Έρχονται αντιδράσεις της Εκκλησίας για τη μη αναγραφή θρησκεύματος

Κρήτη
Έρχονται αντιδράσεις της Εκκλησίας για τη μη αναγραφή θρησκεύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωμένο το υπουργείο να εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αντιδράσεις αναμένεται να δημιουργηθούν από την πλευρά της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής Θεολογίας εφόσον το υπουργείο Παιδείας (όπως υποχρεούται) εφαρμόσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έκρινε αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα “myschool”, αλλά και στη δήλωση των μαθητών ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι προκειμένου να απαλλαγούν από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί προς την απόφασή της, κάτι που φυσιολογικά θα πρέπει να πράξει η υπουργός.

Αναλυτικότερα, στην Αρχή είχαν προσφύγει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και η Ένωση Άθεων, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας:

1) στα απολυτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

2) στο μηχανογραφικό σύστημα “myschool” και

3) στη δήλωση του μαθητή ή του γονέα ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Επιπλέον η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας:

α) Να απόσχει από τις ως άνω μη σύννομες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών,

β) Να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και τα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα “myschool” και

γ) Να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές Αρχές και τους διευθυντές των σχολείων, ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να μην απαιτείται η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, αλλά το δικαίωμα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον μαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ' επίκληση αποκλειστικά και μόνον λόγων συνείδησης».

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που έκρινε αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα πιστοποιητικά σπουδών, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση: «Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έλαβε σήμερα (σ.σ. χθες) την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με: α) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας σε στοιχεία και έγγραφα σχετικά με τη σχολική δραστηριότητα και λειτουργία και β) τη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών, την οποία απόφαση θα μελετήσει αναλυτικά.

«Οι αντιδράσεις θα είναι έντονες σε περίπτωση που εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση και από την Εκκλησία, την επίσημη θεσμική, και από τους θεολογικούς κύκλους και την ακαδημαϊκή Θεολογία. Γιατί το να μην έχει το απολυτήριο το θρήσκευμα είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από τότε που γίναμε κράτος»

Ιωάννης Λίλης, επίκουρος καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας

Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

Αυτονόητα το υπουργείο θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης».

«Θα αντιδράσει η Εκκλησία»

Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη απόφαση υλοποιηθεί, οι αντιδράσεις θα είναι έντονες από την πλευρά της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, όπως διεμήνυσε στη “Νέα Κρήτη” ο επίκουρος καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας, Ιωάννης Λίλης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λίλης, «οι αντιδράσεις θα είναι έντονες σε περίπτωση που εφαρμοστεί η συγκεκριμένη απόφαση και από την Εκκλησία, την επίσημη θεσμική και από τους θεολογικούς κύκλους και την ακαδημαϊκή Θεολογία. Γιατί το να μην έχει το απολυτήριο το θρήσκευμα είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από τότε που γίναμε κράτος. Επειδή το σχολείο και η εγκύκλιος παιδεία είναι η μεγάλη μάζα και περνάει όλος ο λαός από εκεί, έχει φοβερό αντίκτυπο σε αυτό που λέμε “θρησκευτικό συναίσθημα του λαού”, εξαιτίας του ότι εμείς σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί. Επειδή συμβαίνει πρώτη φορά και η Εκκλησία είναι επίσημος θεσμός, νομίζω ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο και θα σηκώσει αντιδράσεις, τουλάχιστον στην αρχή».

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ

«Ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία»

Την ίδια στιγμή που επικρατεί αναβρασμός στο γεγονός πως ενδέχεται να μην αναγράφεται το θρήσκευμα σε απολυτήριο από τη νέα χρονιά, η υπουργός Παιδείας χθες ανέφερε ότι «ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία», προσθέτοντας ότι η αλλαγή σε σχέση με το ισχύον καθεστώς θα ισχύσει από την 28η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha δήλωσε ότι η επιλογή των σημαιοφόρων θα γίνεται με βάση τις επιδόσεις τους. Να διευκρινιστεί ότι ο τέως υπουργός Κώστας Γαβρόγλου είχε αλλάξει το σύστημα ορίζοντας την επιλογή των σημαιοφόρων μόνο στο Δημοτικό με κλήρωση. Επομένως, η εξαγγελία της κ. Κεραμέως αφορά στο Δημοτικό, αφού στο Γυμνάσιο και το Λύκειο η επιλογή γίνεται με βάση την επίδοση των μαθητών.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι σε βάθος χρόνου θα γίνουν αλλαγές σε κρίσιμα μαθήματα, όπως η Ιστορία.

Παράλληλα, τόνισε ότι ως προς το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας δε θα ισχύσουν αλλαγές φέτος, ενώ οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

Τέλος, δε διευκρίνισε αν η κατάργηση των “αιώνιων” φοιτητών θα συμπεριληφθεί στο προσεχές σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποδηλώνοντας ότι μάλλον θα καθυστερήσει η εφαρμογή της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News