Ντελίριο με τα πατίνια - Το νομικό κενό και οι κίνδυνοι

Κρήτη
Ντελίριο με τα πατίνια - Το νομικό κενό και οι κίνδυνοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκρως ανησυχητικές εικόνες με τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου

Είναι εύκολο στη χρήση του, ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον και αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο μετακίνησης, όπως συμβαίνει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από μερίδα πολιτών, φορέων και επιχειρηματιών που θέτουν ζητήματα ασφάλειας με φόντο τα δεκάδες ατυχήματα στους δρόμους και στο Ηράκλειο, με πρόσφατο αυτό στην παραλιακή λεωφόρο.

Για τη νέα μόδα στους πεζόδρομους και στους δρόμους – τα ηλεκτρικά πατίνια – δεν υπάρχει πρόβλεψη  στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για την κυκλοφορία και την στάθμευση τους, γεγονός που εντείνει την ανησυχία οδηγών, πεζών και φορέων.

Με φόντο , άκρως ανησυχητικές εικόνες με τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής κίνησης « Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» Γιώργος Μανδαλάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του, στη διάρκεια του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας την ανάγκη να δρομολογηθούν λύσεις.

«Κυκλοφορούν τα πατίνια ελευθέρα και είναι μέσα στη σύγχυση της κυκλοφορίας. Και όπως φαινεται και οι δρόμοι μας δεν είναι ιδιαίτερα καλοί, κάτι πρέπει να κάνουμε, για να μην συμβεί το δυστύχημα…».

Με αφορμή, το ασαφές θεσμικό πλαίσιο, ο Γιώργος Μπαμιεδάκης απέστειλε πριν λίγες μέρες επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι η είσοδος τους θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την ύπαρξη σταθερών κανόνων.

Πώς συνέβη το τροχαίο στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου το βράδυ της Δευτέρας

Το τροχαίο σημειώθηκε επί της Λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου, στο ύψος της διασταύρωσης με την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όταν η οδηγός ενός αυτοκινήτου, στην προσπάθειά της να αποφύγει ένα ηλεκτρικό πατίνι, το οποίο οδηγούσε ανήλικη, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να καταλήξει πάνω σε στύλο φωτισμού της ΔΕΗ, καθώς και πάνω στο πεζοδρόμιο.

Από το τροχαίο παρασύρθηκε τόσο η ανήλικη - η οποία επιχειρούσε να περάσει το δρόμο και να βρεθεί στο πεζοδρόμιο, την ώρα που συνέβη το ατύχημα - όσο και η δεύτερη οδηγός του πατινιού, η οποία και βρισκόταν... στο πεζοδρόμιο!

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τα δύο κορίτσια - ηλικίας 16 και 18 ετών - νεαρές στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, για προληπτικούς, ωστόσο, λόγους, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η οδηγός του αυτοκινήτου, από την άλλη, πέρα από τις σοβαρές υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο όχημά της, δεν τραυματίστηκε.

Το εν λόγω τροχαίο, το οποίο προκάλεσε σχετική αναστάτωση, αναδεικνύει - πέραν των άλλων - τα μέτρα που οφείλεται να ληφθούν σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News