default-image

Κραυγή αγωνίας καζανάρηδων: «Τα καζάνια μονόδρομος για τους αμπελουργούς»!

Κρήτη
Κραυγή αγωνίας καζανάρηδων: «Τα καζάνια μονόδρομος για τους αμπελουργούς»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη αγωνία των καζανάρηδων σε μια χρονιά μεγάλης καταστροφής στην παραγωγή

Μονόδρομος για τη στήριξη των κατεστραμμένων αμπελουργών της Κρήτης φέτος είναι η στήριξη των ρακοκάζανων από τη νέα κυβέρνηση, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος, που έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με το Τελωνείο Ηρακλείου στην κατεύθυνση αυτή.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, μάλιστα, θα γίνει συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδος, που μαζί με τον Σύλλογο Καζανάρηδων Νομού Ηρακλείου θα βάλουν επιτακτικά την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των καζανιών και της ρακής, όπου μπορούν να οδηγηθούν μεγάλες ποσότητες στέμφυλων, για την αποσυμφόρηση της προβληματικής παραγωγής, που έχει υποστεί από τις καιρικές συνθήκες μεγάλες καταστροφές!

«Ένα μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής σταφυλιών κρίνεται μη οινοποιήσιμο. Είχαμε τις καιρικές συνθήκες. Είχαμε χολέρα, περονόσπορο και ευδεμίδα. Και σε αυτή τη φάση πάλι έχει ο αμπελουργός μόνο τη λύση των καζανιών, για το ενδεχόμενο να σώσει μέρος της παραγωγής και να έχει ένα εισόδημα. Φαντάζεστε να μην υπήρχαν τα καζάνια; Πώς θα μπορούσε το κράτος να μας έδινε μια διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα; Όσο για τη διέξοδο του ξιδιού; Είναι εξευτελιστική η τιμή. Οι εταιρείες πουλάνε το ξίδι με 17 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή για να πάει το σταφύλι στην παραγωγή ξιδιού, θα πρέπει ο παραγωγός να το πληρωθεί κάτω από 10 λεπτά. Και εκεί θα πρέπει να πάμε αν φύγει από τη μέση η απόσταξη. Μόνο που, στην περίπτωση εκείνη, θα αναγκαστούμε απλά και μόνο να εγκαταλείψουμε τ’ αμπέλια», τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Τάσος Βρέντζος.

«Ζητάμε από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες του να στηρίξουν τα ρακοκάζανα με όλες τους τις δυνάμεις, γιατί δεν υπάρχει σήμερα άλλος δρόμος προκειμένου να μειώσουμε, όσο γίνεται, τις ζημιές των σταφυλιών...»

Τάσος Βρέντζος, πρόεδρος Συλλόγου Καζανάρηδων Νομού Ηρακλείου

Περιγράφοντας αυτό που επικρατεί φέτος στην αγορά των σταφυλιών στην Κρήτη, ο συνδικαλιστής μιλάει για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. «Οι τιμές των επιτραπέζιων σταφυλιών είναι πολύ χαμηλές. Τα οινοποιεία δεν παίρνουν σταφύλια λόγω ακαταλληλότητας προϊόντων. Και αυτό το καταλαβαίνουμε διότι οι άνθρωποι θέλουν να βγάλουν ένα καλό κρασί. Όταν τα σταφύλια είναι χαλασμένα αφού οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να τα σώσουν, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν ούτε τα οινοποιεία να απορροφήσουν αυτά τα σταφύλια. Και από την άλλη, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές, επειδή, λέει, προέρχονται από ασθένειες. Κι όμως... Το προϊόν μας έχει καταστραφεί σε ποσοστό πάνω από 50 με 60%. Και αυτό που έχει μείνει είναι ακατάλληλο και για κρασί. Έτσι λοιπόν ο παραγωγός μπορεί να πάει να πατήσει το σταφύλι του για να βγάλει κρασί για το σπίτι του και να οδηγήσει σε ένα καζάνι τα στέμφυλα για να παράγει τσικουδιά, για να πάρει ένα εισόδημα από την πώληση της απόσταξης. Και πάλι μετά αρχίζει ένα άλλο τρέξιμο. Θα πρέπει να δούμε αν θα του δώσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης άδεια. Αν έχει κωδικούς... Να κόψει τιμολόγια για να διακινηθεί και πάει λέγοντας. Ο κάθε παραγωγός γνωρίζει τη διαδικασία από μόνος του πώς θα διακινηθεί, διότι οι περισσότεροι καζανάρηδες είναι και παραγωγοί»...

Τι ζητούν οι καζανάρηδες

Ήδη ο Τάσος Βρέντζος έχει απευθυνθεί στο Τελωνείο Ηρακλείου και έχει βρει μεγάλη κατανόηση από τον νέο προϊστάμενο της υπηρεσίας Γιώργο Αντωνάκη. «Ο άνθρωπος είναι πολύ λογικός και έξυπνος. Και προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας. Προσπαθεί να εφαρμόσει μέτρα που να είναι προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και του κράτους», όπως λέει ο κ. Βρέντζος, δηλώνοντας ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα κουβέντα που έχει με τον νέο προϊστάμενο.

Ένα από τα θέματα που βάζουν οι καζανάρηδες είναι να επανέλθει στην προηγούμενη ποσότητα το δικαίωμα παραγωγής τσικουδιάς ανά 12ωρη άδεια. «Είχαμε το δικαίωμα να παράγουμε, από 450 κιλά στέμφυλων, 82 λίτρα τσικουδιάς ανά 12ωρο. Και μας το μείωσαν στα 63 λίτρα ανά 12ωρο, με την ίδια ποσότητα στέμφυλων! Η απόκλιση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και οφείλεται σε οδηγίες που έδωσαν από την Αθήνα τα στελέχη του Γενικού Χημείου του Κράτους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το εισόδημα των αμπελουργών»!

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των καζανάρηδων, «εμείς πουλάμε την τσικουδιά βάσει τιμολογίων. Πριν να ξεκινήσουμε λοιπόν, μας είχαν μειώσει τις ποσότητες. Ο κάθε παραγωγός είχε το δικαίωμα παραγωγής 1.250 λίτρων τσικουδιάς και αυτή τη στιγμή δικαιούται περίπου 1.050. Και αυτή τη στιγμή κοιτάζουν να μας καταργήσουν και το δικαίωμα της “κάρτας” στα καζάνια. Ο καζανάρης έχει το δικαίωμα να κρατάει μέχρι και το 50% της παραγωγής τσικουδιάς από τον αμπελουργό, για τη διαδικασία της απόσταξης. Τώρα, με τις μειώσεις αυτές που έχουν επιβάλει, πάνε να καταργήσουν την “κάρτα” και να οδηγήσουν στο κλείσιμο τα ρακοκάζανα»...

Και σαν να μην έφτανε αυτό... η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε στους καζανάρηδες και μια τελική ημερομηνία διαχείρισης των αποθεμάτων τους, μέχρι και τις 21 Απριλίου του 2020. «Κι αν δεν πουληθούν τα αποθέματα μέχρι τότε; Θα τα πετάξουμε στον ποταμό; Αυτά όλα τα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με το κράτος, τις υπηρεσίες και τον νέο υπουργό Μάλη Βορίδη»...

Ο Τάσος Βρέντζος καταλήγει λέγοντας ότι «ήδη έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας για όλα τα ζητήματα της τσικουδιάς και στη συνάντηση που επιδιώκουμε για το επόμενο διάστημα, εντός του Σεπτεμβρίου, με τον Μάκη Βορίδη και όλους τους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ελπίζουμε ότι θα έχουμε απαντήσεις και λύσεις»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News