default-image

Διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία: «Κοροϊδία για οικογένειες που πεινάνε»

Κρήτη
Διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία: «Κοροϊδία για οικογένειες που πεινάνε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου για τη διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Την αντίθεσή του με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, αποκαλύπτοντας στοιχεία πραγματικής φτώχιας σε οικογένειες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και το κολατσιό του παιδιού τους στο σχολείο, εκφράζει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου Πολύδωρας Κουτσαυτάκης, τονίζοντας πως πρόκειται για εμπαιγμό σε βάρος των ελληνικών νοικοκυριών.

«Με ένα αχλάδι, ένα πορτοκάλι, ένα μήλο κ.λπ., σε ένα χάρτινο κουτί που στοιχίζει περισσότερο από το περιεχόμενό του, δε λύνουν το πρόβλημα φτώχιας των ελληνικών νοικοκυριών», όπως λέει, και καλεί τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά κυρίως το ελληνικό κράτος σε μαζική τροφοδοσία των σχολείων με όλα τα αγαθά που απαιτούνται για την κανονική σίτιση όλων των παιδιών, πολλά από τα οποία βιώνουν καθημερινά τέτοια ανέχεια στο σπίτι τους, που φεύγουν το πρωί νηστικά και δεν έχουν μαζί τους χρήματα ούτε για μια τυρόπιτα!

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” έχει γράψει πολλές φορές για τους μαθητές που πεινάνε και που πολλές φορές, τόσο στο Ηράκλειο όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, λιποθυμούν στις σχολικές αυλές. Κι όμως... Για μια χρονιά ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πανηγυρίζει για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών, καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία. Μάλιστα, σε επίπεδο Ε.Ε. για τη σχολική χρονιά 2019-2020, έχουν δεσμευτεί 145 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 105 εκατομμύρια ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Και τι λέει η επίσημη ανακοίνωση των Βρυξελλών; «Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα σχολεία έχει ως στόχο να προωθήσει την υγιεινή διατροφή και την ισορροπημένη δίαιτα με τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη γεωργία και την καλή διατροφή.

Τη σχολική χρονιά 2017-2018, πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά ωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα, δηλαδή το 20% των παιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν δήλωσε ότι “είναι σημαντική η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία. Χάρη στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα σχολεία, οι νεαροί μας πολίτες, αφενός, θα απολαμβάνουν ποιοτικά ευρωπαϊκά προϊόντα και, αφετέρου, θα μάθουν για τη διατροφή, τη γεωργία, την παραγωγή τροφίμων και τη σκληρή δουλειά που αυτές συνεπάγονται”.

Κάθε σχολική χρονιά διατίθενται στο πρόγραμμα συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ. Για τη σχολική χρονιά 2019-2020, έχουν δεσμευτεί 145 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 105 εκατομμύρια ευρώ για γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα».

 «Στάχτη στα μάτια των πεινασμένων»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου Πολύδωρας Κουτσαυτάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” τόνισε πως, μέσα από το πρόγραμμα αυτό, υπάρχει κανονικός εμπαιγμός για τις οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. «Αν δεν πεινάγανε τα παιδιά δε θα φτάναμε σε αυτό το πρόγραμμα. Αλλά από την άλλη όμως, θα έπρεπε αυτό το πρόγραμμα να είναι σε όλα τα παιδιά. Γιατί αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μόνο σε κάποια σχολεία που έχουν επιλεγεί πιλοτικά και όχι σε όλα τα σχολεία. Και από την άλλη, υπάρχει πάντα ένας ιδιώτης ο οποίος κερδίζει. Δηλαδή, μπορεί στον Δήμο Ηρακλείου να γίνεται διανομή σε όλα τα σχολεία και στον δίπλα Δήμο να μη γίνεται καμία διανομή. Επιλέγεται ο Δήμος καταρχήν. Και από τον Δήμο, θα γίνει επιλογή του δημοτικού διαμερίσματος όπου θα γίνει η διανομή»!

Μάλιστα, όπως λέει επίσης ο Πολύδωρας Κουτσαυτάκης, μπορεί να ειδοποιηθεί ένα σχολείο, να φύγουν οι δάσκαλοι ή και οι γονείς και να πάνε στο δημαρχείο που μπορεί να είναι μακριά, σε ένα κεφαλοχώρι, για να παραλάβουν με τα αυτοκίνητά τους τις συσκευασίες με τα φρούτα, να πάνε να τα μοιράσουν στα παιδιά. «Όταν μπαίνουν στη μέση οι ιδιώτες και το κέρδος, πάει περίπατο και η ποιότητα και η ισονομία», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας. «Και μάλιστα, η συσκευασία είναι πιο ακριβή από τα φρούτα. Δηλαδή, έχεις μια συσκευασία που κοστίζει 50 λεπτά και το περιεχόμενο που κοστίζει άλλα 50 λεπτά»...

Ο Πολύδωρας Κουτσαυτάκης χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα... «Αυτή είναι σκόνη στα μάτια των πεινασμένων. Πριν 20 με 30 χρόνια έδιναν μια τσάντα πορτοκάλια. Για την οικογένεια που θα πάρει μια τσάντα πορτοκάλια, είναι μιας εβδομάδας φρούτα. Για την οικογένεια που θα πάρει ένα μήλο, ένα αχλάδι, ένα πορτοκάλι, δεν είναι ούτε μια σαλάτα. Δεν το υποβαθμίζουμε, αλλά δεν καλύπτει τις ανάγκες»...

«Το σχολείο θα έπρεπε να παρέχει πιο υγιεινό φαγητό στα παιδιά»

«Αν θέλουν, τα λεφτά υπάρχουν», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου, για να τροφοδοτούνται κανονικά όλα τα σχολεία με όλα εκείνα τα είδη διατροφής που απαιτούνται για μια σωστή και ισορροπημένη σίτιση των μαθητών, ενώ εκεί όπου υπάρχουν ήδη και λειτουργούν κυλικεία, αυτά θα μπορούν να διαδραματίζουν έναν ρόλο συμπληρωματικό. «Θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή το σχολείο από μόνο του, ή έστω μέσω των κυλικείων, να παρέχει πιο υγιεινό φαγητό στα παιδιά. Και η ίδια η δομή των μαθημάτων να ελκύει στα παιδιά το ενδιαφέρον για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και διατροφής. Ακόμα και τα κείμενα μέσω των σχολείων δεν πάνε προς τα εκεί. Μαθαίνουν στο παιδί να είναι “αρπαχτικό” στην αγορά εργασίας. Και μετά ερχόμαστε και κλαίμε πάνω από τον μακαρίτη. Δεν είμαστε αρνητικοί με τη διανομή των προϊόντων. Αλλά το θέμα είναι ότι θα έπρεπε να είναι για όλα τα παιδιά και να καλύπτεται και πλήρως η διατροφή τους, ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες μέσα στα παιδιά. Θα μπορούσαν να διανέμουν και ντόπια. Και να βοηθούν και σε μια πλήρως ισορροπημένη διατροφή στα παιδιά. Γιατί να σας πω και το άλλο: Αν ο γονιός στο σπίτι είναι άνεργος, τι θα φάει το παιδί την υπόλοιπη μέρα; Αν θέλεις να λύσεις αυτό το πρόβλημα ή αν απλά δίνεις τα υπάρχοντα κονδύλια στους ιδιώτες και τους αφήνεις να τα διαχειριστούν εκείνοι όπως νομίζουν...», σύμφωνα με όσα μας λέει ο Πολύδωρας Κουτσαυτάκης.

Μάλιστα, καταλήγοντας, τονίζει ότι ήδη σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου πάνω από 50 με 60 οικογένειες σήμερα αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και το κολατσιό στα παιδιά τους. «Το πρόβλημα δε βγαίνει προς τα έξω γιατί λύνεται μέσα στη σχολική κοινότητα από τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους των γονέων», λέει ο συνδικαλιστής. «Χρηματοδοτούν τα κυλικεία ώστε να δίνουν στα παιδιά αυτά το κολατσιό τους στα διαλείμματα χωρίς χρήματα. Αυτή είναι η κατάσταση», καταλήγει ο κ. Κουτσαυτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News