Κρήτη

Τιμούν τον επιτυχημένο μηχανικό Μανόλη Βεληβασάκη

Το ΙΑΚΕ βραβεύει τον επιτυχημένο μηχανικό και τέως πρόεδρο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προχωράει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), καθώς την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου θα βραβεύσει τον Μανόλη Ε. Βεληβασάκη, τ. πρόεδρο Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Μέσα από αυτή τη βράβευση, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Τιμητικές προσωπογραφίες”, με πρώτο τιμώμενο τον Μανόλη Ε. Βεληβασάκη,

Μέσα από τη νέα σειρά εκδηλώσεων, το ΙΑΚΕ σκοπεύει να τιμά σε περιοδική βάση διακεκριμένες προσωπικότητες, σε πανελλήνιο και οικουμενικό επίπεδο, για τα επιτεύγματά τους στην επιστήμη, στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην τέχνη, στον αθλητισμό, στα κοινά και γενικά στον δημόσιο βίο.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις αποβλέπουν στην απόδοση τιμής σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για την επιστημονική, ανθρωπιστική και κοινωνική δράση τους, που υπήρξαν πρωτοπόροι στο επαγγελματικό τους πεδίο, που έχουν συμβάλει στην ευρύτερη κοινωνική και ανθρωπιστική ανάπτυξη.

Είναι πανελλήνια γνωστή η πορεία και η διάκριση του Μανόλη Βεληβασάκη στον τομέα των μηχανικών, αρχιτεκτονικών, δομικών μελετών και κατασκευών, με πρωτοπόρο έργο σε ολόκληρο τον κόσμο

Ο τίτλος “Τιμητικές προσωπογραφίες” αυτής της σειράς εκδηλώσεων υποδηλώνει και τον δεύτερο βασικό στόχο του ΙΑΚΕ για την πραγματοποίησή τους, που είναι η παρουσίαση του έργου και της προσφοράς των τιμώμενων προσώπων στο ευρύτερο κοινό.

Στην πρώτη εκδήλωση της παραπάνω σειράς, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΑΚΕ επέλεξε ομόφωνα να τιμήσει τον Μανόλη Ε. Βεληβασάκη, τ. πρόεδρο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, για το πολυσχιδές έργο του και τη συνολική προσφορά του. Είναι πανελλήνια γνωστή η πορεία και η διάκριση του Μανόλη Βεληβασάκη στον τομέα των μηχανικών, αρχιτεκτονικών, δομικών μελετών και κατασκευών, με πρωτοπόρο έργο σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς επίσης στην ακαδημαϊκή έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα της Μηχανικής και ιδιαιτέρως η πολύτιμη συμβολή του στον ομογενειακό Ελληνισμό και πρωτίστως στις μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις των Κρητών στο εξωτερικό.

 

Η εκδήλωση

Η τιμητική εκδήλωση για τον Μανόλη Βεληβασάκη θα γίνει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Ibis Styles Heraklion Central” (Κορωναίου 26 και Αγίου Τίτου), στο Ηράκλειο.

Για τον τιμώμενο θα μιλήσουν οι:

* Στέφανος Τραχανάς, τ. διευθυντής Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

* Λευτέρης Δραμιτινός, πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.

* Μαρία Χναράκη, επιστημονική συνεργάτιδα περιφερειάρχη Κρήτης, εκπρόσωπος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

* Ελένη Μαράκη, πρόεδρος ΙΑΚΕ, διευθύντρια του ΚΕΣΥ Ηρακλείου.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Το ΙΑΚΕ προσκαλεί τα μέλη του, τους πολίτες του Ηρακλείου και κάθε ενδιαφερόμενο να την παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην απόδοση τιμής στον προσκεκλημένο.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ποιος είναι ο Μανόλης Βεληβασάκης

Ο Μανόλης Βεληβασάκης γεννήθηκε στον Καμαριώτη Μαλεβιζίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Έλαβε δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο Κρήτης, υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό και μετά έφυγε για σπουδές στη Νέα Υόρκη, όπου πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Με τη σύζυγό του Όρσα και τους δύο γιους τους, Λευτέρη και Γιώργο, ζουν μόνιμα στο Scarsdale της Νέας Υόρκης.

Είναι ένας από τους 10 μετόχους της διεθνούς μελετητικής εταιρείας Thornton-Tomasetti. Η εταιρεία ειδικεύεται σε απαιτητικές σε ύψος κατασκευές, καθώς επίσης στην ανεύρεση των αιτιών που πέφτουν κτήρια από φυσικές και άλλες καταστροφές. Ανάμεσα στα επιτεύγματά τους είναι η διάσωση του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, μετά από τους φοβερούς σεισμούς στην Τουρκία το 1999, όπου ενίσχυσαν κάτω από το έδαφος όλο το κτήριο με ειδική αντισεισμική βάση, οι μελέτες για τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο, των δίδυμων πύργων “Πετρόνας” στην Κουάλα Λουμπούρ και του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέη στη Φορμόζα Κίνας, την αποκατάσταση του Empire State Building της Νέας Υόρκης, του Θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, και πιο πρόσφατα την αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, μετά από τη δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται κατά πλείστον με έργα στη Μέση Ανατολή, που σήμερα ετοιμάζουν τη μελέτη για το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, με ύψος 1.001 μέτρα, στη Σαουδική Αραβία.

Ο Μανόλης Βεληβασάκης υπηρέτησε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology και τώρα είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction. Για τα επιτεύγματά του έχει πάρει διακρίσεις από τους: US Consulting Engineers Council, American Society of Civil Engineers και την πόλη της Νέας Υόρκης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τον τίμησε με τον μεγαλόσταυρο του Φοίνικα και ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε με κύπελλο και βραβείο, για τις ηγετικές του πρωτοβουλίες στο Ground Zero, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του απέδωσε το οφίκιο του Άρχοντα Ευταξίας.

Ο Μανόλης Βεληβασάκης έχει αναπτύξει εξαιρετικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο ως επιστήμονας, ως Έλληνας πατριώτης και ως μέλος της ομογένειας. Έχει δραστηριοποιηθεί στην ορθόδοξη ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης ως πρόεδρος της ενορίας του Rye, NY, όπου επίσης υπηρέτησε επί σειρά ετών ως πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας. Στην Παγκρητική Ένωση Αμερικής έχει προσφέρει υπηρεσίες για 35 συνεχή χρόνια. Υπηρέτησε στον Σύλλογο Κρητικής Νεολαίας Ν.Υ. “Λάβρυς”, υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης “Μίνως” και επίσης μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής Παγκρητίου Κληροδοτήματος για τα Πανεπιστήμια της Κρήτης.

Το Παγκρήτιο Κληροδότημα έχει σημασία εθνικών διαστάσεων, καθώς χρηματοδοτεί δύο έργα στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Πανεπιστημιακό Εκδοτικό Οίκο Κρήτης και Βοτανικό Πάρκο Κρήτης), καθώς και τα θερινά μαθήματα αλλοδαπών φοιτητών στην Κρήτη, στα δύο ΑΕΙ του νησιού. Συμβάλλει έτσι στη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και των δεσμών με την πατρίδα.

Σήμερα, ο Μανόλης Βεληβασάκης συνεχίζει τις δραστηριότητές του με θέματα που αφορούν στην ομογένεια, για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ελληνικής γλώσσας, καθώς επίσης και των εθνικών μας θεμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια