Κρήτη

«Βούλιαξε» το λιμάνι του Ηρακλείου της Παναγίας- Αναλυτικά στοιχεία

Πολλές οι αφίξεις και από αέρος

Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προτίμησαν την πόλη του Ηρακλείου ως τόπο των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Συγκεκριμένα, την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, η κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου χτύπησε “κόκκινο” και με το μεγάλο κύμα των επιβατών να συνεχίζεται και το ερχόμενο σαββατοκύριακο, με τις πληρότητες να αγγίζουν το 85%.

Η μαζική εισροή τόσων τουριστών στο νησί της Κρήτης είχε ως αποτέλεσμα οι λιμενικές Αρχές να βρεθούν σε ετοιμότητα, με τον λιμενάρχη Ηρακλείου κ. Ευθύνη Δουβή να προβαίνει σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, προτρέποντας τους επιβάτες να προμηθεύονται έγκαιρα τα εισιτήριά τους, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου χθες της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και της Γεωργίας Μακάκη, οι πληρότητες στα πλοία που αναχώρησαν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου για Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα άγγιξαν το 100%, πράγμα που αποτέλεσε ένα ευχάριστο γεγονός για τους ιδιοκτήτες τουριστικών μαγαζιών, καφετεριών κ.λπ.

Στοιχεία

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, η επιβατική κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου χτύπησε “κόκκινο”, ενώ ήταν αυξημένη και το τριήμερο μεταξύ 16 έως 18 Αυγούστου, οπότε οι επιβάτες που διακινήθηκαν συνολικά ανήλθαν σε 34.102.

Στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” μίλησε ο κ. Δουβής, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, οι επιβάτες ανήλθαν στου 829.879, δηλαδή παρατηρούμε ότι για το πρώτο επτάμηνο του 2019 η αύξηση στην επιβατική κίνηση ανέρχεται στο 1,5% σε σχέση με πέρυσι».

Σύμφωνα με τον κ. Δουβή, 14% ήταν η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο λιμάνι του Ηρακλείου τον μήνα Μάιο, 11,5% τον μήνα Ιούνιο και 6% τον μήνα Ιούλιο, ενώ το 85% αγγίζουν οι πληρότητες στα πλοία που αναχωρούν από το λιμάνι του Ηρακλείου τις επόμενες μέρες, οπότε χιλιάδες αδειούχοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τέλος, ο κ. Δουβής, πέραν της προτροπής του να προμηθεύονται οι επιβάτες το συντομότερο δυνατό το εισιτήριο, κάλεσε το επιβατικό κοινό να προσέρχεται εγκαίρως στο λιμάνι του Ηρακλείου μιάμιση ώρα νωρίτερα προ του απόπλου του πλοίου.

Πολλές οι αφίξεις και από αέρος

 

Την ίδια στιγμή, Κρήτη και Ρόδος έχουν τον υψηλότερο αριθμό προγραμματισμένων θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες για το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, με το Ηράκλειο να έχει συνολικά 3,78 εκατ. θέσεις και τα Χανιά 1,15 εκατ., ενώ αντίστοιχα για το Νησί των Ιπποτών έχουν προγραμματιστεί 2,78 εκατ. θέσεις. Εντούτοις, οι θέσεις είναι λιγότερες από πέρυσι, ως απόρροια της γενικότερης κάμψης της ζήτησης. Αντίθετα, η Κέρκυρα συγκεντρώνει 1,7 εκατ. θέσεις, από 1,8 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και η Ζάκυνθος 907 χιλ., πτώση 6,6% και 10%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2018, φέτος παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 6,7%, ποσοστό που μεταφράζεται σε σχεδόν 1,2 εκατ. θέσεις λιγότερες στο σύνολο της σεζόν. Αναλυτικότερα, για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου η μείωση ήταν 5,3% ή 308 χιλ., με μοναδικό μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε αύξηση τον Απρίλιο (+7,1% ή +51 χιλ. θέσεις). Για τον Αύγουστο, η πτώση φτάνει το 7,1%/-258 χιλ. θέσεις, το 8,4%/-261 χιλ. για τον Σεπτέμβριο και το 4,2%/-72 χιλ. για τον Οκτώβριο.

Σχόλια