ΔΕΘ 2019 : Ποιες θα είναι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη - Κρητική «απόβαση» στην Θεσσαλονίκη

Κρήτη
ΔΕΘ 2019 : Ποιες θα είναι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη - Κρητική «απόβαση» στην Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ατζέντα του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο

Με πλούσια ατζέντα πάει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη του εμφάνιση ως πρωθυπουργός, και στο επίκεντρο τίθενται οι φοροελαφρύνσεις, οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός έφτασε χθες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, ενώ βασικός στόχος του τριημέρου θα είναι η παρουσίαση ενός κοστολογημένου αναπτυξιακού σχεδίου αξιοπιστίας, χωρίς παροχολογίες και πλειοδοσία υποσχέσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε ένα πρόγραμμα που θα επικεντρώνεται στη στήριξη νέων επενδύσεων και με βασικούς “πυλώνες” τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση φόρων, καθώς και την εμπέδωση της ασφάλειας σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς και θα αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια το κυβερνητικό σχέδιο, με κεντρικό σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους».

Το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου

 Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχει ως εξής:

* Σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

- Στις 10 π.μ., συνάντηση με το Δ.Σ. της ΔΕΘ και το Δ.Σ. των εργαζομένων της.

- Από τις 10:30 π.μ. έως τη 1:15 μ.μ., επίσκεψη σε περίπτερα της ΔΕΘ.

- Στη 1:20 μ.μ., επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΤΑΡ 2 ΟΡΕΝ Bootcamp).

- Στις 8 μ.μ., ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο.

* Αύριο Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

-Στη 1 μ.μ., συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Ηρακλειώτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Σενετάκη, ο οποίος υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα υπάρξει ανάπτυξη για όλους. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός. Οι θεματικές της Διεθνούς Έκθεσης εστιάζουν στο πώς θα υπάρχει ανάπτυξη για όλους.

Ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει το πλάνο του για το πώς θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Η έγνοια και ο στόχος του προέδρου αυτές τις μέρες είναι τα μηνύματα που περνάει προς τα έξω και συγκεκριμένα πως είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τους ξένους επενδυτές ώστε να φέρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα περάσει το μήνυμα πως πλέον δημιουργείται ένα άλλο, πιο φιλικό κλίμα προς τις επενδύσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πακέτο που θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, ενώ θα προβεί σε έναν απολογισμό των κυβερνητικών δράσεων και νομοθετημάτων της κυβέρνησης από την ημέρα καθηκόντων της έως και σήμερα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο όραμά του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, βάσει όσων έχουν αποτυπωθεί, θα απομακρυνθεί από τον σφικτό εναγκαλισμό του κράτους. Θα δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαφορετικό όραμα και περισσότερη ανεξαρτησία, ενώ θα υπάρχει αυξημένο επίπεδο συνεννόησης με την κεντρική εξουσία.

Ως προς αυτό, ο Μάξιμος Σενετάκης είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχεται και ενισχύει τον ρόλο των περιφερειακών διοικήσεων. Ο πρωθυπουργός - όπως τόνισε ο ίδιος στη συνάντηση που είχε με τους περιφερειάρχες - θα κάνει ένα δεύτερο μίνι υπουργικό μαζί τους ανά δύο μήνες, και θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια στις Περιφέρειες για την ανάπτυξη που θέλουν».

Οι φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο σήμερα το βράδυ αναμένεται να αναφερθεί στη μείωση από τη χρήση 2019 του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και από τη χρήση 2020 στο 20%, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση, στην αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων για τρία έτη, δηλαδή έως και το 2022, και στην αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για μείωση της φορολογίας που θα αφορά την κλίμακα και τον εισαγωγικό συντελεστή: από 22% που είναι σήμερα θα υποχωρήσει στο 9% μέχρι 10.000 ευρώ. Επίσης θα υπάρξει αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής στο κομμάτι των επενδύσεων. Ήδη “τρέχουν” οι διαδικασίες για το Ελληνικό, ξεμπλοκάρουν επενδύσεις όπως στις Σκουριές, στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ενώ σχεδιάζεται ένα επενδυτικό νομοσχέδιο- “σκούπα” που θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα κάνει ευκολότερο το “επιχειρείν”.

Μήνυμα για προσέλκυση επενδυτών

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εκπέμψει, μέσα και έξω από τη χώρα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αυτό έκανε κατά τις επισκέψεις του στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, και το επανέλαβε κατά τη συνάντηση που είχε προχθές με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος. Συγκεκριμένα, παρουσίασε το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, επισήμανε τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας και ζήτησε εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς τού εξαγόμενου στις ΗΠΑ ελληνικού ελαιολάδου.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, πέρα από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τόσο οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στις 120 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία όσο και ο μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας αποδεικνύουν ότι πρώτη μέριμνα της νέας κυβέρνησης είναι να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες από την εφαρμογή της πολιτικής της.

ΔΕΘ με “άρωμα” Κρήτης και  στις... διαδηλώσεις

Ισχυρή θα είναι η παρουσία των Κρητικών συνδικαλιστών στις διαδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων του νησιού μας και δεκάδων σωματείων, με βασικότερο όλων το αίτημα να αποσυρθεί το κράτος από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να γίνονται οι συμφωνίες μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών φορέων.

Την ίδια ώρα, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, κυριολεκτικά επικρατεί... “πανζουρλισμός”, αφού θα δραστηριοποιηθούν κινήματα - από τον “Ρουβίκωνα” μέχρι και τους Μακεδονομάχους - και έχουν επιστρατευτεί για την προστασία και την επιβολή της τάξης πάνω από... 3.500 αστυνομικοί!

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς τόνισε ότι από την Κρήτη η αντιπροσωπία των Κρητικών αναμένεται να είναι αξιόλογη, αφού θα αποτελείται από συνδικαλιστές των Εργατικών Κέντρων και πολλών σωματείων, μεταξύ των οποίων θα συμμετάσχει και ο ίδιος. «Θα μπουν κεντρικά ζητήματα στις διαδηλώσεις αυτές, με βασικότερα τις ΣΣΕ, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα, όπως επίσης και ζητήματα για σταθερή και μόνιμη εργασία και όχι με ημιαπασχόληση και ελαστικές συνθήκες εργασίας».

Βέβαια, στο σημείο αυτό, ο Στέλιος Βοργιάς αναγνωρίζει ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που εφάρμοσε αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ., πράγματι έχει ήδη ωφελήσει την οικονομία της χώρας, κάτι που μπορεί κανείς να δει στον τομέα των οικοδομών.

«Όμως αυτό δε φτάνει. Χρειάζονται και άλλα πολλά μέτρα», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή. «Κατά παράδοση στη ΔΕΘ πάντα υπήρχαν εξαγγελίες από τον εκάστοτε πρωθυπουργό και πάντα υπήρχε ένα διεκδικητικό πλαίσιο από πλευράς συνδικαλιστικού κινήματος. Από ’κει και πέρα προχωρούμε. Θα δώσουμε το “παρών” μας στις μεγάλες πορείες που θα γίνουν έξω από τη ΔΕΘ κατά την ομιλία του πρωθυπουργού».

Ωστόσο, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΚΗ έκανε λόγο και για αδυναμίες με ευθύνες της ΓΣΕΕ. «Συνέδριο δεν έγινε. Διοίκηση δεν υπάρχει. Από ’κει και πέρα, μετά από πέντε χρόνια εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ πήγαν στο Μαξίμου και επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό για να διαπραγματευτούν. Και είναι επίσης θετικό ότι ο πρωθυπουργός έδειξε μια θετική διάθεση απέναντι στη ΓΣΕΕ»...

“Χαμός” στη ΔΕΘ

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι 3,5 χιλιάδες αστυνομικοί, διαφόρων υπηρεσιών, θα συμμετάσχουν στα μέτρα τάξης και ασφάλειας για τη ΔΕΘ, με σχεδόν τους μισούς να έρχονται στην πόλη από άλλες περιοχές της χώρας. Ο συντονισμός τους θα γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπου θα παρίσταται η εισαγγελέας Πρωτοδικών Δήμητρα Τσιαρδακλή, ενώ ακόμα μία εισαγγελέας, η Βασιλική Μπούρα, θα βρίσκεται επιτόπου στους δρόμους μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως στην “πυρίκαυστο” πέριξ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και πλησίον του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ. Η... αποστολή της ΕΛ.ΑΣ., που ξεκίνησε να σχεδιάζεται εβδομάδες πριν, θα πλαισιώνεται με αστυνομικό ελικόπτερο το οποίο θα πετάει κατά τη διάρκεια των πορειών πάνω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, παρέχοντας άμεση κατόπτευση και συντονισμό από ανώτατους αξιωματικούς, πιθανόν από τον ίδιο τον αρχηγό Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Ανησυχούν οι έμποροι

Στο μεταξύ, να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους σήμερα το απόγευμα, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, καλεί τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, αν και έλαβε τη διαβεβαίωση της Αστυνομίας πως θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε είδος παράτυπης και παράνομης δραστηριότητας που μπορεί να παρατηρηθεί, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας τόσο των πολιτών όσο και των εμπορικών καταστημάτων.

Όπως υποστηρίζει, «η επισκεψιμότητα καταναλωτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν μηδενική το απόγευμα των εγκαινίων της ΔΕΘ, γι’ αυτό προτείνουμε στα μέλη μας που δραστηριοποιούνται στο κέντρο να κλείσουν τα καταστήματά τους στις 3 μ.μ. το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου (σ.σ. σήμρα)».

Το πρόγραμμα των... διαδηλώσεων

Μαζική συμμετοχή αναμένεται σήμερα και στις κινητοποιήσεις από συνδικάτα και συλλογικότητες. Μέχρι στιγμής επισήμως είναι γνωστές οι:

* Συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, που διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.

* Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

* Συγκέντρωση της ΛΑ.Ε. στις 6 μ.μ. στη συμβολή των οδών Μ. Γενναδίου με Εγνατία.

* Συγκέντρωση Λαϊκής Αντίστασης, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντεξουσιαστών στις 6 μ.μ. στην Καμάρα.

* Συγκέντρωση της ΟΚΔΕ στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας με Εγνατία.

* Σε άλλο κλίμα, οι “μακεδονομάχοι”, που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών, θα συγκεντρωθούν στις 6 μ.μ. στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το “παρών” φέτος στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ δίνει, όμως, και ο “Ρουβίκωνας”! Μέλη της αναρχικής ομάδας έκαναν παρέμβαση στο κτήριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, όπου ανάρτησαν πανό και πέταξαν τρικάκια με συνθήματα «κατά του κεφαλαίου και των αφεντικών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News