Κινητικότητα στην αυτοδιοίκηση - Ορκίζονται τα νέα Δημοτικά Συμβούλια

Κρήτη
Κινητικότητα στην αυτοδιοίκηση - Ορκίζονται τα νέα Δημοτικά Συμβούλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές Αρχές

Σε ρυθμούς θερινής ραστώνης, ως είθισται παραδοσιακά κάθε Αύγουστο, βρίσκονταν μέχρι τώρα οι αυτοδιοικητικοί στην Κρήτη, όμως από εδώ και πέρα το τοπικό αυτοδιοικητικό σκηνικό αρχίζει και καταγράφει κινητικότητα, δεδομένου ότι πλησιάζουμε στην ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών Αρχών και φυσικά της νέας περιφερειακής Αρχής.

Τη 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές Αρχές, και ήδη βρισκόμαστε σε ρυθμό ορκωμοσιών, μιας και τα νέα Δημοτικά Συμβούλια μαζί με τα Τοπικά Συμβούλια θα πρέπει να έχουν ορκιστεί πριν την ημερομηνία αυτή.

Ήδη λοιπόν έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ τελετών ορκωμοσιών και μάλιστα τις ημέρες αυτές θα έχουμε διαδοχικές ορκωμοσίας από τη δυτική μέχρι την ανατολική πλευρά του νησιού. Η όλη κινητικότητα στην έναρξη της αυλαίας των νέων αυτοδιοικητικών θητειών θα κορυφωθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, με τις δημαιρεσίες για την εκλογή των νέων προεδρείων στα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια, όπως και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Η σχετική διαδικασία εκλογής μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη φορά λόγω αλλαγών που έχουν προκύψει, αρχικώς μέσω του «Κλεισθένη» και εν συνεχεία μέσω των τροποποιητικών ρυθμίσεων που πέρασε η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ...

Αναλυτικότερα, ο «χορός» των ορκωμοσιών των νέων δημοτικών Αρχών άνοιξε με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου. Στο δημοτικό κατάστημα Σπηλίου έγινε η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής Αρχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου, υπό τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη.

 Σήμερα παίρνει «σκυτάλη» ο Δήμος Κισσάμου, όπου η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής Αρχής έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στο Δημαρχείο Κισσάμου.

Αύριο Πέμπτη έχουμε την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Η τελετή ορκωμοσίας θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (πλατεία Λιονταριών) στις 11 το πρωί, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, Αρχών, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών.

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη, των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των Προέδρων και μελών των Κοινοτήτων έχει προγραμματιστεί και για τη Βιάννο.

Συγκεκριμένα, η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Αυγούστου και ώρα 11:30 στο Δημαρχείου Βιάννου.

Το σαββατοκύριακο

«Πλούσιο» από αυτοδιοικητικής ατζέντας θα είναι και το σαββατοκύριακο. Το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 12 μ., θα ορκιστεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ), στην περιοχή Τρυπητός Σητείας, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, την Κυριακή, στις 8 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, των προέδρων και των μελών των Συμβουλίων Κοινοτήτων.

Την επόμενη εβδομάδα

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μπαράζ ορκωμοσιών στον νομό Ρεθύμνου. Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου αναμένεται να λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο “Σπίτι του Πολιτισμού”.

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί επίσης η ορκωμοσία στον Δήμο Μυλοποτάμου. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα ορκιστεί στις 8:30 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου, θα ορκιστούν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Ανωγείων. Η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Ανωγείων.

Ακόμα, όπως ανακοινώθηκε, ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνει τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής Αρχής την ερχόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 11:30 π.μ. Η τελετή θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πλατανιά, στο Γεράνι.

Τα συνολικά 21 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Αμαρίου θα ορκιστούν την ερχόμενη Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο Αποστόλων.

Εντωμεταξύ, υπενθυμιστική ανακοίνωση ενόψει της αυριανής ορκωμοσίας έβγαλε χθες η Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως υπενθυμίζει, «η τελετή ορκωμοσίας της περιφερειακής Αρχής Κρήτης για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο - περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, περιφερειακών συμβούλων - θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Αυγούστου (σ.σ. αύριο).

Η τελετή ορκωμοσίας θα γίνει στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο (πλατεία Λιονταριών), στις 11 το πρωί. Η ορκωμοσία θα γίνει παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, Αρχών, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών».

