Η παράνομη «βεντέμα» της Κρήτης - Χασισοφυτείες ξεφυτρώνουν σαν... τα μανιτάρια!

Κρήτη
Η παράνομη «βεντέμα» της Κρήτης - Χασισοφυτείες ξεφυτρώνουν σαν... τα μανιτάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα από 6.000 χασισόδεντρα έχουν εκριζώσει τους τελευταίους δύο μήνες οι Αρχές στην Κρήτη - Από ξηρά και αέρα οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό χασισοφυτειών στην Κρήτη

Περισσότερα από 6.000 δενδρύλλια κάνναβης έχουν ξεριζώσει και κατασχέσει οι Αρχές μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών: Από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τη χθεσινή ημέρα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει βρει 29 χασισοφυτείες σε Χανιά, Ρέθυμνο (Μυλοπόταμο) και Ηράκλειο, ενώ έχει προχωρήσει και σε έξι συλλήψεις ατόμων που φέρονται ως χασισοκαλλιεργητές.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στο φαινόμενο της καλλιέργειας χασίς στην Κρήτη δόθηκε από την Αστυνομία χθες, οπότε και εντοπίστηκε χασισοφυτεία- “μαμούθ” στην ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων: Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα σε δύσβατη περιοχή του δήμου Πλατανιά, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε φυτεία με περισσότερα από 1.000 χασισόδεντρα.

Ας σημειωθεί ότι η Αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη ενός 50χρονου αλλοδαπού που φέρεται να εμπλέκεται στην καλλιέργεια της εν λόγω φυτείας. Επισημαίνεται ότι για φέτος το καλοκαίρι η μεγάλη πλειονότητα των χασισόδεντρων που εντοπίστηκαν και ξεριζώθηκαν από την Αστυνομία εντοπίζεται στον νομό Χανίων (περισσότερα από 4.800).

Μαζί με τα δενδρύλλια, που αναμφίβολα θα επέφεραν... πλούσια σοδειά στους καλλιεργητές, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε στον ίδιο χώρο κι έναν 50χρονο άνδρα

Η τελευταία αστυνομική επιχείρηση, που είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό της πελώριας χασισοφυτείας στον νομό Χανίων, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Τρίτη. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, μετά από συστηματική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν περιέλθει στη διάθεση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της ΟΠΚΕ Χανίων, έγινε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση των εν λόγω υπηρεσιών με τη συμμετοχή στελεχών του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δύσβατες και δασώδεις περιοχές του δήμου Πλατανιά Χανίων και είχε αίσια - για τις Αρχές - έκβαση: Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί δεν άργησαν να εντοπίσουν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο την τεράστια χασισοφυτεία, που αριθμούσε συνολικά 1.030 δενδρύλλια. Ας σημειωθεί ότι πολλά από τα φυτά κάνναβης ήταν ιδιαίτερα ψηλά, καθώς έφταναν σε ύψος μέχρι τα 2,6 μέτρα!

Μαζί με τα δενδρύλλια, που αναμφίβολα θα επέφεραν... πλούσια σοδειά στους καλλιεργητές, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε στον ίδιο χώρο κι έναν 50χρονο άνδρα. Ο 50χρονος αλλοδαπός φόρεσε χειροπέδες, καθώς μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι καλλιεργούσε την επίμαχη χασισοφυτεία. Ο συλληφθείς επρόκειτο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του. Το έργο της προανάκρισης διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων.

Το... “ποδαρικό” στις χασισοφυτείες από την ΕΛ.ΑΣ. για φέτος το καλοκαίρι έγινε στις 21 Ιουνίου: Το πρωί εκείνης της ημέρας ολοκληρωνόταν αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, όπου εντοπίστηκαν πέντε φυτείες με συνολικά 118 χασισόδεντρα. Την επομένη έγινε “ντου” σε περιοχή κοντά σε γνωστό χωριό έξω από την πόλη του Ηρακλείου, όπου εντοπίστηκαν άλλες τρεις φυτείες με πάνω από 130 δενδρύλλια κάνναβης, ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις.

Ωστόσο, το “μπαράζ” εντοπισμού χασισοφυτειών από την ΕΛ.ΑΣ. έγινε στις αρχές του περασμένου μήνα και συγκεκριμένα το διήμερο 2 με 4 Ιουλίου. Εκείνες τις ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εντοπίσει συνολικά 14 χασισοφυτείες σε Χανιά, Ηράκλειο και Μυλοπόταμο. Οι επτά εξ αυτών βρίσκονταν στον Μυλοπόταμο, οι τέσσερις στον νομό Ηρακλείου και οι τρεις στον νομό Χανίων. Εντούτοις, η μεγάλη πλειονότητα των χασισόδεντρων βρέθηκε στα Χανιά, όπου - μεταξύ άλλων - η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε μια τεράστια χασισοφυτεία σε δυσπρόσιτη περιοχή στα Μυλωνιανά Χανίων.

Αστυνομικοί του ΤΑΕ Χανίων και του Κλιμακίου Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αποκορώνου, που πήραν μέρος στη μεγάλη επιχείρηση, βρήκαν και ξερίζωσαν συνολικά 2.840 δενδρύλλια κάνναβης, που ήταν έτοιμα για συγκομιδή και έφταναν μέχρι τα 2,5 μέτρα ύψος.

Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε και συνέλαβε έναν 36χρονο και μία 47χρονη (αμφότεροι ημεδαποί), που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

4.500 δενδρύλλια σε τρεις μέρες

Το επίμαχο τριήμερο (2-4 Ιουλίου) ξεριζώθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 4.500 χασισόδεντρα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Ακολούθησε ο εντοπισμός άλλων δύο φυτειών στις 11 Ιουλίου, στον Μυλοπόταμο, με περίπου 130 χασισόδεντρα. Σημειώνεται ότι για την εν λόγω υπόθεση η Αστυνομία προέβη και σε μία σύλληψη.

Μέσα στον Αύγουστο, η ΕΛ.ΑΣ. βρήκε άλλες τέσσερις χασισοφυτείες σε Ηράκλειο και Μυλοπόταμο, οι οποίες, ωστόσο, συνολικά δεν αριθμούσαν περισσότερα από 100 δενδρύλλια. Συνολικά, από τις 21 Ιουνίου έως χθες, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε 29 χασισοφυτείες με περισσότερα από 6.000 δενδρύλλια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News