default-image

Φαινόμενα τρομοκράτησης υπαλλήλων από εργοδότες - «Πρωταθλητής» στη μαύρη εργασία νομός της Κρήτης

Κρήτη
Φαινόμενα τρομοκράτησης υπαλλήλων από εργοδότες - «Πρωταθλητής» στη μαύρη εργασία νομός της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας άρχισαν χθες, με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Οι τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κρήτης και όλες οι τουριστικές περιοχές του νησιού θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΕΦΚΑ, ενώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ελέγχων, ο νομός Χανίων αναδεικνύεται “πρωταθλητής” στις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Όπως είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης, «έλεγχοι γίνονται, ωστόσο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό στις ελεγκτικές υπηρεσίες, δεν είναι αρκετοί αναλογικά με τις παραβάσεις. Αυτό που εμείς ζητάμε πάγια σαν Εργατικό Κέντρο είναι να ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων».

Με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους των κλιμακίων του ΕΦΚΑ στην Κρήτη, “πρωταθλητής” σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας είναι ο νομός Χανίων. Φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και παραβίασης του ωραρίου των υπαλλήλων οργιάζουν.

«Η κατάσταση σε ολόκληρο τον νομό είναι δραματική», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μανωλικάκης, ο οποίος έκανε επίσης λόγο και για φαινόμενα τρομοκράτησης των υπαλλήλων από εργοδότες.

«Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβούνται τους ελέγχους και όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαδικασία, να μη διστάζουν να πουν την αλήθεια στους ελεγκτές για τις συμβάσεις εργασίας, τον χρόνο απασχόλησής τους και την ασφάλιση ή μη ασφάλισή τους», είπε ο κ. Μανωλικάκης.

Λευκό μητρώο για συνεπείς... επιχειρήσεις 

Τα πορίσματα των ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν και προς μια διαφορετική, αυτή τη φορά, κατεύθυνση. Οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη “μαγιά” για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευτεί η υγιής επιχειρηματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βούτσης διαμηνύει ότι «ούτε οι κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές μερικών επιχειρήσεων, ούτε ακόμη και τα απαράδεκτα περιστατικά συμπεριφορών εκ μέρους ασυνείδητων εργοδοτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των ελεγκτών για την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».

Η εντολή Βρούτση για σαρωτικούς ελέγχους

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται αποφασισμένη να πατάξει τα φαινόμενα μαύρης εργασίας στις επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού τομέα, όπου διαπιστώνονται και οι περισσότερες παραβάσεις. Μέσω των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του Συστήματος Εργάνη διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά έχουν αυξηθεί. Έτσι αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με στόχο να ξεπεράσουν τις 18.000 σε τουριστικές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και η Κρήτη.

Σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση , σε επίπεδο Κρήτης τα ελεγκτικά κλιμάκια του ΕΦΚΑ θα διενεργήσουν ελέγχους στις μεγάλες πόλεις και στο σύνολο των τουριστικών περιοχών του νησιού. Ειδικότερα, έλεγχοι θα διενεργηθούν σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιά, Κεραμόκαμπο, Τσούτσουρα, Στάλο, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάϊ, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό και Πλακιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News