Κρήτη

Νίκος Σταμπολίδης: Η Ισπανία παρασημοφορεί τον «πατέρα» της Ελεύθερνας

Πρόκειται για τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ανασκαφέα της Ελεύθερνας και δημιουργό του μουσείου της, αλλά και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Μεγάλη τιμή για το σπουδαίο αρχαιολόγο, Νίκο Σταμπολίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανασκαφέα της Ελεύθερνας και δημιουργό του μουσείου της, καθώς και πολυετή διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο Νίκος Σταμπολίδης πρόκειται να παρασημοφορηθεί από την Ισπανία, σε μία τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένοι αποφασίζουν να αναγνωρίσουν τη συμβολή του στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το 2008 είχε λάβει το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής των Γραμμάτων και των Τεχνών από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ο λόγος είναι απλός: Ο Σταμπολίδης ήταν από τους πρώτους Έλληνες αρχαιολόγους που συνέλαβαν γρήγορα την ιδέα της χάραξης εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής, συνυφασμένης με τις αξίες της ίδιας της Ευρώπης. Είχε, μάλιστα, μιλήσει και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε ο ιστορικός πλούτος της πατρίδας μας να βγει από τη βιτρίνα και να μπει ως όπλο στη φαρέτρα του μέλλοντος.

Η γνωριμία του με την αείμνηστη Ντόλυ Γουλανδρή τον έφερε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το 1996.

Ξεναγώντας τον πρωθυπουργό και τον γιο του, πριν από λίγες ημέρες

Ποιος είναι ο Νίκος Σταμπολίδης

«Νομίζω ότι μεγάλωσα με τη συνείδηση ότι ο εαυτός μας δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά και ο απέναντι, ο άλλος»

Γεννημένος στα Χανιά, με φύτρα μικρασιάτικη και κωνσταντινουπολίτικη, άκουγε από μικρός ιστορίες για τις χαμένες πατρίδες. Αυτό, αντί να τον κάνει να συστραφεί στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, του χάρισε από νωρίς την αντίληψη των πολλαπλών αντανακλάσεων του ελληνισμού.

Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη το 2013, «αντιμετώπιζα πάντα ως δώρο ζωής το να έχω δύο πατρίδες, διότι με έκανε να μπορώ να συναισθανθώ τη θέση του άλλου και να βλέπω τα πράγματα σφαιρικά. Δηλαδή, ο νους μου δεν πήγαινε μόνο στους δικούς μου, που έφυγαν από τη Μικρασία, αλλά και στους Τουρκοκρητικούς, που άφησαν για πάντα το νησί και έγιναν πρόσφυγες.

Δίπλα στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά βρισκόταν ο Άγιος Νικόλαος, μια εκκλησία που έγινε κάποια στιγμή μουσουλμανικό τέμενος με μιναρέ, και λίγο πιο πέρα ήταν ο βενετσιάνικος οικισμός του Εσωτερικού Καστελιού των Χανίων, πάνω στα θεμέλια του παλατιού της μινωικής Κυδωνίας. Ήταν φυσικό να επιστρέψει στο παλίμψηστο της Κρήτης ως νεαρός αρχαιολόγος. Χάρη στο ένστικτο και στην παρατηρητικότητά του ανακάλυψε το νεκροταφείο ομηρικής εποχής στην Ελεύθερνα.

Έκτοτε έχει αφιερώσει τον εαυτό του σε αυτόν τον υπέροχο τόπο, που χαρίζει κάθε τόσο εκπληκτικά ευρήματα.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια