Κρήτη

Πανελλήνιες 2019: Οι 8 στους 10 πέτυχαν σε σχολή

Εκπαιδευτικοί-καθηγητές φροντιστηρίων του Ηρακλείου για το πώς κυμάνθηκαν οι βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν φέτος οι βάσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων των λυκείων στα τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Αυτό αναφέρουν, εξάλλου, εκπαιδευτικοί-καθηγητές φροντιστηρίων της πόλης του Ηρακλείου, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» για το πώς κυμάνθηκαν οι βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

«Οι βάσεις φέτος κυμάνθηκαν σε χαμηλές “πτήσεις”», ανέφερε ο φιλόλογος του φροντιστηρίου «Θεμέλιο» Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

«Ειδικά, οι Ιατρικές είχαν αρκετά μεγάλη πτώση. Σ’ αυτό έπαιξαν ρόλο και τα δύσκολα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας. Αντίθετα, τα Πολυτεχνεία και ιδιαίτερα οι σχολές των Ηλεκτρολόγων είχαν μια άνοδο περίπου 100 μόρια. Αντίστοιχα και στο 1ο πεδίο οι Νομικές είχαν πτώση και σ’ αυτό έπαιξαν ρόλο οι κακοί βαθμοί των παιδιών στα μαθήματα κατεύθυνσης. Ήταν γενικά θολό το τοπίο φέτος, γιατί υπήρχαν αρκετές καινούργιες σχολές. Παρ’ όλα αυτά, τα πάντα κρίνονται βάσει των βαθμών που έγραψαν τα παιδιά. Ευχόμαστε σε όλα τους να έχουν μια καλή σταδιοδρομία», δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο κ. Θεοδωρίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Νομού Ηρακλείου και διευθυντής του φροντιστηρίου «Ορόσημο», Μανόλης Καζαντζάκης.

«Η αλήθεια είναι ότι σε κάποιες σχολές οι βάσεις έπεσαν υπερβολικά πολύ, στο επίπεδο σχεδόν του μη αναμενόμενου, εάν σκεφτούμε δηλαδή ότι κάποια πολύ “τρανταχτά” Πανεπιστήμια, όπως το Μαθηματικό και το Φυσικό, έχουν πέσει κάτω από τη βάση», ανέφερε ο κ. Καζαντζάκης.

«Οπότε όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις, αλλά μάλλον με λίγο πιο ισχυρό τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πια πάρα πολλά νέα τμήματα, πάρα πολλές σχολές, ενώ αυξήθηκαν οι εισακτέοι κατά 3.000-3.500. Έχουμε καινούργιες σχολές στα Μαθηματικά, καινούργιες σχολές στη Φυσική, ενώ και η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ σίγουρα οδήγησε πολλά παιδιά στο Ηράκλειο να επιμείνουν σε τοπικό επίπεδο και να μη φύγουν εκτός Κρήτης. Όλα αυτά συναινούν σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση και διαμόρφωση των φετινών βάσεων», τόνισε κλείνοντας ο κ. Καζαντζάκης.

«Η πορεία των βάσεων, τουλάχιστον για τα τρία πρώτα πεδία, ήταν καθοδική», επισήμανε η φιλόλογος-εκπαιδευτικός του φροντιστηρίου «Ξύστρα», Γεωργία Βουβάκη.

«Στο τέταρτο πεδίο, σε κάποιες σχολές είχαμε κάποια μικρή άνοδο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πλαίσιο των βάσεων διαμορφώθηκε από τον αριθμό των εισακτέων, από τις βαθμολογικές επιδόσεις των παιδιών και από τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Η πτώση δικαιολογείται από τις χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις. Είχαμε μια απόκλιση της τάξηςτων 200 μορίων στη Νομική και μια απόκλιση λίγο μεγαλύτερη στην Ιατρική, άρα υπάρχουν πολλά χαμόγελα σε αρκετές οικογένειες!», τόνισε η κ. Βουβάκη.

«Οι 8 στους 10 πέτυχαν την εισαγωγή τους, όμως, δυστυχώς, μόνο ένας στους τέσσερις πετυχαίνει την εισαγωγή του στην πρώτη προτίμηση, όπως τη δήλωσε στο μηχανογραφικό του δελτίο», υπογράμμισε ο διευθυντής του φροντιστηρίου «Πουκαμισάς», Μανόλης Μαυράκης.

«Όσον αφορά στις βάσεις, όντως το περιμέναμε στο 1ο επιστημονικό πεδίο, τις Νομικές, να κινούνται περίπου στο όριο των 18.000 μονάδων και κάτω, ενώ υπήρξε μια θεαματική πτώση στη Φιλολογία της Αθήνας με περισσότερα από 1.500 μόρια και εν γένει υπήρξε μια πτωτική πορεία.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, κυρίως στις σχολές των θετικών επιστημών και τις πολυτεχνικές σχολές, επίσης είχαμε πτώση, με μικρές εξαιρέσεις σε σχολές υψηλής ζήτησης, για παράδειγμα τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το 3ο επιστημονικό πεδίο, επίσης, επιφύλασσε πτώση των βάσεων. Χαρακτηριστικό είναι το ότι οι Ιατρικές κινήθηκαν κάτω από τις 19.000 μονάδες. Αντίστροφη εικόνα αφορά στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή τις σχολές Πληροφορικής. Εκεί είχαμε αρκετές περιπτώσεις με άνοδο στις βάσεις εισαγωγής, που εξαρτήθηκε κυρίως από τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων», μας εξηγεί ο κ. Μαυράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια