Αγωνία για τους παραγωγούς – «Μαύρη» η κατάσταση για τον αμπελουργικό τομέα

Κρήτη
Αγωνία για τους παραγωγούς – «Μαύρη» η κατάσταση για τον αμπελουργικό τομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατηγικός σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση του αμπελώνα

Τη δέσμευση να παραδώσουν το συνολικό πόρισμα για τις μέχρι τώρα απώλειες στην παραγωγή των σταφυλιών του νομού Ηρακλείου μέσα στις επόμενες μέρες ανέλαβαν έναντι της διοίκησης της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης το βράδυ της Δευτέρα, παρουσία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ο διευθυντής Κρήτης του ΕΛΓΑ και ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κώστας Φωτάκης.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές των αγροτών περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί φέτος στον αμπελουργικό τομέα και τόνισαν ότι με το πόρισμα στα χέρια θα επιδιώξουν στη συνέχεια συναντήσεις με τον Μάκη Βορίδη στην Αθήνα και θα διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αμπελουργικού μας κόσμου!

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν χθες το βράδυ τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης, οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης και Γιώργος Λογιάδης, και εκπρόσωποι των Λευτέρη Αυγενάκη και Χάρη Μαμουλάκη.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ξεκαθάρισε ότι οι διεκδικήσεις θα γίνουν πάνω στη βάση πραγματικών στοιχείων μέσα από τις υπηρεσίες.

«Τόσο ο κ. Δασκαλάκης, όσο και ο κ. Φωτάκης δεσμεύτηκαν ότι θα μας παραδώσουν όλα τα σχετικά στοιχεία μέσα στις επόμενες μέρες. Και ήδη οι εξαγωγές του επιτραπέζιου σταφυλιού φέτος από τη χώρα μας δεν ξεπερνούν τους 3.800 τόνους. Αν κρίνουμε όχι μόνο με τις περυσινές εξαγωγές αλλά και με τις προπέρσινες, όταν οι εξαγωγές ξεπερνούσαν τους 12.000 τόνους, καταλαβαίνετε ότι οι ζημιές είναι τεράστιες»!

«Σε αδιέξοδο η παραγωγή»

Χαρακτηριστικά στοιχεία ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης.

«Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο νομός Ηρακλείου καλλιεργούσε 132. 000 στρέμματα σουλτανίνα και σήμερα δεν καλλιεργεί ούτε 20.000. Τα οινοποιήσιμα ήταν 75.000 στρέμματα και σήμερα δεν καλλιεργούνται ούτε 7.000 στρέμματα. Καταρρέει καθημερινά η αμπελουργία, είτε μιλάμε για οινοποιήσιμο σταφύλι, είτε για σταφιδοποιήσιμο, είτε και για επιτραπέζιο, που είναι η “ναυαρχίδα” μας στις εξαγωγές», δήλωσε και συνέχισε: «Φέτος το επιτραπέζιο σταφύλι έχει μια πολύ μεγάλη κατρακύλα. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε εμείς ως παραγωγοί, ούτε οι εξαγωγείς τους Ισπανούς με τις υπερποικιλίες και τις υπερπαραγωγές που έχουν, και έχουν κατακλύσει όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε! Βλέπουμε μπροστά μας τον γκρεμό! Όπως πάνε τα πράγματα, δεν μπορεί να ανακάμψει το κομμάτι του αμπελιού! Χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα δώσει λύσει στα προβλήματα των αμπελουργών. Το μεγάλο πρόβλημα των αμπελουργών είναι η αναμπέλωση κι ότι έχουμε βγει εκτός αγορών. Το εξαιρετικό κρητικό σταφύλι δεν το ζητούν οι αγορές, γιατί βρίσκουν φθηνότερα σταφύλια, “έξυπνες” ποικιλίες».

Στρατηγικό σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση του αμπελώνα

Εξάλλου, ο Μύρων Χιλετζάκης τόνισε ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα πάει στον υπουργό και κατήγγειλε ότι «από το 2009 έχει κατατεθεί μια μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης για την αμπελουργία. Έχουν αλλάξει 10 υπουργοί και κανένας δεν την έχει πάρει στα σοβαρά. Σήμερα δικαιώνεται και το ΤΕΙ και οι γεωπόνοι και οι γεωτεχνικοί που έκαναν τότε τη μελέτη. Έπρεπε να είμαστε 7 μήνες στην αγορά για να μπορούμε να έχουμε μια θέση στο ράφι. Αυτό δεν το κατάλαβε η Ελλάδα, δε λήφθηκε στα σοβαρά η συγκεκριμένη μελέτη, και ήρθαν τα σημερινά αποτελέσματα. Τα σταφύλια μας είναι στα αζήτητα, με πολύ χαμηλές τιμές, και οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε ένα οικονομικό τέλμα. Χτυπάμε το καμπανάκι και ζητάμε από τον υπουργό να κοιτάξει την αμπελουργία, να κοιτάξει αυτό το εθνικό προϊόν με την ιστορία των 4.000 ετών».

Για αδιέξοδη κατάσταση έκανε λόγο και ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου, Τάσος Βρέντζος.

«Θέλουμε στρατηγικό σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση του κρητικού αμπελώνα. Έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να δώσουμε τα προϊόντα μας, κι αυτό είναι καταστροφικό! Προσπαθούμε να παράξουμε σταφύλι και τελικά αυτό δεν μπορεί να εξαχθεί. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συνέχισε. «Χρειαζόμαστε και άλλες λύσεις στο τραπέζι, να μην περιμένουμε μόνο από την εξαγωγή. Η σταφίδα ήταν πραγματικά μια λύση τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, επειδή οικονομικά δε βγαίνουμε. Ας καταφέρουμε τουλάχιστον να καλύψουμε την τοπική αγορά, που θέλει 5.000 τόνους και δε βγάζουμε ούτε 1.000».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News