Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Κρήτη
Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη

Σεισμός αισθητός στο Ηράκλειο συνέβη λίγα λεπτά πριν από τις 11 το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ειδικότερα, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:57 το πρωί της Δευτέρας, στη θαλάσσια περιοχή 66 χιλιόμετρα Βόρεια του Αγίου Νικολάου, με εστιακό βάθος τα 55,2 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται πως ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Λέκκα, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ εκτιμάται πως δε θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λέκκας η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση δε συνδέεται με τους υπόλοιπους σεισμούς στο Τυμπάκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι «επισκέψεις» του Εγκελάδου στην Κρήτη, τις τελευταίες τρεις ημέρες, καταγράφονται σεισμικές δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ.

Αναλυτικότερα, στις 10:29 το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή 53 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του Τυμπακίου.

Ενώ και στις 10:02 το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή 75 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του Τυμπακίου.

Λέκκας: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Την εκτίμηση πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, εξέφρασε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, πρόκειται για σεισμό με κύριο χαρακτηριστικό το «αυξημένο βάθος, που τον διαχωρίζει από τους άλλους σεισμούς που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον ελλαδικό χώρο. Δεν έχει σχέση με τους προηγούμενους, ούτε ανήκει σε αυτό που λέμε γενικότερη διέγερση του ελληνικού χώρου». Πρόσθεσε, δε, πως «φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός και δεν θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

Παράλληλα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση «δεν έχει καμία σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης. Είναι τελείως ανεξάρτητα γεωδυναμικά φαινόμενα και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News