Κρήτη

Capital Controls: Υπερψηφίστηκε η άρση τους - Τι σημαίνει αυτό για την αγορά της Κρήτης;

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, απαντά

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, απ’ όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε “παρών”, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την άρση από 1ης Σεπτεμβρίου των capital controls. Έτσι, τα capital controls θα αποτελέσουν μια κακή ανάμνηση για την εθνική οικονομία της χώρας, την άρση των οποίων ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή.

«Σήμερα (σ.σ. χθες)», ανέφερε στην παρέμβασή του, «σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και επίσημα τη σχετική τροπολογία και στη συνέχεια θα δώσει κάποιες επιμέρους εξηγήσεις. Από τον Ιανουάριο του 2015 οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων».

Και πρόσθεσε: «Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%, ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους. Επιτέλους, σήμερα (σ.σ. χθες) κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα - σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία - ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε».

Αμέσως μετά, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε τη σχετική τροπολογία.

«Κίνητρο για την τόνωση της αγοράς»

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μανόλη Κουμαντάκη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος σχολίασε το ερώτημα εάν η πλήρης άρση των capital controls είναι κίνητρο για την τόνωση της αγοραστικής ζήτησης.

«Τα capital controls εδώ και πάρα πολύ καιρό είχαν καταργηθεί ουσιαστικά. Οτιδήποτε διευρύνει τη δυνατότητα στη ρευστότητα στην οικονομία μέσα, που αυτό βοηθάει, τότε εύλογα συμπεραίνεται πως είναι ένα θετικό βήμα. Είναι κάτι που βοηθάει τη ρευστότητα, αλλά ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες δούλευαν χωρίς την παρουσία τους. Άλλα πράγματα χρειάζεται η οικονομία. Σαφέστατα η εμφάνιση των capital controls το 2015 δημιούργησε μεγάλα προβλήματα για ειδικές συγκυρίες τότε, που έπρεπε να εφαρμοστούν μέσα στα πλαίσια λαθεμένων πολιτικών που είχαν εφαρμοστεί. Ωστόσο, χρειάζονται άλλες πολιτικές. Όσον αφορά στη ρευστότητα, θα επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργία πολιτικών που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις και που θα βοηθήσουν να δημιουργήσουν επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής οικονομίας, πετυχαίνοντας να δώσουμε μεγαλύτερα εισοδήματα μέσα στην αγορά.

Το τραπεζικό σύστημα δε βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή. Το τραπεζικό σύστημα έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση της κρίσης στη χώρα μας. Το μόνο που έχει κάνει είναι να δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις, που μέσα από αυτήν την κρίση πέρασαν δύσκολες στιγμές. Έχουν πάρει δισεκατομμύρια ευρώ για ανακεφαλαιοποιήσεις, που δε βοήθησαν την οικονομία. Πρέπει κάποια στιγμή και το τραπεζικό σύστημα να μπει στην εξίσωση αυτή. Οι πολιτικές δε βοηθούν. Η ψυχολογία βοηθάει, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Αυτά πρέπει να δημιουργήσουν μια άλλη προοπτική. Η άρση των capital controls σίγουρα βοηθάει, αλλά δεν είναι τόσο ουσιαστικό για να δημιουργήσουμε άλλες συνθήκες για την οικονομία και την αγορά. Πρέπει να γίνουν πράγματα συγκεκριμένα. Οτιδήποτε βοηθάει, αλλά εάν θέλουμε να ξεφύγουμε, οφείλουμε να μπούμε σε μια άλλη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμαντάκης.

«Προδιαγεγραμμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Η άρση των τραπεζικών κεφαλαιακών περιορισμών ήταν μια προδιαγεγραμμένη οικονομική και πολιτική εξέλιξη, στην οποία είχε οδηγήσει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», αυτό υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την άρση των capital controls.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για αποτυχημένα επικοινωνιακά φιάσκα, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με τα πραγματικά προβλήματα, την ανικανότητα και την ολιγωρία της κυβέρνησής του».

ΚΙΝ.ΑΛ.

«Δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμούς από την κυβέρνηση η άρση των capital controls», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοστάκη.

«Η άρση των capital controls ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, που ωρίμαζε εδώ και αρκετούς μήνες και που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - που τα επέβαλε - δεν την ολοκλήρωσε», τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. και καταλήγει: «Ελπίζουμε βέβαια ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι που συνδέονται με το θέμα».

«Θα συγχαίραμε τη Ν.Δ. εάν το μέτρο της άρσης των capital controls συνδυαζόταν με μέτρα αύξησης παραγωγής πλούτου! Ποια κεφάλαια θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα; Εκείνα των καταχρεωμένων ιδιωτών ή αυτά των πτωχευμένων μικροεπιχειρήσεων;

Όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, σε δάνεια και σε προμηθευτές και με πενιχρές τραπεζικές καταθέσεις, πώς ακριβώς το εν λόγω μέτρο μπορεί να τους διευκολύνει;», τόνισε η Ελληνική Λύση.

Με αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των capital controls ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας: «Έρχεστε σήμερα και μιλάτε για την άρση capital controls, εσείς που αγωνιστήκατε για να έρθουν;».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά και κάνουμε πρόταση να επαναφέρετε την “ώρα του πρωθυπουργού”, γιατί έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για όλα αυτά».

Ο κ. Βαρουφάκης, παραμένοντας στα θέματα της οικονομίας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ότι είναι απροετοίμαστη για την τεράστια, όπως είπε, ύφεση που έρχεται.

«Μια τεράστια ύφεση έρχεται και είστε απροετοίμαστοι, όπως ήταν ο κ. Αλογοσκούφης το 2007-2008. Κάθε φορά που μιλάτε για το 2015 μας χαροποιεί να αναφέρεστε εσείς σε εκείνο τον ανένδοτο αγώνα, όταν εσείς λέγατε “κράτα γερά Γερούν”», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25.

Ποια ίσχυαν μέχρι τώρα

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά παρά λίγες πλέον περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον, θα καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί απομένουν στη μεταφορά κεφαλαίων.

Σχόλια