Λυγερός στο 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο: «Θωρακίζοντας την ΑΟΖ, θωρακίζουμε την Ελλάδα»

Κρήτη
Λυγερός στο 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο: «Θωρακίζοντας την ΑΟΖ, θωρακίζουμε την Ελλάδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ διακεκριμένων ομιλητών ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός τόνισε ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ,περιορίζει και τις προκλήσεις της Τουρκίας σε επικοινωνιακό επίπεδο

Με φόντο τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων και εν αναμονή της κύρωσης των συμβάσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης , διακεκριμένοι ομιλητές του 4ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισαν το σημαντικό ρόλο που θα μπορεί να παίξει η Ελλάδα αξιοποιώντας τα κοιτάσματα της.

Ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός ,μίλησε για κοινά συμφέροντα που δημιουργούν ανθεκτικές συμμαχίες οι οποίες επιτρέπουν στην Ελλάδα να απαντά στρατηγικά και  γεωπολιτικά στις όποιες προκλήσεις.

«Άμα μπορούμε να βάλλουμε υψηλούς παίχτες σε επίπεδο γαιοστρατηγικής και γαιοοικονομίας μέσω των πετρελαϊκών εταιριών ,στη δική μας στρατηγική σκακιέρα, εμποδίζουμε και τους άλλους να έχουν διάφορες σκέψεις που αν τις αφήσουμε μπορούν να εξελιχθούν αρνητικά. Κατά συνέπεια είναι ένας τρόπος να θωρακίσουμε την Ελλάδα θωρακίζοντας την ΑΟΖ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λυγερός.

«Όσο η Ελλάδα ανοίγει νέα θαλάσσια οικόπεδα ,συνεχίζει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις ,βάζοντας νέους παίχτες στο στρατηγικό σχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, περιορίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας σε επικοινωνιακό και μόνο επίπεδο», σημείωσε επίσης ο κ.Λυγερός.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθηγητής Γιάννης Μανιάτης αναπτύσσοντας τις προοπτικές γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας και της Κύπρου, τόνισε την ανάγκη συμπόρευσης των δύο χωρών.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννης Γρηγορίου εκτίμησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούν να θωρακίσουν ενεργειακά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε δε ότι οι μέχρι σήμερα γεωτρήσεις δεν έχουν αφήσει το παραμικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ τόνισε ότι οι γεωλογικές δομές του Ιονίου και της Κρήτης ενδέχεται σε δέκα χρόνια να αλλάξουν τα δεδομένα .

Συντονιστής στο 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη των προεκτάσεων στην ΑΟΖ της Κρήτης και την άμεση θέσπιση Ελληνικής ΑΟΖ, ήταν ο δημοσιογράφος της ΚΡΗΤΗ TV Γιώργος Σαχίνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News