος που δεν είχε ορκιστεί κατά την επίσημη ορκωμοσία λόγω απουσίας.

«Δυναμική ομάδα, με όρεξη για δουλειά»

Για «μια δυναμική ομάδα, με όρεξη για δουλειά και άξιους συνεργάτες» μίλησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με αφορμή την εκλογή του νέου Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και της ανακοίνωσης των Αντιπεριφερειαρχών και των πρώτων Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων.

Αναφερόμενος στην διαδικασία της επιλογής των θέσεων ευθύνης ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «η επιλογή για όλες τις θέσεις δεν ήταν εύκολη», ενώ σε ότι αφορά τη βασική στόχευση ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως «μόνο με σκληρή δουλειά με όλους τους συνεργάτες και πάνω απ’ όλα με όλους τους φορείς της Κρήτης θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα». Παράλληλα, εξήγησε πως στη διάρκεια της τετραετίας «θα υπάρξει αλλαγή των θέσεων ευθύνης» ενώ την λειτουργία όλων των νέων αιρετών και των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε πως στόχος είναι «να υπάρχει η ενότητα, η σύμπνοια, για την διεκδίκηση όλων των μεγάλων έργων της Κρήτης».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το έργο της νέας θητείας και την ευθύνη των Αντιπεριφερειαρχών, ο κ. Αρναουτάκης επανέλαβε πως χρειάζεται πολύ δουλειά, γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών της Κρήτης ήταν πολύ μεγάλη στις εκλογές και το βάρος της ευθύνης είναι παρά πολύ μεγάλο. «Όλοι μας πρέπει να δουλεύουμε και να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό για το καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις, θα πρέπει μόνος του να υποβάλλει την παραίτησή του.  

Η τοποθέτηση του Μανόλη Συντυχάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Οι Δημαιρεσίες Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων πραγματοποιούνται στη βάση του νέου νομικού πλαισίου της ΝΔ, ως συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» και του ΠΑΣΟΚ με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

Με αυτές τις ρυθμίσεις εισάγονται ακόμη πιο αντιδραστικές διατάξεις στη λειτουργία περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών τους, με το επιχείρημα δήθεν της ακυβερνησίας και της παραλυσίας, με το κολοβό – έτσι κι αλλιώς - εκλογικό σύστημα που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις αφορούν :

 • Τη θεσμοθέτηση της σύμπραξη παρατάξεων «για τη διακυβέρνηση του δήμου» με κορμό την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη.
 • Τη θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα όργανα διοίκησης περιφέρειας και δήμου (π.χ. στην Οικονομική Επιτροπή, κ.ά.) στην παράταξη του περιφερειάρχη και του δημάρχου και την μεταφορά σε αυτά τα όργανα σειρά από σοβαρές αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου!
 • Τον εξοβελισμό της πολιτικής αντιπαράθεσης με την απαγόρευση – επί της ουσίας -οποιεσδήποτε προτάσεων κατατίθενται από άλλες παρατάξεις και την έκφρασή τους και με την αρνητική ψήφο, αναφορικά με τον προϋπολογισμό και το σχέδιο δράσης στην περιφέρεια ή το τεχνικό πρόγραμμα στους δήμους.

Όλες αυτές, οι άκρως αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, συνιστούν, Τοπική και περιφερειακή Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Άλλωστε, το αστικό «κράτος έχει συνέχεια».

Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο καλείται να υπηρετήσει ο Περιφερειάρχης, η πλειοψηφία του Π.Σ. Κρήτης και οι επιτροπές του. Υπάρχει πλήρη συναίνεση της πλειοψηφούσας παράταξης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκφράζονται πολιτικά από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ,.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες, θα κατατεθεί ένα «τολμηρό» νομοθέτημα – ακόμα πιο αντιδραστικό λέμε εμείς, το οποίο μεταξύ άλλων «θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων» των Περιφερειών.

Δηλαδή, να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το αστικό κράτος και οι βασικοί του πυλώνες (δήμοι – περιφέρειες), στήνοντας μια καλοκουρδισμένη μηχανή, που θα υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κύριο στόχο την εξειδίκευση αυτής ανά Περιφέρεια, μέσω προϋπολογισμού και σχεδίων δράσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, υποδομές, κ.ά.

Τα 5,6 δις – και όχι μόνο - που θα κληθούν να διαχειριστούν οι περιφέρειες, θα είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Δηλαδή, νέα προνόμια και ζεστό κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με απαραίτητη προϋπόθεση την απόσπαση της συναίνεσης του λαού, με κάλπικα συνθήματα, όπως «όλοι μαζί», «ανάπτυξη για όλους» ή «ανάπτυξη για τους πολλούς», με το τυράκι των λεγόμενων πολιτικών συνοχής που δρομολογούνται από τις Περιφέρειες και συνιστούν μέτρα χειραγώγησης του λαού και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Με βάση τα παραπάνω, εμείς οι τρεις εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. Κρήτης (Συντυχάκης Μανώλης – ΠΕ Ηρακλείου, Μανουσάκης Νίκος – ΠΕ Ρεθύμνου, Μαρινάκης Αλέκος – ΠΕ Χανίων) δηλώνουμε ότι :

 1. Δεν θα συμμετέχουμε στο προεδρείο του Π.Σ. Δεν θέτει - κανείς από τους τρεις μας - υποψηφιότητα για τη θέση του Γραμματέα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία. Θα απέχουμε από αυτήν. Αιτιολογούμε τη στάση μας αυτή, λέγοντας ότι το Προεδρείο δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα και δη του Γραμματέα, του οποίου η θέση είναι εντελώς διακοσμητική. Άλλοι αποφασίζουν και κάνουν κουμάντο, (περιφερειάρχης, κυβέρνηση, κ.ο.κ.).
 2. Ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Π.Σ. στην Οικονομική Επιτροπή (Οι. Ε) είτε αυτή προβλέπεται από τις νέες αντιδημοκρατικές – αντιδραστικές ρυθμίσεις της ΝΔ, είτε πρόκειται να γίνει με απόφαση του Π.Σ. και της πλειοψηφίας. Είμαστε, κάθετα αντίθετοι με το επίσης αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής των μελών της Οι.Ε. Με το προκαθορισμένο αποτέλεσμα, τη θεσμική εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης περιφέρειας και δήμου (π.χ. στην Οικονομική Επιτροπή, κ.ά.) στην παράταξη του περιφερειάρχη. Με τον τρόπο αυτό αλλοιώνεται η λαϊκή εντολή και απογυμνώνεται το Π.Σ. από ουσιαστικές αρμοδιότητες. Καταδικάζουμε – καταγγέλλουμε και καταψηφίζουμε την οποιαδήποτε μεθόδευση και τρόπο εκχώρησης αρμοδιοτήτων από το Π.Σ. στην Οι.Ε. Σε κάθε περίπτωση, επειδή μας ενδιαφέρει η λειτουργία, το περιεχόμενο, η βαρύτητα θεμάτων – συζητήσεων και αποφάσεων της Οι.Ε. Δεχόμαστε τη θέση που μας αναλογεί. Προτείνουμε, ως τακτικό μέλος τον Μανουσάκη Νίκο και αναπληρωματικό τον Μαρινάκη Αλέκο.

Τέλος, λέμε στον λαό της Κρήτης ότι δεν είναι θέμα προσώπων οι θέσεις, είτε στο Προεδρείο είτε στην οικονομική επιτροπή ή οπουδήποτε αλλού. Όσο καλή πρόθεση κι αν έχουν τα πρόσωπα, δεν παύει να κινούνται σε ένα ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο και να το υπηρετούν. Στο πλαίσιο αυτό δεν αρκούν διαπιστώσεις και «κούφιες» καταγγελίες. Δεν αρκούν οι ικανότητες, η όρεξη και η εμπειρία.

Εμείς, οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. Κρήτης, το μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, θα δώσουμε τη μάχη να ανέβει η διεκδίκηση και η αγωνιστική πίεση, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κάνοντας πράξη τον πολιτικό όρκο που δώσαμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας.»

Σχόλια