Ο περονόσπορος ρήμαξε τα σταφύλια - Ολική καταστροφή που θυμίζει χρονιά του 1965

Κρήτη
Ο περονόσπορος ρήμαξε τα σταφύλια - Ολική καταστροφή που θυμίζει χρονιά του 1965

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κραυγή απόγνωσης από τους αμπελουργούς του Ηρακλείου, που θυμήθηκαν τη “μαύρη” χρονιά του '65

“Μέρες ’65”, όταν ο περονόσπορος κατέστρεψε συνολικά τα αμπέλια του τόπου και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφυγαν... μετανάστες για να μην πεινάσουν τα παιδιά τους, θυμούνται σήμερα πολλοί αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, με τη Μεσαρά να έχει καταστροφές ολοκληρωτικές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μέσω της “Ν.Κ.” σήμερα πληγέντες παραγωγοί, ζητώντας από τον κρατικό μηχανισμό να βρει τρόπους αποζημιώσεων, με τον περονόσπορο να έχει πλήξει στη Μεσαρά πάνω από τα 3.000 στρέμματα αμπελιών, αλλά μαζί με άλλες ασθένειες να έχει σε όλο τον νομό Ηρακλείου προκαλέσει τόσο σοβαρές και μεγάλες ζημιές, που ίσως να αναγκάσουν στα επόμενα χρόνια τους παραγωγούς να ξεπατώσουν πολλά από τα αμπέλια τους!

«Εγώ, παρότι είχα κάνει τρία-τέσσερα ραντίσματα για τον περονόσπορο και ράντιζα συστηματικά κάθε 4 με 6 μέρες, είδα περονόσπορο στα αμπέλια μου, όχι όμως σε βαθμό όπως αλλού. Όλα τα φάρμακα που μας δίνουν έχουν 4 μέρες δράση. Δεν έχουν παραπάνω δράση τα φάρμακα αυτά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει συνεχώς να κάνουμε ψεκάσματα. Μα, κάθε τέσσερις μέρες εγώ προσωπικά ρίχνω 3-4 τόνους νερό. Οπότε είναι κάθε 4 μέρες 300 ευρώ το κόστος των φαρμάκων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει», καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός από τον Προφήτη Ηλία Μάνθος Πρινιωτάκης, ο οποίος και ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι φέτος ήταν μια τέτοια χρονιά, που δεν έφταιγαν οι παραγωγοί.

«Μόνο στην κάτω Μεσαρά έχουμε 1.500 με 2.000 στρέμματα που έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί από τον περονόσπορο φέτος. Και γύρω στις 3.000 στρέμματα σε όλη τη Μεσαρά. Δε θα μπορέσουν πολλοί αμπελουργοί να κόψουν ούτε για να φάνε», είπε με μεγάλο προβληματισμό στην εφημερίδα μας ο αμπελουργός από τη Γέργερη και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γέργερης Πολύδωρας Αναστασάκης.

«Από αυτά, τα επιτραπέζια σταφύλια είναι γύρω στα 300 στρέμματα. Τα επιτραπέζια έχουν από 60% μέχρι 70% ζημιά. Και τα υπόλοιπα έχουν από 80% μέχρι και 100% καταστραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολύδωρας Αναστασάκης.

Από την πλευρά του, ο αμπελουργός Δημήτρης Νικολαντωνάκης είπε: «Είναι αμπέλια, όπως τα δικά μου και πολλών άλλων που εγώ ξέρω, όπου δε θα μπούμε να τρυγήσουμε ούτε για καμπανούς. Ο περονόσπορος τα “έπιασε” και τα τελείωσε. Και αν είχαν μείνει κάπου κάποια σταφύλια, ήρθε μετά και τα αποτέλειωσε η ευδεμίδα»!

Όπως διευκρίνισε ο Δημήτρης Νικολαντωνάκης, «ο ΕΛΓΑ έχει έρθει στα χωριά μας και έχει καταγράψει τις ζημιές. Και οι απόψεις των υπευθύνων ήταν ότι τα αμπέλια είναι τελειωμένα. Μας είπαν ότι “όσα αμπέλια έχουμε δει, δεν μπαίνουν άνθρωποι μέσα”. Απλά λένε ότι σε όλο τον νομό πρέπει να είναι από 30% και πάνω για να γίνει διαδικασία για τα ΠΣΕΑ. Εγώ νομίζω ότι σε όλο τον νομό η ζημιά θα ξεπεράσει το ποσοστό του 50% στο σύνολο των αμπελουργικών εκτάσεων»!

Ο αμπελουργός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαρού Μιχάλης Αλμπαντάκης έκανε λόγο για μια εκρηκτική κατάσταση.

«Σε όλη τη Μεσαρά υπάρχει θέμα με τον περονόσπορο. Και όπως μας είπαν και οι ίδιοι οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, λόγω των πολλών νερών που έκανε φέτος στη Μεσαρά, δηλαδή στην ουσία μιλάμε για... “δυο χειμώνες” για την περιοχή αυτή, παρουσιάστηκαν αυτά τα προβλήματα. Και όταν ο περονόσπορος μπει, πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται»...

«Οι εξαγωγείς να βοηθήσουν τον κόσμο»

«Οι εξαγωγείς και οι μεταποιητές σταφίδας μπορούν να δώσουν φέτος κάτι παραπάνω στα σταφύλια για να βοηθήσουν τον κόσμο. Ας περιορίσουν λίγο τα κέρδη τους», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος και τόνισε ότι «από πλευράς εξαγωγέων δεν υπάρχει σήμερα η απαιτούμενη σοβαρότητα. Εδώ ο νομός καταστρέφεται και αυτοί κοιτάζουν το κέρδος τους»...

Από την άλλη, όπως είπε, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και να συμπεριλαμβάνει και τον περονόσπορο στα αίτια που καλύπτει.

Αναφερόμενος στην πανωλεθρία του 1965, ο συνδικαλιστής τόνισε: «Δεν έβγαλε ο νομός ούτε 2.000 τόνους, από 100.000 τόνους σταφυλιών που έβγαζε τότε. Και ρήμαξε ο τόπος. Ο περονόσπορος έκανε ζημιά και στις κληματίδες. Έτσι δεν έβγαλε ο τόπος σταφύλια ούτε την επόμενη χρονιά. Αναγκάστηκαν τότε πολλοί και έφυγαν μετανάστες»...

Καταλήγοντας, καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «έδωσε ρεσιτάλ» στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, τον φόρο του κρασιού, το ασφαλιστικό και γενικά στην «τιμωρία των ανθρώπων». Και εκφράζει την πεποίθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Εδώ ο κάθε νέος σήμερα κοιτάζει να βρει μια δουλειά ακόμα και με 400 ευρώ για να φύγει από την ύπαιθρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς η ύπαιθρος θα εγκαταλειφθεί για πάντα»...

«Άμεση νομοθετική ρύθμιση για αποζημιώσεις και άλλα μέτρα στήριξης στους αμπελοκαλλιεργητές του Ν. Ηρακλείου που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο».

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση για αποζημιώσεις και άλλα μέτρα στήριξης στους αμπελοκαλλιεργητές του Ν. Ηρακλείου που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους αμπελοκαλλιεργητές του νομού Ηρακλείου, αφού είναι πρωτοφανής η καταστροφή που έχει προκληθεί στις καλλιέργειες τους από τον περονόσπορο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιοχή της Μεσαράς ο περονόσπορος έχει πλήξει πάνω από 3.000 στρέμματα, όταν το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής έχει καταστραφεί και εκφράζονται φόβοι και για τις μελλοντικές σταφυλικές παραγωγές, καθώς ο μύκητας μπορεί να καταστρέψει ακόμα και το ίδιο το φυτό ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν ιδιαίτερα την εξάπλωση του.

Οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν ζητήσει την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για επίλυση του θέματος, είτε με την ένταξη του περονόσπορου στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, είτε με την εκπόνηση σχετικής μελέτης, με σκοπό την ανάδειξη αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων.

Επειδή όμως αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο και οι αμπελουργοί του Νομού Ηρακλείου έχουν πληγεί φέτος σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον περονόσπορο, γεγονός που τους οδηγεί σε αδυναμία να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, είναι αναγκαία μια ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ που θα δίνει τη δυνατότητα για αποζημιώσεις στο πλαίσιο μιας έμπρακτης στήριξης.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκείμενου να γίνει ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ για να ενταχθούν οι ζημιές σε καθεστώς αποζημίωσης και να καταβληθούν όσο το δυνατό συντομότερα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αμπελοκαλλιεργητές;
  • Ποια άλλα μέτρα (φοροελάφρυνση, αναστολή καταβολής φόρου κλπ) προτίθεστε να λάβετε για την στήριξη των πληγέντων παραγωγών;
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News