Κρήτη

Καιρός: Το μελτέμι θα κάνει υποφερτό τον καύσωνα στην Κρήτη - Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών

Υψηλές θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη

Τα ανατολικά και νότια τμήματα της Κρήτης αναμένεται να επηρεάσει το Σάββατο η θερμή εισβολή αέριας μάζας που… επισκέπτεται τη χώρα μας, ενώ η ενίσχυση των ανέμων καθιστούν σε πολύ υψηλό έως τοπικά ακραίο τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα, παρά το γεγονός ότι μια θερμότερη εισβολή αέριας μάζας αναμένεται από αύριο Σάββατο να επηρεάσει τα ανατολικά και νότια τμήματα της Κρήτης, η ταυτόχρονη ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, του γνωστού Ετησία (κοινώς γνωστό Μελτέμι) θα εξισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό τις θερμοκρασίες στα βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ στην ενδοχώρα και στα νότια τμήματα οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν υψηλότερες τιμές τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας στο neakriti.gr, η σταδιακή ενίσχυση των Βορείων ανέμων που ξεκινάει από το πρωί του Σαββάτου θα προκαλέσει και υψηλότερο κυματισμό στις βόρειες παραλίες του νησιού, ενώ οι μεγαλύτερες εντάσεις των ανέμων θα εμφανισθούν κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης (5 - 6 Μποφώρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες έως και τα 7 Μποφώρ) με τον κυματισμό όμως να είναι ηπιότερος. Λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι οποίοι κατά τόπους θα διατηρούνται ενισχυμένοι και τις νυκτερινές ώρες απαιτείται μία ιδιαίτερη προσοχή και για τον κίνδυνο επέκτασης μιας πυρκαγιάς.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, στα βόρεια τμήματα οι μέγιστες τιμές θα κορυφωθούν στους 30 - 32°C, ενώ στην ενδοχώρα και στα νότια θα φθάσουν σε υψηλότερες τιμές, στους 34 - 36°C. Τις βραδινές ώρες οι θερμοκρασίες επιστρέφοντας σε χαμηλότερα επίπεδα θα κάνουν πιο δροσερές τις νύκτες.

Για αύριο Σάββατο αναμένεται να διατηρηθεί η ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη.

Οι Βόρειοι άνεμοι ενισχύονται σταδιακά, αλλά και γρήγορα, από τις πρωινές ώρες με την ένταση τους να φθάνει στα 4 - 5 Μποφώρ στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, ενώ έως και τα 6 Μποφώρ θα φθάσει η ένταση τους κατά τόπους σε νότια τμήματα του νησιού.

Η θερμοκρασία στα βόρεια τμήματα θα κορυφωθεί στους 30 - 32°C, ενώ σε περιοχές της ενδοχώρας και στα νότια τμήματα θα φθάσει στους 34°C, κατά τόπους έως και 36°C.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και για την Κυριακή με την κορύφωση όμως στην ενίσχυση των Βορείων ανέμων, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές των Χανίων, σε νότιες και ανατολικές περιοχές του νησιού. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Από την Δευτέρα αναμένεται σταδιακή υποχώρηση του Βορείου ρεύματος, ενώ και η αποχώρηση της θερμότερης αέριας μάζας από το νησί μας, φαίνεται να επιφυλάσσουν πολύ καλές έως και ιδανικές καλοκαιρινές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη για της επόμενη εβδομάδα, ενόψει βέβαια και του εορτασμού της Παναγίας.

 

Κίνδυνος για πυρκαγιές

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ισχύει για αύριο Σάββατο 10 Αυγούστου 2019.

Κατάσταση συναγερμού στις περιοχές της Αττικής, ανατολικής Βοιωτίας, κεντρικής και νότιας Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, ανατολικής Λακωνίας και Κυθήρων, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιοχές της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Κυκλάδων, Πελοποννήσου, Εύβοιας, Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

 

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια