Κρήτη

Βάσεις - Πανελλήνιες: Που αναμένεται πτώση και ποιες Σχολές «ανεβαίνουν»;

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου

Από 26 έως 30 Αυγούστου αναμένονται οι βάσεις από το υπουργείο Παιδείας, ώστε οι απόφοιτοι Λυκείου να μάθουν σε ποια σχολή της προτίμησής τους εισήχθησαν. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα στη διεύθυνση Results.it.minedu.gov.gr.

Οι αλλαγές σε πολλές σχολές και τμήματα αναμένεται να διαφοροποιήσουν τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί 33 νέα τμήματα τα οποία εμπεριέχονται στο μηχανογραφικό δελτίο, εκ των οποίων τα 28 δεν αποτελούν μετεξέλιξη άλλων αλλά είναι εντελώς νέα.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μάνο Καζαντζάκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, ο οποίος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στο πρώτο επιστημονικό πεδίο θα έχουμε μια μικρή πτώση των βάσεων σε όλες σχεδόν τις σχολές. Απλά, η πτώση δε θα είναι μεγάλη, πράγμα που δε θα οφείλεται στις βαθμολογικές διαφορές των υποψηφίων αλλά στο γεγονός ότι είναι 3.000 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι».

1ο επιστημονικό πεδίο

Ανθρωπιστικών Σπουδών:

Η πτώση των βάσεων θα είναι μικρή και όχι σε όλες τις σχολές. Πάντως και οι περιζήτητες σχολές της Νομικής και της Ψυχολογίας θα έχουν πτώση των μορίων, ακόμη και αν αυτή είναι οριακή. Επίσης, ένα γεγονός που θα συμβάλει στην πτώση των βάσεων είναι ότι στο 1ο πεδίο είχαμε φέτος περίπου 3.000 υποψήφιους λιγότερους από πέρυσι. Οι μαθητές έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά και τα Αρχαία, αλλά έγραψαν καλύτερα στην Ιστορία. Το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι σημαίνει ότι κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές θα εισαχθούν περισσότερα άτομα.

2ο επιστημονικό πεδίο

Θετικών Επιστημών:

Αναμένεται καθολική πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων σε Χημεία και Φυσική, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων και μικρότερη στα κεντρικά Ιδρύματα. Οι κακοί βαθμοί στη Χημεία θα οδηγήσουν τις βάσεις σε καθοδική πορεία και είναι ενδεικτικό ότι μόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 19, όταν πέρυσι έγραψαν 3.420! Πάντως, και στις Πολυτεχνικές Σχολές θα έχουμε πτώση των βάσεων, αλλά σίγουρα δε θα είναι μεγάλη. Σε αυτό το πεδίο έχουμε και πολλά νέα τμήματα, τα οποία, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα δεχτούν φοιτητές με βαθμούς κάτω της βάσης. Η πτώση των βάσεων σε κάποια τμήματα θα φτάσει ακόμη και τα 300 μόρια.

«Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, η πτώση των βάσεων θα είναι καθολική και μεγάλη. Πολύ μεγάλη θα είναι η πτώση στα περιφερειακά τμήματα. Εκεί θα φτάσουμε πτώσεις της τάξης των 400-500 μορίων σε κάποιες σχολές και αυτό οφείλεται στις κακές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και στη Χημεία», σχολιάζει ο κ. Καζαντζάκης.

3ο επιστημονικό πεδίο

Επιστημών Υγείας:

Η πτώση των βάσεων θα είναι μικρή σε όλα τα τμήματα. Στις Ιατρικές Σχολές επίσης θα έχουμε κάθοδο μορίων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, αλλά σίγουρα δε θα είναι τόσο μεγάλη όσο φαινόταν αρχικά. Αυτό οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού, καθώς πάνω από 18 έγραψε το 11,46% των υποψηφίων (8,28% πέρυσι) και 16,68% πάνω από 19 (7,10% πέρυσι).

Όσον αφορά στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε ότι «θα έχουμε πτώση των βάσεων για τους ίδιους λόγους. Απλά, θα είναι μικρές οι διαφοροποιήσεις, καθώς οι μαθητές έγραψαν καλύτερα στη Βιολογία σε σχέση με πέρυσι. Αλλά ακόμη και στην Ιατρική θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

4ο επιστημονικό πεδίο

Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής:

Οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, αλλά η σημαντική αύξηση στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να οδηγήσει καθοδικά τις βάσεις. Οι υποψήφιοι έγραψαν χειρότερα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά καλύτερα στην Πληροφορική και στα Μαθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι βαθμολογικά οι υποψήφιοι βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τα περσινά. Οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει έως και τα 450 μόρια κατά μέσο όρο.

Ο κ. Καζαντζάκης σχολίασε και για το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, τονίζοντας πως «περιμένουμε οι βάσεις να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά έχουμε περισσότερους υποψηφίους. Αυτό οδηγεί σε πτώση των βάσεων, που θα έχει μια κλιμακούμενη μορφή ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κάθε τμήμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια