Κρήτη

«Σαρωτικοί» έλεγχοι για τη… «Μαύρη Εργασία» στην Κρήτη

Στο στόχαστρο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ τουριστικές περιοχές της Κρήτης

Και νέο σαρωτικό κύμα εντατικών ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία ξεκινά σε όλη την “τουριστική” Ελλάδα, με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα στην Κρήτη. Το υπουργείο έδωσε πλήρη λίστα των περιοχών που θα ελεγχθούν, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στην τουριστική βιομηχανία και τα συναφή επαγγέλματα. Οι έλεγχοι θα λάβουν χώρα σε τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, όπως τα Μάλια, τη Σητεία και τη Χερσόνησο, όπου κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, καθολικοί, στοχευμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας ξεκινούν από σήμερα με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζονται το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, ο υπουργός επανέλαβε ότι η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών εκ μέρους των εργοδοτών αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου και μία από τις πλέον κρίσιμες συνιστώσες στη συνολική ιεράρχηση του κυβερνητικού έργου.

Ακολούθως αποφασίστηκε:

α. Η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, ώστε να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο.

β. Η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων μέχρι 31/10/2019, με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000, με έμφαση στους παρακάτω τουριστικούς προορισμούς:

  • Παράλιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας Αττικής.
  • Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Θάσο και Ικαρία).
  • Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος).
  • Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια, Πάρος, Αντίπαρος, Άνδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη, Ίος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος).
  • Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλα, Ελούντα, Μάλια, Σταλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγία Πελαγία, Πλακιάς, Κερατόκαμπος, Τσούτσουρας, Σταλός, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάι, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς).
  • Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξούς).
  • Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία) και Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα).

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Νίκο Κοκολάκη, ο οποίος έδωσε την εκτίμησή του για την ανασφάλιστη εργασία στον χώρο των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Στον χώρο των ξενοδοχείων, η “μαύρη” και η ανασφάλιστη εργασία έχει περιοριστεί αρκετά, ενώ παρατηρούνται φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας κυρίως στα μικρά ξενοδοχεία όταν ανοίγουν και κλείνουν. Κατά τ’ άλλα έχει περιοριστεί. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, ενώ έχει περιοριστεί η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία στον επισιτισμό-τουρισμό (μπαρ, καφετέριες), εκεί υπάρχει το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ασφαλίζονται για τετράωρα, ενώ εργάζονται 8 και 10 ώρες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκολάκης αναφέρθηκε και στη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς έχει ενταθεί το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας. Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να στελεχωθούν άμεσα και η Επιθεώρηση Εργασίας και ο μηχανισμός των ΠΕΚΑ. Αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά δε φτάνουν εάν σκεφτούμε ότι στον νομό Ηρακλείου είναι πάνω από 500 τα ξενοδοχεία και, εάν βάλεις τη Βιομηχανική Περιοχή και τα μαγαζιά, πραγματικά δε φτάνουν ώστε να γίνουν συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι. Θα πρέπει να υπάρξει στελέχωση αυτών των δύο μηχανισμών και να έρθουν κλιμάκια και από Αθήνα, και συγκεκριμένα από την κεντρική διοίκηση, ώστε να γίνουν οι έλεγχοι πιο οργανωμένοι».

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, όπως πραγματοποιήθηκε, έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων που έδωσε ο υπουργός Εργασίας με την ανάληψη των καθηκόντων τον Ιούλιο και διαπιστώθηκε η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ, μετά τη σχετική χαλάρωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όσο και η διοίκηση του ΕΦΚΑ παρακολουθούν συνεχώς και στηρίζουν το έργο των επιθεωρητών των ΠΕΚΑ.

Το υπουργείο τονίζει ταυτόχρονα ότι «σε κάθε περίπτωση, ούτε οι κοινωνικά ανεύθυνες πρακτικές μερικών επιχειρήσεων, ούτε ακόμη και τα απαράδεκτα περιστατικά συμπεριφορών εκ μέρους ασυνείδητων εργοδοτών, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των ελεγκτών για την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα πορίσματα των παραπάνω ελέγχων, όπως και αυτών της Επιθεώρησης Εργασίας, πέραν της επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν ιδιαιτέρως και προς μια διαφορετική, θετική αυτή τη φορά, κατεύθυνση. Οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη “μαγιά” για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευτεί η άσκηση μιας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας, με επίκεντρο τον σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

“Ξεσκόνισμα” της ΔΟΑ στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται πως τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας από την αρχή της τουριστικής σεζόν έχουν “ξεσκονίζει” αρκετές τουριστικές περιοχές της χώρας για την τήρηση της ασφαλιστικής-εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας. Το τετραήμερο από την Πέμπτη 8 έως και την περασμένη Κυριακή 11 Αυγούστου, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησαν πληθώρα ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.

Συνολικά ελέγχθηκαν 36 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις, όπου βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και 74 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ σε τρεις περιπτώσεις διατάχθηκε η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επιπλέον, ελεγκτές του Τελωνείου και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους στην Κρήτη, όπου βρέθηκαν: σε επιχειρήσεις πλήθος απομιμητικών προϊόντων (ρούχα, αξεσουάρ κ.λπ.), τα οποία παραδόθηκαν για καταστροφή στο Τελωνείο Ηρακλείου, και σε μία επιχείρηση ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, για τα οποία δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

Σχόλια