Η απάντηση του ΕΚΑΒ Κρήτης για τα ληγμένα φάρμακα και υλικά

Κρήτη
Η απάντηση του ΕΚΑΒ Κρήτης για τα ληγμένα φάρμακα και υλικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υφίσταται έκθεση σε κίνδυνο», τονίζουν, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" και του neakriti.gr

Την απάντησή του στα δημοσιεύματα αναφορικά με την ημερομηνία λήξης υγειονομικού υλικού δίνει το ΕΚΑΒ Κρήτης.

Πρόκειται για υλικά και φάρμακα, τα οποία εντοπίστηκαν στην αποθήκη Ηρακλείου και τα οποία, σύμφωνα το ρεπορτάζ, έχουν λήξει ακόμη και από το 2017.

Πάντως, η υπόθεση βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση.

Από την πλευρά του, το ΕΚΑΒ Κρήτης διαβεβαιώνει πως «Ουδεμία περίπτωση τέτοιας έκθεσης σε κίνδυνο υφίσταται, έχει διαταχθεί ενδελεχής έλεγχος των υλικών αλλά και της τήρησης των σχετικών διαδικασιών από το Παράρτημα Κρήτης».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως «Ανέκαθεν με εντολή της Διεύθυνσης του Παραρτήματος περισυνελέγετο το υγειονομικό υλικό και το αποθηκεύαμε σε ξεχωριστό χώρο της υπηρεσίας μη προσβάσιμο σε κανέναν πέρα του Υπευθύνου της αποθήκης υλικού, του Προϊσταμένου της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του Διευθυντή του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Κρήτης. Η σημερινή διοίκηση Διεύθυνση αναζητώντας οριστική λύση στην απόσυρση του ληγμένου ιατροφαρμακευτικού υλικού και έπειτα από επιστάμενη έρευνα αγοράς, σε πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής και καταστροφής ιατροφαρμακευτικών υλικών, προέβη σε επιλογή συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία παραλαμβάνει το προς καταστροφή υλικό και μας παρέχει και το αντίστοιχο δελτίο-πιστοποιητικό καταστροφής».

Αναλυτικά η απάντηση του ΕΚΑΒ Κρήτης:

«Κατά τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναπαράγουν παλαιότερες καταγγελίες περί κινδύνων από ληγμένα υλικά που τάχα διαθέτει και χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ 0Κρήτης. Ουδεμία περίπτωση τέτοιας έκθεσης σε κίνδυνο υφίσταται, έχει διαταχθεί ενδελεχής έλεγχος των υλικών αλλά και της τήρησης των σχετικών διαδικασιών από το Παράρτημα Κρήτης και έχει ενημερωθεί σχετικά η εισαγγελική αρχή.

Ο μόνος αληθής κίνδυνος προκύπτει από τη διασπορά ανησυχητικών φημών για μια κρίσιμη υπηρεσία η οποία ωστόσο στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας είναι πολύ υψηλή για να αμαυρωθεί με τόσο ευτελείς μεθόδους. Η διενέργεια σχετικής εισαγγελικής έρευνας είναι αυτονόητη υποχρέωση και ευχαρίστως αποδεκτή δεδομένου ότι θα αποσαφηνίσει πλήρως το αβάσιμο των ισχυρισμών. Αδίκως και καταχρηστικώς προεξοφλείται το βάσιμο των καταγγελλομένων. Για τις τηρούμενες διαδικασίες και προς αποφυγή σύγχυσης σας ενημερώνουμε ότι:

Ο εφοδιασμός των ασθενοφόρων γίνεται σε μικρές συγκεκριμένες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο και τη μη αλλοίωση του υλικού. Είναι προφανές ότι η χρήση φαρμακευτικού υλικού γίνεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και μόνο από τους ιατρούς του ΕΚΑΒ Κρήτης, οι οποίοι το ελέγχουνε σε καθημερινή βάση κατά την ανάληψη της υπηρεσίας τους. Το υπόλοιπο υγειονομικό υλικό ελέγχεται σε κάθε αλλαγή βάρδιας από τα πληρώματα ασθενοφόρων.

Ανέκαθεν με εντολή της Διεύθυνσης του Παραρτήματος περισυνελέγετο το υγειονομικό υλικό και το αποθηκεύαμε σε ξεχωριστό χώρο της υπηρεσίας μη προσβάσιμο σε κανέναν πέρα του Υπευθύνου της αποθήκης υλικού, του Προϊσταμένου της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και του Διευθυντή του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Κρήτης. Η σημερινή διοίκηση Διεύθυνση αναζητώντας οριστική λύση στην απόσυρση του ληγμένου ιατροφαρμακευτικού υλικού και έπειτα από επιστάμενη έρευνα αγοράς, σε πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής και καταστροφής ιατροφαρμακευτικών υλικών, προέβη σε επιλογή συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία παραλαμβάνει το προς καταστροφή υλικό και μας παρέχει και το αντίστοιχο δελτίο-πιστοποιητικό καταστροφής.

Στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση εγγράφως και υπευθύνως.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News