Στις 8 Σεπτεμβρίου δημαιρεσίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως είθισται, κατά το ξεκίνημα κάθε νέας αυτοδιοκητικής θητείας παρουσιάζουν οι δημαιρεσίες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του νέου θεσμικού πλαισίου, η σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων για την εκλογή των προεδρείων τους πρέπει να πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών Αρχών.

Αυτό θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε οι δημαιρεσίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Πώς όμως θα διεξαχθούν οι δημαιρεσίες;

Σύμφωνα με το airetos.gr, τα όσα προβλέπονται διαδικαστικά με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο έχουν ως εξής:

«1. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται για την εκλογή προεδρείου, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου “του συνδυασμού του εκλεγέντος δημάρχου” που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του Δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το Συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του Συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλήλους του Δήμου.

2. Το προεδρείο συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής:

(α) Ο πρόεδρος προέρχεται “από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχτηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη”.

(β) Ο αντιπρόεδρος προέρχεται “από την παράταξη που αναδείχτηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον δήμαρχο”.

(γ) Ο γραμματέας προέρχεται “από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη”. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες παρατάξεις, πλην αυτών των περιπτώσεων α’ και β’, ο γραμματέας προέρχεται από την παράταξη της περίπτωσης α’.

3. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας εκλέγονται κατά τη συνεδρίαση αυτή, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

(α) Πρώτα καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν “στην παράταξη του δημάρχου” και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του προέδρου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμενους δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δε συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Την κλήρωση διενεργεί ο προεδρεύων σύμβουλος.

(β) Έπειτα καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην ανωτέρω περίπτωση 2β και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του αντιπροέδρου, με την ίδια διαδικασία.

(γ) Εν συνεχεία καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην παράταξη της ανωτέρω περίπτωσης 2γ και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του γραμματέα, με την ίδια διαδικασία.

Στην περίπτωση ενός μόνο υποψηφίου για κάποιο από τα αξιώματα του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτός είναι ο υποψήφιος που προτείνεται από την παράταξη.

Σε περίπτωση που για οποιαδήποτε από τις τρεις θέσεις δεν υπάρξει υποψηφιότητα προερχόμενη από την αντίστοιχη παράταξη, τότε καλείται το σύνολο του σώματος, προκειμένου να εκλέξει μεταξύ του συνόλου των δημοτικών συμβούλων τον προτεινόμενο για το αξίωμα για το οποίο ελλείπει υποψήφιος, “με τη διαδικασία της περίπτωσης Α”.

(δ) Μετά την εκλογή του προτεινόμενου υποψηφίου για καθένα από τα αξιώματα του προεδρείου, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να επικυρώσει με ψηφοφορία την εκλογή του υποδειχθέντος υποψηφίου για κάθε αξίωμα.

Ο υποδειχθείς υποψήφιος για κάθε αξίωμα θεωρείται ότι εκλέχθηκε:

- αν δεν υποβληθεί διαφορετική πρόταση ή

- εάν καμία από τις διαφορετικές προτάσεις που τυχόν υποβληθούν, κατά τη μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται και στην οποία μετέχει και ο αρχικώς υποδειχθείς υποψήφιος, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα (2/3) του συνολικού αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δε σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται αναλόγως οι ανωτέρω διατάξεις.

Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δε σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περίπτωση, οι σύμβουλοι που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, από την αντίστοιχη παράταξη».

Βασιλική Αγίου Μάρκου

Στις 26 Αυγούστου ορκίζεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Ηχηρό αυτοδιοικητικό ξεκίνημα επιφυλάσσει και η επόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου έχουμε ορκωμοσία τόσο για τον Δήμο Ηρακλείου, όσο και για τον Δήμο Χανίων.

Στις 11 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Εκτός από τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την ίδια μέρα θα ορκιστούν και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Κατεχάκη (δίπλα στο ΚΑΜ) η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής Χανίων.

Στον Δήμο Πλατανιά, η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής Αρχής θα γίνει την Τετάρτη 28 Αυγούστου και ώρα 11:30 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πλατανιά, στο Γεράνι.

Στις 30 Αυγούστου, στις 6:30 το απόγευμα, θα τελεστεί στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου η ορκωμοσία για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News