Κρήτη

Τροχαία δυστυχήματα: Συμβουλές για να μη χυθεί άλλο αίμα στην Κρήτη

Αυξημένα μέτρα στους δρόμους της Κρήτης για τον Δεκαπενταύγουστο

Αυξημένη είναι η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Κρήτης για την έξοδο των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου, με την Τροχαία να είναι συνεχώς παρούσα ώστε να προλάβει τυχόν ατυχήματα.

Με δεδομένο πως και αυτό το καλοκαίρι έχουν γραφτεί τραγωδίες με αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης, η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός, θέτοντας έκτακτα μέτρα πρόληψης. Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Μανόλης Μουρτζάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ανέφερε πως έχει εκπονηθεί ένας σχεδιασμός για τις επόμενες μέρες και θα είναι αυξημένη η παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους.

Ο κ. Μουρτζάκης δεν παρέλειψε να δώσει και κάποιες συμβουλές στους πολίτες οι οποίοι θα απομακρυνθούν από τα αστικά κέντρα για να πάρουν μια ανάσα ξεκούρασης στην ύπαιθρο, λέγοντας: «Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε σε κατάσταση να μπορούμε να οδηγήσουμε και να ακολουθούμε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τη ζώνη και το κράνος μας αμελητί να τα φοράμε. Αλκοόλ και κινητό δεν πάνε μαζί και, επειδή στις εθνικές οδούς παρατηρούνται τροχαία ατυχήματα από κάποια λάθος προσπέραση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως η διπλή διαχωριστική γραμμή στο βόρειο οδικό δίκτυο και μέσα στην πόλη είναι σαν στηθαίο στους αυτοκινητόδρομους. Είναι τοίχος για τον οδηγό».

Μέτρα από την Τροχαία

Μέτρα πρόληψης ανήγγειλε η Τροχαία για τη διευκόλυνση των οδηγών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου. Τα συγκεκριμένα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από την περασμένη Παρασκευή σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των δράσεων που έχει προγραμματίσει η Τροχαία είναι αυστηροί έλεγχοι από γενικά και ειδικά συνεργεία για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Ταυτόχρονα τις κρίσιμες ώρες, και για την έξοδο και για την επιστροφή, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στα εθνικά δίκτυα. Η απαγόρευση άρχισε από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ενώ για το ρεύμα εξόδου απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών και σήμερα Τετάρτη 14 Αυγούστου από τις 4 το απόγευμα έως τις 11 τη νύχτα. Για την επιστροφή, στο ρεύμα εισόδου των μεγάλων πόλεων τα φορτηγά δε θα κυκλοφορούν αύριο Πέμπτη, ανήμερα της Παναγίας, από τις 4 το απόγευμα έως τις 11 τη νύχτα.

Συμβουλές για να μη χυθεί άλλο αίμα

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά μέτρα της Τροχαίας, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας περιλαμβάνουν αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, καθώς και:

* Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

* Εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης.

* Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

* Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).

* Κατά τόπους κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

* Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

* Ενημέρωση των πολιτών, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού, για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Η Τροχαία υπενθυμίζει στους οδηγούς ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Καλεί επίσης τους πολίτες να φροντίζουν πριν ταξιδέψουν να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και, σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια