ΠΑΓΝΗ: «15 εργαζόμενοι απολύονται, άλλοι 15 προσλαμβάνονται μέχρι να... ξανά απολυθούν»

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: «15 εργαζόμενοι απολύονται, άλλοι 15 προσλαμβάνονται μέχρι να... ξανά απολυθούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κινητοποίηση προχωρούν την επόμενη Παρασκευή οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

Νέος ξεσηκωμός κατά των απολύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου οργανώνεται για την άλλη Παρασκευή 30 του μήνα, με τον εκπρόσωπο του Σωματείου Εργαζομένων στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη να είναι ο μόνος ο οποίος μειοψήφησε στην κατά τα λοιπά ομόφωνη απόφαση των στελεχών, για αίτηση νέας προκήρυξης στη λογική... «15 εργαζόμενοι απολύονται, άλλοι 15 προσλαμβάνονται μέχρι να... ξαναπολυθούν και αυτοί»!

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΓΝΗ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στον χώρο της υγείας» ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει επί Ν.Δ. η θέση της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Συγκεκριμένα, στις 21 Αύγουστου ενημερώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΓΝΗ, από τον διοικητή, ότι δόθηκε η δυνατότητα από το υπουργείο Υγείας να προκηρυχθούν θέσεις συμβασιούχων για τους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης στα νοσοκομεία. Το Δ.Σ. έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση για αίτηση νέας προκήρυξης για πρόσληψη 15 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας και εστίασης στη θέση 15 εργαζομένων που απολύονται.

Στην απόφαση μειοψήφησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, τονίζοντας ότι ανοίγει επίσημα ένας νέος κύκλος απολύσεων εργαζομένων και από την κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου είναι εχθρική για τους 15 συναδέλφους μας που δουλεύουν πολλά χρόνια στις υπηρεσίες αυτές, για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Δεκέμβρη του 2019, αλλά και για όσους ελπίζουν ότι θα βρουν δουλειά στο νοσοκομείο.

Αν και ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι το διάστημα 15/9 έως 25/9/2019 λήγουν οι συμβάσεις 15 συμβασιούχων εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ (νοσηλευτών, μαγείρων, καθαριστριών, τραπεζοκόμων), που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, και παρόλες τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις παρεμβάσεις του σωματείου μας, η μόνη απάντηση που έχουμε λάβει μέχρι τώρα από τους κυβερνώντες είναι η εκκωφαντική αδιαφορία στο δίκαιο αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία. Άλλωστε, απορρίφθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ., ΑΝ.ΕΛ., Χρυσής Αυγής, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων το αίτημα για άρση των συνταγματικών εμποδίων για μονιμοποίηση των συμβασιούχων (με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος)», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση του σωματείου.

«Θα μας βρουν μπροστά τους»

«Καμία απόλυση δεν πρόκειται να δεχτούμε. Θα μας βρουν μπροστά τους», είπε σε έντονο ύφος στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης. Εξάλλου, όπως μας είπε, μετά τις 5 απολύσεις νοσηλευτών που έγιναν τον Αύγουστο, ήδη η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στον χώρο του ΠΑΓΝΗ.

«Ταυτόχρονα επιδεινώνεται και η κατάσταση της επιβίωσης των ίδιων των εργαζομένων, ψάχνοντας για άλλη μια φορά δουλειά σε ένα χώρο και σε ένα κλάδο με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Και με τη λήξη των συμβάσεων από τις 15 έως τις 20 του Σεπτέμβρη, η κατάσταση στους τομείς της σίτισης, της καθαριότητας, αλλά και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας θα οξυνθεί. Η λύση που έδωσε το υπουργείο Υγείας, μέσω της διοίκησης, επί της ουσίας πήρε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, η λύση πάλι προκήρυξης νέων συμβασιούχων όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα με την απόλυση των εργαζομένων. Με τον δρόμο που δείχνει ότι θα ακολουθήσει και αυτή η κυβέρνηση τέλος του Δεκέμβρη, που ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα δει τον δρόμο της εξόδου, γιατί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, δε θέλει μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά θέλει προσωπικό που θα καλύπτει το κόστος μισθοδοσίας από τα ίδια τα νοσοκομεία»...

Έτσι, το σωματείο θα προχωρήσει την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στη 1 το μεσημέρι, σε μια μεγάλη σύσκεψη σωματείων εργαζομένων και άλλων φορέων στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ, για μια ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης με συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων συνδικαλιστικών φορέων.

Μόλις 6 ημέρες τον μήνα εφημερεύει χειρουργός

Στο μεταξύ, συνεχίζονται, δυστυχώς, τα προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες να παρουσιάζουν μεγάλα κενά και προβλήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ - ΜΕΤΑ Υγειονομικών».

«Για τον μήνα Αύγουστο, που ο πληθυσμός της περιοχής έχει τριπλασιαστεί, στο ΓΝΑΝ 6 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύουν γενικός χειρουργός και αναισθησιολόγος. Υπήρξαν περιπτώσεις που, λόγω μη εφημερίας χειρουργού και αναισθησιολόγου, χειρουργικά περιστατικά διακομίστηκαν και παραπέμφθηκαν από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου σε άλλα νοσοκομεία, ένα εκ των οποίων χειρουργήθηκε εκτάκτως στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Ακόμη, σε μια εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση, γιατροί του ΓΝΑΝ μετέβησαν για έκτακτο χειρουργείο στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου χωρίς να εφημερεύουν. Επίσης, ασθενείς με θλαστικά τραύματα παραπέμφθηκαν στο Κ.Υ. Νεάπολης για συρραφή.

Ίδιες καταστάσεις αναμένεται να επαναληφθούν το επόμενο και το μεθεπόμενο Σάββατο 24 και 31 Αυγούστου, που δεν εφημερεύουν γενικός χειρουργός και αναισθησιολόγος και 6 ημέρες τον μήνα Σεπτέμβριο. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα, με την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης ενός γεν. χειρουργού και ενός αναισθησιολόγου, ενώ δεν έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις στις ειδικότητες αυτές. Ακόμη μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες και στο νοσηλευτικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, νοσηλευτικά τμήματα), όπως επίσης στο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αποχωρήσει 10 εργαζόμενοι και το επόμενο διάστημα αναμένονται τουλάχιστον άλλες 5 αποχωρήσεις. Αν δεν υπάρξει έντονη και συντονισμένη αντίδραση από την πλευρά των εργαζομένων και της κοινωνίας για τη διεκδίκηση άμεσων προσλήψεων (όπως έγινε πέρυσι), οι συνθήκες θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για αύξηση των χρηματοδοτήσεων του νοσοκομείου, για βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών του ΓΝΑΝ, για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών μας και των δώρων, για ασφαλιστική ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για διατήρηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News